Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 10. 08:51 Élet, Pénz

Ideiglenes inflációs díj, üzemanyag-felár: új tételekkel találkoznak az amerikai fogyasztók az éttermi számlákon

„Nem készpénzes fizetés miatti kiigazítás”, „üzemanyag-felár” vagy „konyhai áremelkedés” – ezeket és hozzájuk hasonló tételeket tüntet fel egyre több étterem a számlákon szerte a világon a megugró infláció és a toborzási nehézségek következtében. Idén áprilisban 36 százalékkal nőtt az extra díjakat felszámító amerikai éttermek száma az egy évvel korábbi szinthez képest a The Wall Street Journal (WSJ) cikkében idézett statisztikák szerint.

A megoldás részint hasonlít a zsugorflációra (angolul shrinkflation), amikor az áremelés helyett inkább csökkentik a termékek méretét, kiszerelését, esetleg a minőségét, mivel az éttermek is többnyire az étlapi árak látványos változtatását próbálják elkerülni. A taktika működni látszik, egy az amerikai lapnak nyilatkozó nő is mélységesen meglepődött, amikor először látta az egyik étteremláncban kapott számláján a két dolláros „ideiglenes inflációs díjat”.

Egyre többször jár pótdíjjal a kártyás fizetés is, miután a kártyaszolgáltatók is jócskán megemelték a tranzakciós költségeket. Ez a vendéglátáson kívül más ágazatokban is kezd jellemzővé válni: generálkivitelezők, ügyvédek is szép számmal találhatók például a kártyahasználati díjakat a fogyasztókra áthárító fizetési megoldást biztosító CardX ügyfelei között.

A vendéglátósok nemcsak az emelkedő beszerzési költségeket, hanem a dolgozók megtartásához és toborzásához kapcsolódó – szintén megnövekedett – kiadásaikat is az új tételekből kell, hogy fedezzék. Egy Minneapolisban működő étteremlánc „wellness díjat” ad hozzá a számlához, arra utalván, hogy az így befolyt összeget a dolgozók egészségbiztosítására fordítja. Egy másik, bostoni étterem a különböző munkakörökben dolgozók közötti fizetéskülönbségek mérséklésére vezetett be egy új tételt a számlákon, ami leginkább a konyhai dolgozók jellemzően alacsonyabb béreinek kiegészítéséhez nyújt forrást.

A különdíjakat többnyire jobban fogadják a fogyasztók, mintha az általuk kedvelt ételek és italok árait emelnék az éttermek a WSJ által megszólaltatott szakértő szerint. A vállalkozóknak pedig nincs sok választásuk, hiszen már tavaly is közel 18 százalékkal nőttek a beszerzési áraik, míg a vendégek átlagosan csak 5 százalékkal hagytak több pénzt náluk. Ugyanakkor időnként felháborodást váltanak ki a vendégekből a fogyasztáson felüli tételek, amelyeket bizonyos éttermekben kérés esetén levesznek a számláról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az inflációnak ellenálló utolsó bástyák is omladozni kezdtekMég nem pusztít, de már megérkezett az infláció Kelet-Ázsiába is. Az eddigi alacsonyabb ütemnek ráadásul hosszú távon megvan a maga ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Élet Pénz díjemelés étterem infláció számla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vágó Erika
2022. június 27. 18:03 Élet, Világ

Egyik legjobban fizető piacát veszítette el a magyar turizmus a háború miatt

Ha az orosz piac hosszabb időre elveszik, a bevétel mellett nagyon sok szakértelem és képzett munkaerő is eltűnhet idehaza az ágazatból.

Fazekas Dóra Hartvig Áron
2022. június 27. 04:34 Élet, Világ

Nem a civilizációnk omlik össze, csak a jelenlegi, fenntarthatatlan életformánk

Megpróbáljuk bemutatni, hogy a technológiai fejlődés, a szabályozói környezet és a tudatos fogyasztói magatartás segítségével hogyan kerülhetjük el az armageddont.

Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

Ahol több a női menedzser, azok a cégek inkább tudják csökkenteni a karbonkibocsátásukat.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.