Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Tíz százalékos minimálbéremelést és ugyanekkora nyugdíjemelést jelentett be szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A döntést azzal indokolta, hogy a várakozásoknál magasabb inflációra lehet idén számítani, ezért kompenzálni kell a jövedelmek értékének csökkenését.

Oroszországban áprilisban 18 százalékos inflációt mértek az előző év azonos időszakához képest, az idei év egészében pedig 18-23 százalék körül alakulhat az infáció az orosz jegybank április végi előrejelzése szerint – írja a Reuters.

Putyin szerint 2022 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak, de hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy az összes gazdasági nehézséget a háború okozná, ugyanis szerinte más országokban is magas az infláció (valójában persze a globális élelmiszer-és energiaár emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a háború).

A nyugdíjak júniustól, a minimálbérek júliustól emelkednek, de a reáljövedelmek várhatóan az emelések ellenére is jelentősen csökkennek Oroszországban az idén. A Vnyesekonombank elemzése szerint az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek, a bérek pedig 6 százalékkal kevesebbet fognak érni reál értelemben. A bank előrejelzése szerint a szegénységi ráta a tavalyi 11 százalékról 12,6 százalékra nő az idén.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a háború kitörése után elfogadott nyugati szankciók miatt kialakuló káoszhoz képest stabilizálódott az orosz gazdaság. A központi bank február végén a rubel zuhanásának ellensúlyozására több mint 10 százalékponttal, 20 százalékra növelte az alapkamatot. Azóta viszont három lépésben lazítottak, legutóbb éppen csütörtökön, amikor az alapkamat 14-ről 11 százalékra csökkent.

Az elmúlt hetekben ugyanis a rubel árfolyama 2018 óta a legmagasabb szintre emelkedett, és ezen még a korábban bevezetett tőkekorlátozások enyhítése sem segített. A Bloomberg cikke szerint ezért a jegybank a lépéssel próbál elébe menni a rubel további erősödésének. A pénzügyi stabilizáció ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a reálgazdaságban minden rendben lenne, a kamatcsökkentéssel a jegybank éppen az orosz gazdasági idei masszív visszaesését igyekszik tompítani.

Az orosz pénzügyminisztérium előrejelzése 2022-ben 8,8-12,4 százalék közötti visszaesést valószínűsít az orosz gazdaságban, a Nemzetközi Valutaalap 8,5 százalékos visszaesésre számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gdp infláció Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Bukovszki András
2024. július 20. 05:39 Pénz

Még nem győztük le az inflációt

Hiába az elsőre kedvezőnek tűnő kép, ha a számok mögé nézünk, látszik, hogy az infláció alakulása tartogathat még kellemetlen meglepetéseket.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.