Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 7. 13:47 Pénz, Világ

Egyre inkább eurót akarnak a lengyelek zloty helyett

A lengyel sajtó egy friss reprezentatív felmérés eredményeit közölve írt arról, hogy a lakosságon belül ma már 56 százalék az euró bevezetésének támogatottsága – és 41 százalékra csökkent az elutasítása. A válaszadók között emellett éppen többségbe, 51 százalékos arányba kerültek azok, akik kifejezetten azt mondják, hogy az euró bevezetése a lengyel gazdaságnak előnyére válna.

Az Európai Unió 2004-es bővítésekor (amikor Lengyelország és más országok mellett Magyarország is csatlakozott a szövetséghez) az euró bevezetését mint jövőbeni kötelezettséget minden ország elfogadta, igaz, annak határideje sosem volt, és várhatóan nem is lesz kötött. Az akkori felmérések azonban az euróval szembeni szkepticizmust még 66 százalékra tették.

A friss eredményeket a szakértők úgy értékelik, hogy két fontos körülmény, az orosz-ukrán háború kitörése és az egyre magasabb infláció is azt erősítette meg a lakosságban, hogy érdemes lenne az unióhoz erősebb kötelékekkel kapcsolódni, és ennek része az euró bevezetésének nagyobb támogatottsága is.

Az uniós valuta bevezetésének kérdése – a magyar helyzethez hasonlóan – egyrészt sokszor átpolitizált, másrészt időről-időre erősödik csak fel, és a megítélése könnyen változik. Az utóbbi hónapok eseményei most újra előtérbe helyezték a témát, többet beszélnek az emberek a vélt előnyökről és hátrányokról, és ezúttal az európárti vélemények aránya növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA forint sorsa a politikusok kezében vanA hazai gazdaságpolitika, de még inkább a monetáris politika a politikusok által meghatározott egyre extrémebb helyzetben próbál helyt állni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi magyarázza a forint árfolyamának ilyen durva ingadozását?Két fő oka is van annak, hogy ekkora kilengéseket produkál az árfolyam.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

Pénz Világ euró euró bevezetés felmérés infláció Lengyelország orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Fontos

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Ne hagyd ki