Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 26. 04:12 Pénz

Visszafizettél 20 milliót a 10 milliós hiteledből és még mindig tartozol 10 millióval – így állna egy frankhitel ma

Ha a kormányzat nem forintosítja 2015 elején a devizahiteleket, akkor a háború kitörését követő napokban sok frankhiteles azzal szembesült volna, hogy forintban kifejezett tartozása 14-15 évnyi törlesztés után ismét a felvett összeg fölé ugrott. A frank/forint árfolyam azóta kissé ereszkedett, a helyzet azonban most sem lenne sokkal kedvezőbb. A BiztosDöntés.hu segítségével lemodelleztük egy tipikus frankhitel lefutását, és ez alapján több mint 21 millió forint visszafizetése után minden korábbinál nagyobb terhet jelentene most a hiteleseknek a másfél évtizede felvett kölcsön.

Fikarcnyit sem csökkent volna a tartozás

Az elemzés alapjául egy olyan hitelt próbáltunk választani, amely a 2008-as válság előtt minden szempontból nagyjából átlagosnak számított. A hipotetikus kölcsönünk egy lakáscélú jelzáloghitel, amit 2008 elején vettek fel 10 millió forintos összegben, 6 százalékos kamattal 20 éves futamidőre. Első körben úgy számoltunk, mintha az ügyfél még mindig az eredeti hitelt törlesztené anélkül, hogy bármiféle adóssegítő banki vagy kormányzati támogatásban, átstrukturálásban, forintosításban részt vett volna. Az egyszerűség kedvéért fix kamattal számoltunk, mert bár a kamatok szinte biztosan változtak volna, de nehéz megmondani, hogy miként*A devizahitelek kamata jellemzően 1-3-6-12 havonta változott, de a kamat nem volt referenciakamathoz kötve, így semmiből nem lehet biztosan következtetni az alakulására. Elméletileg csökkenhetett volna több évig, de akár a kezdetinél magasabb is lehetett volna bizonyos időkben. Ezt azonban az adott bank döntötte el, nincs olyan publikus referenciaszám amihez áraztak (Ebből lettek a perek is anno)..

A fenti ábra ennek a hitelnek a megvalósult lefutását mutatja mostanáig. Jól látszik, hogy egy rövid ideig tartó csökkenés után a törlesztőrészlet nagyon gyorsan emelkedni kezdett, és 2-3 év után már az eredeti nagyjából másfélszeresére rúgott. Ez a tendencia némi hullámzás mellett azóta is folytatódott volna, a háború kitörését követő forintgyengülés pedig a 2008-as szint nagyjából két és félszeresére hajtotta fel a havonta fizetendő összeget.

Ami azonban ennél is megdöbbentőbb, hogy egy ilyen hitel forintban kifejezett tőketartozása még mindig nagyjából ugyanannyi, tehát 10 millió forint lenne, mint, amikor felvették. A modell szerint a tartozás 2015-ben 15 millió forint közelében tetőzött, innen 2021 nyarára csökkent először ismét a folyósított összeg alá. A háború miatti forintgyengülés azonban ideiglenesen ismét 10 millió forint fölé növelte, azaz

közel másfél évtizednyi törlesztés és több mint 21 millió forint befizetése után nagyobb tartozása lett volna képzeletbeli frankhitelesünknek, mint amikor felvette a kölcsönt.

Mindez azt is jelenti, hogy a teljes visszafizetés messze meghaladja azt, amit először kalkulálhattak. Ha mostantól nem gyengülne tovább a forint, a futamidő végére akkor is átlépné a 32 milliót a visszafizetett összeg.

