Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

Az Egyesült Királyság turbulens időket él meg – az utóbbi hat évben négy miniszterelnök váltotta egymást, megtörtént a Brexit, igazoltan több mint kétszázezren haltak meg a koronavírusban, nemrég pedig a nemzet egységét hetven éve megtestesítő királynőt vesztették el.

II. Erzsébet halála és III. Károly megkoronázása a monarchia intézményéről szóló vitákat is felszínre hozta. A közvélemény nagy többségben áll ki a királyi család mellett, az udvartartás drága fenntartása ugyanakkor több kritikát kap, különösen a növekvő infláció és energiaárak idején.

A királyi család költségvetése 2021-ben nagyjából 100 millió fontot (kb. 47 milliárd forintot) tett ki. Ennek a legfőbb forrása a Sovereign Grant volt. Ez a királyi földterületekből – golfpályáktól kezdve a tengeri szélerőműveken át az egyszerű növénytermesztésig – származó bevételek 15 százalékát jelenti, a fennmaradó részt 1760 óta a mindenkori uralkodó átadja a brit kormánynak*Bár 2017-től a Buckingham-palota felújítása miatt ezt 25 százalékra emelték..

Vannak egyéb bevételek hercegségi birtokokból, ezek egy része kerül az örökösi rangsorban hátrébb elhelyezkedő családtagokhoz. Emellett a királynőnek számos befektetéséből, a nyilvántartásba nem vett és le nem adózott örökölt tárgyakból és akár száz millió fontot érő bélyeggyűjteményből is tetemes bevétele volt.

III. Károly köszönt gyerekeket. Fotó: AFP

A királyi család pénzügyei ugyanakkor nem teljesen transzparensek, mivel egyes költségelemek nem nyilvánosak. Így csak becslések vannak arra vonatkozóan, melyek szerint a kiadások akár három-négyszeresét is visszahozhatja a turizmus. Ilyen bevételi forrás lehet a királyi család brandértéke és az abból származó kereskedelem.

Ezt a három-négyszeres szorzót a korona által kiadott pénzügyi jelentésekre és a koronabirtokokból a kormányhoz kerülő bevételekre alapozzák. Például az összes királyi ingatlanon dolgozó nagyjából ezer alkalmazott (szakácsok, lakájok, kertészek stb.) költsége dokumentálva van, azonban a rendőri védelem egyáltalán nem.

Ez millió fontos nagyságrendtől kezdve akár a százmilliókig terjedhet, főleg a királyi esküvők és évfordulós ünnepségek alkalmával.

Egy hete a Károlyt köszöntő tömegből számon kérték a királyt a királyi büdzsé miatt, de Károly nem reagált rá. 

A jelentős és nem teljesen transzparens költségek miatt a kritikusok szerint a királyi család állami támogatása nincs arányban a hasznosságával, valamint a nyilvánosság egyre inkább csökkenő támogatásával. Tavaly például több mint egymilliárd forintnyi fontot költöttek el helikopterutakra. Emellett a királyi intézmény ellenzői szerint a királyi brandből és a palotalátogatásokból származó bevételek a történelemnek szólnak, nem a ma élő családtagoknak. 

A trónöröklés ugyanakkor változást hozhat el. Több médium is vélelmezte, hogy III. Károly karcsúsítani tervezi a királyi költségvetést. Ez azt jelentheti, hogy hogy az állam által közvetlenül támogatott családtagok köre leszűkülhet az államfői tisztség betöltésére valóban esélyesekre. Jelen esetben ez magában foglalná III. Károlyon kívül feleségét, Kamillát, valamint elsőszülött fiának és egyben trónörökösének, Vilmosnak a családját.

A közvélemény-kutatási adatok mindenesetre a királyi család intézménye mellett szólnak. A YouGov brit adatelemző cég szerint a lakosság 62 százaléka jónak tartja a monarchiát, míg 12 százalék szerint rossz*22 százalék szerint egyik sem, 10 százalék pedig nem tudja.. Májushoz képest ez nem sokat változott, azonban a korcsoportok között lényeges eltérések tapasztalhatók. A 18-24 éves korosztály mindössze 32 százaléka szerint jó a királyság intézménye, 27 százaléka szerint pedig rossz. Ugyanakkor a fiatalok 47 százaléka szerint nem az lenne a jó megoldás, ha egy választott államfő váltaná az uralkodót (33 százaléka szerint igen).

Katalin hercegné és Vilmos herceg, valamint Harry és Meghan Markle. Fotó: AFP

A monarchia jövőjével kapcsolatos kérdések némileg eltérő válaszokat hoztak. Májusban a megkérdezettek 39 százaléka mondta csak azt, hogy száz év múlva is ebben az államformában élnek majd, 41 százalék viszont nem változtatna. II. Erzsébet halála után azonban ez az adat látványosan megváltozott, mivel ma már 52 százalék élne királyságban száz év múlva is, és 30 százalék nem. A fiatalok körében 46-39-re módosult az állás.

A királynő halála más szereplők népszerűségére is hatással volt III. Károlyt májusban még csak 59 százalék tartotta volna jó királynak, azonban az átmenet alatt 70 százalékosra nőtt a támogatottsága, ami jócskán megközelítette az évtizedek óta népszerű Vilmos herceget (79 százalék). Kamilla királyné megítélését ugyan beárnyékolja Károly korábbi felesége, Diana népszerűsége, de a májusi adatokhoz képest Kamillának 47 százalékról 55-re növekedett a pozitív megítélése.

Pénz Világ Egyesült Királyság III. Károly nagy-britannia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Pálos Máté
2022. december 5. 18:52 Pénz, Világ

Bevasalná a távozás árát a vagyonadó elől menekülő milliárdosokon a norvég kormány

A baloldali norvég kormány további adókkal nehezítené meg, hogy a gazdag norvégok elhagyják az országot és ezzel elkerüljenek adóterheket.

Jandó Zoltán
2022. december 4. 09:17 Pénz, Támogatói tartalom

Egy kis hibán is könnyen elúszhat a 3 milliós támogatás

Az utolsó nagy hajrá indulhat a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatásért, jelenlegi tudásunk szerint ugyanis az állami dotáció jövőre már nem lesz elérhető. Ha valaki most kezdene bele otthona szépítésébe, vagy épp energetikai korszerűsítésbe, akkor az egyszerűbb munkáknál is nagyon kell már figyelnie, hogy ne csússzon ki a határidőkből. A támogatásigénylés dokumentációja ugyanis nem egyszerű, ráadásul a munkákat év végéig le is kell zárni, ami most különösen nagy kihívás lehet. Ha valaki nem végez mindennel december 31-ig, az nagyon sok pénzt bukhat.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.