Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 10. 08:51 Élet, Pénz

Ideiglenes inflációs díj, üzemanyag-felár: új tételekkel találkoznak az amerikai fogyasztók az éttermi számlákon

„Nem készpénzes fizetés miatti kiigazítás”, „üzemanyag-felár” vagy „konyhai áremelkedés” – ezeket és hozzájuk hasonló tételeket tüntet fel egyre több étterem a számlákon szerte a világon a megugró infláció és a toborzási nehézségek következtében. Idén áprilisban 36 százalékkal nőtt az extra díjakat felszámító amerikai éttermek száma az egy évvel korábbi szinthez képest a The Wall Street Journal (WSJ) cikkében idézett statisztikák szerint.

A megoldás részint hasonlít a zsugorflációra (angolul shrinkflation), amikor az áremelés helyett inkább csökkentik a termékek méretét, kiszerelését, esetleg a minőségét, mivel az éttermek is többnyire az étlapi árak látványos változtatását próbálják elkerülni. A taktika működni látszik, egy az amerikai lapnak nyilatkozó nő is mélységesen meglepődött, amikor először látta az egyik étteremláncban kapott számláján a két dolláros „ideiglenes inflációs díjat”.

Egyre többször jár pótdíjjal a kártyás fizetés is, miután a kártyaszolgáltatók is jócskán megemelték a tranzakciós költségeket. Ez a vendéglátáson kívül más ágazatokban is kezd jellemzővé válni: generálkivitelezők, ügyvédek is szép számmal találhatók például a kártyahasználati díjakat a fogyasztókra áthárító fizetési megoldást biztosító CardX ügyfelei között.

A vendéglátósok nemcsak az emelkedő beszerzési költségeket, hanem a dolgozók megtartásához és toborzásához kapcsolódó – szintén megnövekedett – kiadásaikat is az új tételekből kell, hogy fedezzék. Egy Minneapolisban működő étteremlánc „wellness díjat” ad hozzá a számlához, arra utalván, hogy az így befolyt összeget a dolgozók egészségbiztosítására fordítja. Egy másik, bostoni étterem a különböző munkakörökben dolgozók közötti fizetéskülönbségek mérséklésére vezetett be egy új tételt a számlákon, ami leginkább a konyhai dolgozók jellemzően alacsonyabb béreinek kiegészítéséhez nyújt forrást.

A különdíjakat többnyire jobban fogadják a fogyasztók, mintha az általuk kedvelt ételek és italok árait emelnék az éttermek a WSJ által megszólaltatott szakértő szerint. A vállalkozóknak pedig nincs sok választásuk, hiszen már tavaly is közel 18 százalékkal nőttek a beszerzési áraik, míg a vendégek átlagosan csak 5 százalékkal hagytak több pénzt náluk. Ugyanakkor időnként felháborodást váltanak ki a vendégekből a fogyasztáson felüli tételek, amelyeket bizonyos éttermekben kérés esetén levesznek a számláról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az inflációnak ellenálló utolsó bástyák is omladozni kezdtekMég nem pusztít, de már megérkezett az infláció Kelet-Ázsiába is. Az eddigi alacsonyabb ütemnek ráadásul hosszú távon megvan a maga ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Élet Pénz díjemelés étterem infláció számla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.