Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. május 13. 12:51 Pénz

Egyre nehezebben térül meg a saját lakás vásárlása, és ez az albérlőknek rossz hír

Egyre inkább elszakadnak egymástól az albérleti díjak és az ingatlanárak növekedési ütemei a világ ingatlanpiacain. Ennek következtében az ingatlanvásárlás a bérléssel szemben egyre lassabban térül meg, ami sokakat az albérleti piac felé terelhet a lakásbirtoklás helyett. Az Egyesült Államokban a The Wall Street Journal elemzése szerint az idei év elején egy családnak megfelelő ingatlan bérleti díja átlagosan 13 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, míg ugyanez az arány az ingatlanárakat nézve 21 százalék volt.

A hitelkamatok jelentős emelkedése is csökkenti a lakásvásárlás vonzerejét: az Egyesült Államokban tavaly május óta mostanra 2,96 százalékról 5,27 százalékra nőtt a 30 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek átlagos kamata. A lap szerint tehát akik rövid idő – néhány év – alatt adnának túl a frissen vásárolt ingatlanjukon, igencsak rosszul járhatnak ahhoz képest, mintha béreltek volna, a texasi Austinban például 8-10 évnyi ingatlantulajdonlás után érheti csak meg a vásárlás a bérléssel szemben. A kamatok emelkedése ráadásul még nem állt meg, így még tovább tolódhat az az időtartam, amin belül a bérlés tűnik racionálisabb választásnak pénzügyi szempontból.

A hitelkamatok Magyarországon is megemelkedtek, így a lakáshoz jutás, a lakásvásárlás megtérülésének körülményei rosszabbodtak. Az ingatlan.com elemzése azonban arra is rávilágít, hogy

a kamatemelkedéssel a lakásdrágulás üteme mérséklődhet, míg a bérleti díjak emelkedése tovább fokozódhat, mivel egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a hitelfelvételt, és kényszerülhetnek ezáltal a bérleti piacra.

Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint bár a járvánnyal egy kis időre a bérlők kerültek kedvezőbb alkupozícióba a tulajdonosokkal szemben, ennek már vége, amit a kínálat megfeleződése mellett a bérleti díjak meredek emelkedése is jellemez, Budapesten egy év alatt 35 százalékos növekedés történt. Mindeközben a lakásvásárlásból, majd annak kiadásából realizálható hozamok lejtőre kerültek.

Amint azt korábban bemutattuk, a lakáspiaci folyamatokra már az Európai Központi Bank is figyelmeztetéssel reagált, miszerint rövid távon további áremelkedés várható a lakásépítések lassulása, csúszása miatt, miközben a befektetési kedv lankad. A kelet-európai térségben a magas ingatlanárak mellett a lakosság vásárlás helyett egyre inkább a bérlést választhatja átmenetileg vagy akár hosszabb távon, ami megindíthatja lefelé az ingatlanárakat – ha azonban befektetők számára nem lesz elég vonzó a lakáspiac a hozamszintek csökkenése miatt, akkor a megfelelő mennyiségű és megfizethető árú albérletek kínálata tovább szűkülhet, ami a bérlők számára kedvezőtlen kilátásokkal kecsegtet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérleti díj ingatlan ingatlanár ingatlanpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.