Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. május 13. 12:51 Pénz

Egyre nehezebben térül meg a saját lakás vásárlása, és ez az albérlőknek rossz hír

Egyre inkább elszakadnak egymástól az albérleti díjak és az ingatlanárak növekedési ütemei a világ ingatlanpiacain. Ennek következtében az ingatlanvásárlás a bérléssel szemben egyre lassabban térül meg, ami sokakat az albérleti piac felé terelhet a lakásbirtoklás helyett. Az Egyesült Államokban a The Wall Street Journal elemzése szerint az idei év elején egy családnak megfelelő ingatlan bérleti díja átlagosan 13 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, míg ugyanez az arány az ingatlanárakat nézve 21 százalék volt.

A hitelkamatok jelentős emelkedése is csökkenti a lakásvásárlás vonzerejét: az Egyesült Államokban tavaly május óta mostanra 2,96 százalékról 5,27 százalékra nőtt a 30 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek átlagos kamata. A lap szerint tehát akik rövid idő – néhány év – alatt adnának túl a frissen vásárolt ingatlanjukon, igencsak rosszul járhatnak ahhoz képest, mintha béreltek volna, a texasi Austinban például 8-10 évnyi ingatlantulajdonlás után érheti csak meg a vásárlás a bérléssel szemben. A kamatok emelkedése ráadásul még nem állt meg, így még tovább tolódhat az az időtartam, amin belül a bérlés tűnik racionálisabb választásnak pénzügyi szempontból.

A hitelkamatok Magyarországon is megemelkedtek, így a lakáshoz jutás, a lakásvásárlás megtérülésének körülményei rosszabbodtak. Az ingatlan.com elemzése azonban arra is rávilágít, hogy

a kamatemelkedéssel a lakásdrágulás üteme mérséklődhet, míg a bérleti díjak emelkedése tovább fokozódhat, mivel egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a hitelfelvételt, és kényszerülhetnek ezáltal a bérleti piacra.

Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint bár a járvánnyal egy kis időre a bérlők kerültek kedvezőbb alkupozícióba a tulajdonosokkal szemben, ennek már vége, amit a kínálat megfeleződése mellett a bérleti díjak meredek emelkedése is jellemez, Budapesten egy év alatt 35 százalékos növekedés történt. Mindeközben a lakásvásárlásból, majd annak kiadásából realizálható hozamok lejtőre kerültek.

Amint azt korábban bemutattuk, a lakáspiaci folyamatokra már az Európai Központi Bank is figyelmeztetéssel reagált, miszerint rövid távon további áremelkedés várható a lakásépítések lassulása, csúszása miatt, miközben a befektetési kedv lankad. A kelet-európai térségben a magas ingatlanárak mellett a lakosság vásárlás helyett egyre inkább a bérlést választhatja átmenetileg vagy akár hosszabb távon, ami megindíthatja lefelé az ingatlanárakat – ha azonban befektetők számára nem lesz elég vonzó a lakáspiac a hozamszintek csökkenése miatt, akkor a megfelelő mennyiségű és megfizethető árú albérletek kínálata tovább szűkülhet, ami a bérlők számára kedvezőtlen kilátásokkal kecsegtet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Pénz bérleti díj ingatlan ingatlanár ingatlanpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.

Avatar
2022. május 17. 04:34 Közélet

A felével hízott 12 év alatt a kormány, pedig a magyar közjogi hagyomány szerint fix minisztériumok voltak

Az új kormánynak nemcsak az összetétele, hanem a szerkezete is jelentősen megváltozott, ennél csak a kormányzati struktúra 2010-es, nagyon radikális átalakítása volt alapvetőbb.