Hírlevél feliratkozás
Pénzügyek Másképpen
2022. április 13. 10:42 Fizetett hirdetés, Pénz

Eljön az idő, hogy nálunk sem lehet majd lakást venni?

Idén tovább drágulnak az ingatlanárak Magyarországon, évről-évre egyre nehezebb lakáshoz jutni egy fiatal számára. Elképzelhető, hogy az albérletek jelentik a jövőt? Lehetőségük lesz még gyermekeinknek a saját lakás vásárlására, vagy meg kell tanulniuk egy teljesen új szemléletet?

Egyes nyugat-európai országokban mára teljesen természetes, hogy akár egy egész életen át különböző bérlemények biztosítják az otthont. Többtagú családok költöznek albérletről albérletre, ha új környezetre, vagy épp a családi változásokhoz igazodó méretű lakásra vágynak.

Magyarországon azonban a saját otthon a biztonság érzésének fő letéteményese. Méghozzá igen erőteljesen: nálunk a lakosság 91,3%-a él saját ingatlanban, míg ez az arány Németországban például csak 50, Ausztriában 56, Dániában 62, Franciaországban pedig 64%. Svájcban egyenesen többen laknak kiadott, mint saját lakásban: a lakosság 57,5%-a él olyan ingatlanban, amely nem a saját tulajdona – derül ki az Eurostat legfrissebb, 2020-ban közölt felméréséből.

Gyermekeink már albérletekben alapítanak családot?

Egy kialakult társadalmi szemléletet nem könnyű megváltoztatni – különösen akkor nem, ha olyan sarkalatos kérdésről van szó, mint az otthonunk. A magyarok számára az otthon biztonságát, a gondtalan élethez elengedhetetlen vagyoni hátteret egy saját ház, lakás jelenti, és gyermekeink is ebben a szemléletmódban nőnek fel.

De vajon bennünket is utolérnek a nyugati trendek, és nálunk is a bérlői életforma fog kialakulni? Gyermekeinknek talán már csak egy albérlet jelenti majd az otthont

Évtizedek fizetése kell egy lakás megvásárlásához

Kép forrása: Freepik

Tekintve a lakásárak jövedelemhez való viszonyát, nem alaptalan a feltételezés. Az ingatlan.com tavaly év végén közölt a témában egy kutatást, amelyből kiderült, hogy egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához Budapesten 8,5 évnyi teljes nettó átlagbért kell félretenni. Prágában ez a szám 8,6, Varsóban 8,8, Pozsonyban pedig már közel 11 év.

A kutatásból az is kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt még csak 7,5 év volt szükséges ahhoz, hogy összegyűljön egy ekkora lakásra való összeg – és a trend folytatódik. Egyre növekszik tehát azoknak az éveknek a száma, amely szükséges lenne ahhoz, hogy összegyűjtsünk egy saját lakásra valót.

Itt ki kell emelni: a fenti szám nem azt jelzi, hogy egy átlagos életmód mellett hány év alatt gyűjthető össze egy lakás ára, hanem azt, hogy amennyiben az illető semmit nem költ el nettó béréből, akkor mennyi idő alatt tehet szert a szükséges összegre. És lássuk be, szinte lehetetlen félretenni egy teljes fizetést.

Nem csoda ezért, hogy egy fiatalnak rendkívül nehéz az életkezdés: szülői segítség és / vagy komoly hitel nélkül teljesen lehetetlen megszereznie saját otthonát.

7 év alatt csaknem duplájára nőttek az ingatlanárak

A lakásárak csökkenésére pedig aligha van esély. A kedvezőbb időszakok mellett hosszú távon árnövekedés jellemzi az ingatlanpiacot – nem hiába közkedvelt befektetési forma az ingatlan. Az alábbi grafikonon is megfigyelhető, hogy néhány (a válság utáni) év árait leszámítva folyamatos drágulás a jellemző, nem is akármilyen mértékben: ha a 2015-ös lakásárakat tekintjük 100%-nak, akkor közelít a duplájához az ingatlanok értéke.

Kép forrása: KSH.hu

A 2009-től 2014-ig terjedő időszakban kifejezetten kedvező áron lehetett hozzájutni a lakásokhoz, a legalacsonyabb árakat 2013-ban kellett fizetni (84,9%). Ezután azonban igen jelentős áremelkedésnek lehetünk tanúi 2016-tól kezdve: 2021-re már 178,6%-ra ugrottak az árak.

Kiszámíthatatlan tényezők hatása az ingatlanárakra

Természetesen nem zárható ki semmilyen lehetőség: az ingatlanpiac változik, így meglehet, hogy újra jön majd egy kedvezőbb időszak. Számos tényező ugyanis kiszámíthatatlan, gondoljunk csak az elmúlt néhány évre.

Senki sem számított például a Covid-19 világjárvány kitörésére, és a jelenlegi magas infláció is váratlanul érte a lakosság nagy részét. Nem beszélve arról, hogy a világgazdasági helyzet, vagy háború is igen erőteljes hatást gyakorolhat az ingatlanárakra.

Még mindig drágulás várható

2022-ben elsősorban a magas infláció miatt számíthatunk az ingatlanárak növekedésére. Ezt fokozza, hogy egyre többen próbálják megőrizni pénzük értékét ingatlanbefektetéssel, ami szintén az árakat srófolja fel.

Számos kedvezmény is idén fut ki, így azok is idén vehetnek lakást, akik még szeretnék kihasználni ezeket a lehetőségeket. Ugyanakkor az alapkamatok megemelése miatti kedvezőtlenebb hitellehetőségek, valamint a jövedelmek növekedése némileg visszafoghatja az ingatlanárak elszabadulását.

Ám az új építésű ingatlanoknál még így is 10% feletti drágulást jósolnak a szakértők. A használt lakások esetében sem sokkal derűlátóbbak: 5-10% közötti áremelkedést várnak.

Megteremthetjük gyermekeinknek is a saját otthont

Gyermekeink talán már tényleg nem tudnak majd saját lakáshoz jutni? Ez mindenképp problémát jelentene, hiszen a társadalmi szemléletmód átformálódása hosszabb folyamat, amely több generáción át vezet az út. A mi gyermekeink otthon-fogalmát még a saját tulajdonú ingatlan mintája formálta, igazán biztonságban egy saját lakásban, házban érzik magukat. Nem beszélve arról, hogy egy saját tulajdonban lévő ingatlan pénzügyileg is mindenképp előnyt jelent, amelyet szeretnénk megadni gyermekeink számára.

Erre meg is van a lehetőségünk, ha időben lépünk: előrelátó gondolkodással már havi pár ezer forinttal megteremthetjük gyermekünk számára, hogy saját lakáshoz, vagy legalább megfelelő mértékű önerőhöz jusson.

Ebben segítenek a különböző gyermekcélú megtakarítások, amelyek akár állami támogatással, kedvező feltételekkel, a kamatos kamat erejével segítik céljainkat. Így gyermekünknek is megnyílhat a kapu egy saját ingatlan vásárlása előtt, ami akkorra már talán valódi kuriózumnak fog számítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Pénz ingatlan ingatlanárak lakásárak lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.