Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Tíz százalékos minimálbéremelést és ugyanekkora nyugdíjemelést jelentett be szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A döntést azzal indokolta, hogy a várakozásoknál magasabb inflációra lehet idén számítani, ezért kompenzálni kell a jövedelmek értékének csökkenését.

Oroszországban áprilisban 18 százalékos inflációt mértek az előző év azonos időszakához képest, az idei év egészében pedig 18-23 százalék körül alakulhat az infáció az orosz jegybank április végi előrejelzése szerint – írja a Reuters.

Putyin szerint 2022 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak, de hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy az összes gazdasági nehézséget a háború okozná, ugyanis szerinte más országokban is magas az infláció (valójában persze a globális élelmiszer-és energiaár emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a háború).

A nyugdíjak júniustól, a minimálbérek júliustól emelkednek, de a reáljövedelmek várhatóan az emelések ellenére is jelentősen csökkennek Oroszországban az idén. A Vnyesekonombank elemzése szerint az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek, a bérek pedig 6 százalékkal kevesebbet fognak érni reál értelemben. A bank előrejelzése szerint a szegénységi ráta a tavalyi 11 százalékról 12,6 százalékra nő az idén.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a háború kitörése után elfogadott nyugati szankciók miatt kialakuló káoszhoz képest stabilizálódott az orosz gazdaság. A központi bank február végén a rubel zuhanásának ellensúlyozására több mint 10 százalékponttal, 20 százalékra növelte az alapkamatot. Azóta viszont három lépésben lazítottak, legutóbb éppen csütörtökön, amikor az alapkamat 14-ről 11 százalékra csökkent.

Az elmúlt hetekben ugyanis a rubel árfolyama 2018 óta a legmagasabb szintre emelkedett, és ezen még a korábban bevezetett tőkekorlátozások enyhítése sem segített. A Bloomberg cikke szerint ezért a jegybank a lépéssel próbál elébe menni a rubel további erősödésének. A pénzügyi stabilizáció ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a reálgazdaságban minden rendben lenne, a kamatcsökkentéssel a jegybank éppen az orosz gazdasági idei masszív visszaesését igyekszik tompítani.

Az orosz pénzügyminisztérium előrejelzése 2022-ben 8,8-12,4 százalék közötti visszaesést valószínűsít az orosz gazdaságban, a Nemzetközi Valutaalap 8,5 százalékos visszaesésre számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gdp infláció Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.