Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Tíz százalékos minimálbéremelést és ugyanekkora nyugdíjemelést jelentett be szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A döntést azzal indokolta, hogy a várakozásoknál magasabb inflációra lehet idén számítani, ezért kompenzálni kell a jövedelmek értékének csökkenését.

Oroszországban áprilisban 18 százalékos inflációt mértek az előző év azonos időszakához képest, az idei év egészében pedig 18-23 százalék körül alakulhat az infáció az orosz jegybank április végi előrejelzése szerint – írja a Reuters.

Putyin szerint 2022 nehéz év lesz az orosz gazdaságnak, de hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy az összes gazdasági nehézséget a háború okozná, ugyanis szerinte más országokban is magas az infláció (valójában persze a globális élelmiszer-és energiaár emelkedéséhez jelentősen hozzájárul a háború).

A nyugdíjak júniustól, a minimálbérek júliustól emelkednek, de a reáljövedelmek várhatóan az emelések ellenére is jelentősen csökkennek Oroszországban az idén. A Vnyesekonombank elemzése szerint az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek, a bérek pedig 6 százalékkal kevesebbet fognak érni reál értelemben. A bank előrejelzése szerint a szegénységi ráta a tavalyi 11 százalékról 12,6 százalékra nő az idén.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a háború kitörése után elfogadott nyugati szankciók miatt kialakuló káoszhoz képest stabilizálódott az orosz gazdaság. A központi bank február végén a rubel zuhanásának ellensúlyozására több mint 10 százalékponttal, 20 százalékra növelte az alapkamatot. Azóta viszont három lépésben lazítottak, legutóbb éppen csütörtökön, amikor az alapkamat 14-ről 11 százalékra csökkent.

Az elmúlt hetekben ugyanis a rubel árfolyama 2018 óta a legmagasabb szintre emelkedett, és ezen még a korábban bevezetett tőkekorlátozások enyhítése sem segített. A Bloomberg cikke szerint ezért a jegybank a lépéssel próbál elébe menni a rubel további erősödésének. A pénzügyi stabilizáció ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a reálgazdaságban minden rendben lenne, a kamatcsökkentéssel a jegybank éppen az orosz gazdasági idei masszív visszaesését igyekszik tompítani.

Az orosz pénzügyminisztérium előrejelzése 2022-ben 8,8-12,4 százalék közötti visszaesést valószínűsít az orosz gazdaságban, a Nemzetközi Valutaalap 8,5 százalékos visszaesésre számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

Pénz gdp infláció Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Jandó Zoltán
2022. június 26. 16:13 Pénz

Sokkal kevésbé hatékony, cserébe sokkal drágább a magyar rezsicsökkentés, mint a külföldi megoldások

A magyar rezsicsökkentés teljesen egyedi, hiszen ennyire differenciálatlan támogatás sehol máshol nincs. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy jó.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.