Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Tíz százalékos minimálbéremelést és ugyanekkora nyugdíjemelést jelentett be szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A döntést azzal indokolta, hogy a várakozásoknál magasabb inflációra lehet idén számítani, ezért kompenzálni kell a jövedelmek értékének csökkenését.

Oroszországban áprilisban 18 százalékos inflációt mértek az előző év azonos időszakához képest, az idei év egészében pedig 18-23 százalék körül alakulhat az infáció az orosz jegybank április végi előrejelzése szerint – írja a Reuters.

Putyin szerint 2022 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak, de hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy az összes gazdasági nehézséget a háború okozná, ugyanis szerinte más országokban is magas az infláció (valójában persze a globális élelmiszer-és energiaár emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a háború).

A nyugdíjak júniustól, a minimálbérek júliustól emelkednek, de a reáljövedelmek várhatóan az emelések ellenére is jelentősen csökkennek Oroszországban az idén. A Vnyesekonombank elemzése szerint az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek, a bérek pedig 6 százalékkal kevesebbet fognak érni reál értelemben. A bank előrejelzése szerint a szegénységi ráta a tavalyi 11 százalékról 12,6 százalékra nő az idén.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a háború kitörése után elfogadott nyugati szankciók miatt kialakuló káoszhoz képest stabilizálódott az orosz gazdaság. A központi bank február végén a rubel zuhanásának ellensúlyozására több mint 10 százalékponttal, 20 százalékra növelte az alapkamatot. Azóta viszont három lépésben lazítottak, legutóbb éppen csütörtökön, amikor az alapkamat 14-ről 11 százalékra csökkent.

Az elmúlt hetekben ugyanis a rubel árfolyama 2018 óta a legmagasabb szintre emelkedett, és ezen még a korábban bevezetett tőkekorlátozások enyhítése sem segített. A Bloomberg cikke szerint ezért a jegybank a lépéssel próbál elébe menni a rubel további erősödésének. A pénzügyi stabilizáció ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a reálgazdaságban minden rendben lenne, a kamatcsökkentéssel a jegybank éppen az orosz gazdasági idei masszív visszaesését igyekszik tompítani.

Az orosz pénzügyminisztérium előrejelzése 2022-ben 8,8-12,4 százalék közötti visszaesést valószínűsít az orosz gazdaságban, a Nemzetközi Valutaalap 8,5 százalékos visszaesésre számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gdp infláció Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.