Forinttal olcsóbb lett

Ennél egy ugyanakkor felvett forint hitel még abban az esetben is bő 9 millióval kerülne összességében kevesebbe, ha időközben semmit nem javulnak a – kezdetben a frankhitelhez képest tényleg sokkal rosszabb – feltételek. A 2008-as gazdasági válság kezdete előtt egy azonos összegű és futamidejű, de 10 százalékos kamattal nyújtott forinthitel törlesztőrészlete nagyjából harmadával haladta meg a fenti frankhitelét. Azonban már 2009-ben is volt olyan hónap, amikor a devizaalapú kölcsön törlesztője magasabb volt, mint a forinthitelé, 2010 közepétől pedig már csak elvétve fordult elő fordított helyzet, 2011 nyarától pedig egyáltalán nem.

Ennek eredményeként az, aki akkor a kedvezőtlenebb forinthitelt választotta mostanáig durván négy és fél millió forinttal kevesebbet fizetett volna vissza, mint a képzeletbeli frankhitelesünk. Az igazán nagy különbség azonban nem ebben van, hanem a még hátralévő tartozásban: miközben a frankhitelnél fikarcnyit sem csökkent volna a visszafizetendő összeg, és az adóstól továbbra is közel 10 millió forintot várna a bank, addig a forinthitelnél már kevesebb, mint ötöt. Így jön ki a futamidő lejáratára, tehát 2027 végére a frankhitelnél jó 9 millió forinttal alacsonyabb összeg.

Ráadásul ez egy kifejezetten pesszimista forgatókönyv, hiszen egyáltalán nem számol a rendkívül magas 10 százalékos kamat csökkenésével, holott az elmúlt években ennél sokkal kedvezőbbek voltak a lakáshitelek. Valójában tehát a visszafizetendő összegben még nagyobb lett volna a forinthitel előnye.

Milliós spórolás a forintosítással

A frankhitel azért elméleti, mert a kormányzat 2015 elején forintosította a devizahiteleket, így azóta az árfolyamok kedvezőtlen hatása már nem növeli a lakossági kölcsönöknél a törlesztőrészletet és a tőketartozást. A Fidesz egyébként nagyon jó ütemben lépte meg az átváltást. A svájci jegybank ugyanis alig néhány nappal később engedte el a frank addig rögzített árfolyamát, aminek eredményeként a hitelek alapjául szolgáló deviza néhány nap alatt 60 forinttal (közel 25 százalékkal) lett drágább. Ez akkor újabb 15-20 ezer forintot dobott volna egy, a bemutatott jellemzőkkel bíró kölcsön törlesztőjén, amely azóta további nagyjából negyvenezerrel ugrott volna meg.

A forintosított hiteleknél ezzel szemben elvileg csökkennie kellett a törlesztő-részletnek, még akkor is, ha az adós a legkedvezőtlenebb feltételeket kapta a bankjától*A forintosítás után jelzáloghitelek esetén a kamat mértéke mindig a 3 hónapos BUBOR-hoz (Budapesti Bankközi forint hitelkamatláb) volt kötve. A jogszabály szerint a hitel kamata ezt legfeljebb 4,5 százalékponttal haladhatta meg (ezt nevezik kamatfelárnak).. Miközben átváltás nélkül a frankhitel után fizetendő havi összeg az akkori 120 ezerről mostanra 175 ezerre kúszott volna fel, addig az új konstrukcióban elvileg ugyanennek a hitelnek végig 110 és 130 ezer között mozgott a törlesztőrészlete*Az időszak végén látszik egy megugrás, az emelkedő kamatok miatt, ám jelenleg ez is csak elméleti, a modellben ugyanis nem számoltunk a kormányzat által bevezetett kamatstoppal..

Ennek megfelelően az eddig visszafizetett összeg jó kétmillió forinttal volt kevesebb forintosítással, mint amennyi anélkül lett volna. Ahogy a megmaradt tőketartozás is jóval kisebb: nem 10 millió forint, csak 6,8. Mindez azt jelenti, hogy a képzeletbeli adósunk a forintosítással eddig durván 2 millió forintot spórolt, a futamidő végére azonban ugyanez már több mint 4,5 millió lehet.

Pénz forintosítás frankhitel hitel kamat svájci frank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.