Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 10. 08:51 Élet, Pénz

Ideiglenes inflációs díj, üzemanyag-felár: új tételekkel találkoznak az amerikai fogyasztók az éttermi számlákon

„Nem készpénzes fizetés miatti kiigazítás”, „üzemanyag-felár” vagy „konyhai áremelkedés” – ezeket és hozzájuk hasonló tételeket tüntet fel egyre több étterem a számlákon szerte a világon a megugró infláció és a toborzási nehézségek következtében. Idén áprilisban 36 százalékkal nőtt az extra díjakat felszámító amerikai éttermek száma az egy évvel korábbi szinthez képest a The Wall Street Journal (WSJ) cikkében idézett statisztikák szerint.

A megoldás részint hasonlít a zsugorflációra (angolul shrinkflation), amikor az áremelés helyett inkább csökkentik a termékek méretét, kiszerelését, esetleg a minőségét, mivel az éttermek is többnyire az étlapi árak látványos változtatását próbálják elkerülni. A taktika működni látszik, egy az amerikai lapnak nyilatkozó nő is mélységesen meglepődött, amikor először látta az egyik étteremláncban kapott számláján a két dolláros „ideiglenes inflációs díjat”.

Egyre többször jár pótdíjjal a kártyás fizetés is, miután a kártyaszolgáltatók is jócskán megemelték a tranzakciós költségeket. Ez a vendéglátáson kívül más ágazatokban is kezd jellemzővé válni: generálkivitelezők, ügyvédek is szép számmal találhatók például a kártyahasználati díjakat a fogyasztókra áthárító fizetési megoldást biztosító CardX ügyfelei között.

A vendéglátósok nemcsak az emelkedő beszerzési költségeket, hanem a dolgozók megtartásához és toborzásához kapcsolódó – szintén megnövekedett – kiadásaikat is az új tételekből kell, hogy fedezzék. Egy Minneapolisban működő étteremlánc „wellness díjat” ad hozzá a számlához, arra utalván, hogy az így befolyt összeget a dolgozók egészségbiztosítására fordítja. Egy másik, bostoni étterem a különböző munkakörökben dolgozók közötti fizetéskülönbségek mérséklésére vezetett be egy új tételt a számlákon, ami leginkább a konyhai dolgozók jellemzően alacsonyabb béreinek kiegészítéséhez nyújt forrást.

A különdíjakat többnyire jobban fogadják a fogyasztók, mintha az általuk kedvelt ételek és italok árait emelnék az éttermek a WSJ által megszólaltatott szakértő szerint. A vállalkozóknak pedig nincs sok választásuk, hiszen már tavaly is közel 18 százalékkal nőttek a beszerzési áraik, míg a vendégek átlagosan csak 5 százalékkal hagytak több pénzt náluk. Ugyanakkor időnként felháborodást váltanak ki a vendégekből a fogyasztáson felüli tételek, amelyeket bizonyos éttermekben kérés esetén levesznek a számláról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az inflációnak ellenálló utolsó bástyák is omladozni kezdtekMég nem pusztít, de már megérkezett az infláció Kelet-Ázsiába is. Az eddigi alacsonyabb ütemnek ráadásul hosszú távon megvan a maga ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz díjemelés étterem infláció számla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.