Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. június 17. 15:04 Adat, Pénz

Az elszálló áraknak köszönhetően ömlik a pluszbevétel a költségvetésbe

Első ránézésre bevételi oldalról rendkívül optimista költségvetést mutatott be néhány nappal ezelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter (pdf). A kormányzat az idei előirányzathoz képest több hagyományos adónem esetében is 30 százalék körüli növekedéssel számol, ami kiugró a korábbi években betervezett gyarapodáshoz képest. Már csak az összegszerűsége miatt is különösen szembetűnő ez az általános forgalmi adó esetében. Ebből 2023-ban 1612 milliárd forinttal nagyobb bevételt remél a kabinet, mint amennyit 2022-re terveztek.

Már az idén meglehet

A növekedés mértékét talán az mutatja a legjobban, hogy ha bejönnek a kormány tervei, akkor hat év alatt több mint duplájára emelkedne az állam bevétele ebből a forrásból. Összehasonlításképpen a megelőző hét évben (tehát a 2010 utáni Fidesz-kormányok működésének első hét évében) úgy is csak 50 százalékos volt a növekedés, hogy közben 25-ről 27 százalékra nőtt az általános kulcs.

A rendkívül magas áfabevétel amiatt is érdekes, mert a tavaszi kampányban sokszor szóba került, hogy a kormányzat választás előtti osztogatása miatt költségvetési kiigazításra lesz szükség, amely akár a jelenlegi világrekorder 27 százalékosnál is magasabb áfát eredményezhet. Március közepén több szerkesztőséghez eljutott egy levél, amelynek írója azt állította, hogy a Pénzügyminisztérium dolgozója, és a tárcánál nagyon komoly megszorításokat készítenek elő, köztük az általános forgalmi adó kulcsának 30 százalékra történő emelését is.

Bár a levél állításait nem lehetett igazolni, az év első hónapjaiban elszálló költségvetési hiány és az energiaár-robbanás miatt azt mindenki biztosra vette, hogy ha nem is feltétlenül rövidtávon, de szükség lesz kiigazításokra. A 2023-as költségvetésbe betervezett brutális bevétel pedig sokaknak az áfaemelési terveket juttathatta az eszébe. Egy 30 százalékos kulcs ugyanis, ha nem is a teljes 1600 milliárdos többletet, de 600-700 milliárd forintot magyarázhatott volna.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy nem lesz erre szükség, az 1600 milliárd többlet enélkül is simán összejön jövőre. Sőt, a nagy része jó eséllyel már az idén is.

A növekedés ugyanis csak a 2022-es tervekhez képest nagyon nagy, a ténylegesen megvalósuló bevételekhez képest már nem annyira. A Magyar Államkincstár adatai szerint idén az első négy hónapban 27 százalékkal több folyt be áfából, mint amennyi az előrejelzésekben szerepelt. Ennek eredményeként a teljes évre tervezett áfabevétel közel 41 százaléka érkezett be az államkincstárba áprilisig, miközben ez az arány 31-33 százalék szokott lenni.

Magyarul nem a 2023-as áfabevétel van túl-, hanem a 2022-es volt alultervezve.

Ennek egyik legfontosabb magyarázata, hogy 2022-re a kormány a valósnál sokkal alacsonyabb inflációval számolt. A költségvetésben 3 százalékos pénzromlással kalkuláltak, miközben a tényleges most már a 10 százalékot is meghaladja, és valószínűleg az év egészében sem lesz ennél érdemben alacsonyabb. A terv és a valós infláció közötti különbözet pedig – ha más nem változik – logikusan nagyjából ekkora növekményt jelent az áfabevételekben is. 

Nem csökkent a kereslet

Persze, ha az árak emelkedése miatt csökken a lakossági fogyasztás, akkor az az általános forgalmi adóból származó bevételeket is visszaveti, de az év első hónapjaiban nem ez történt. Január és április között – részben még a járvány és a lezárások elhúzódó hatása miatt – az elszálló infláció ellenére is 12 százalékkal többet vásároltunk mennyiségben, mint 2021 hasonló időszakában. Így

a vártnál sokkal magasabb infláció és a lakosság költési hajlandósága 2022 első négy hónapjában közel 500 milliárdos többletbevételt hozott a költségvetésnek.

Ha pedig az év hátralévő részében is kitart ez az ütemű gyarapodás, akkor már az idén közel 7000 milliárd forint folyhat be ebből a forrásból. Ehhez képest pedig már egyáltalán nem tűnik túlzónak a 2023-ra (5,2 százalékos infláció mellett) tervezett 7100 milliárd. Ennek eléréséhez jelen állás szerint még akkor sem lenne szükség az áfakulcs emelésére, ha az év hátralévő részében kevésbé sikerülne felülteljesíteni a terveket, mint eddig.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz áfa áfa-emelés költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.