Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 7. 13:47 Pénz, Világ

Egyre inkább eurót akarnak a lengyelek zloty helyett

A lengyel sajtó egy friss reprezentatív felmérés eredményeit közölve írt arról, hogy a lakosságon belül ma már 56 százalék az euró bevezetésének támogatottsága – és 41 százalékra csökkent az elutasítása. A válaszadók között emellett éppen többségbe, 51 százalékos arányba kerültek azok, akik kifejezetten azt mondják, hogy az euró bevezetése a lengyel gazdaságnak előnyére válna.

Az Európai Unió 2004-es bővítésekor (amikor Lengyelország és más országok mellett Magyarország is csatlakozott a szövetséghez) az euró bevezetését mint jövőbeni kötelezettséget minden ország elfogadta, igaz, annak határideje sosem volt, és várhatóan nem is lesz kötött. Az akkori felmérések azonban az euróval szembeni szkepticizmust még 66 százalékra tették.

A friss eredményeket a szakértők úgy értékelik, hogy két fontos körülmény, az orosz-ukrán háború kitörése és az egyre magasabb infláció is azt erősítette meg a lakosságban, hogy érdemes lenne az unióhoz erősebb kötelékekkel kapcsolódni, és ennek része az euró bevezetésének nagyobb támogatottsága is.

Az uniós valuta bevezetésének kérdése – a magyar helyzethez hasonlóan – egyrészt sokszor átpolitizált, másrészt időről-időre erősödik csak fel, és a megítélése könnyen változik. Az utóbbi hónapok eseményei most újra előtérbe helyezték a témát, többet beszélnek az emberek a vélt előnyökről és hátrányokról, és ezúttal az európárti vélemények aránya növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA forint sorsa a politikusok kezében vanA hazai gazdaságpolitika, de még inkább a monetáris politika a politikusok által meghatározott egyre extrémebb helyzetben próbál helyt állni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi magyarázza a forint árfolyamának ilyen durva ingadozását?Két fő oka is van annak, hogy ekkora kilengéseket produkál az árfolyam.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ euró euró bevezetés felmérés infláció Lengyelország orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.