Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 16. 09:44 Pénz

A kriptopénzes rendszerek nem tudnak mit kezdeni az oroszokkal

A hétköznapi banki szolgáltatásokat is mélyen érintik az orosz gazdaságot sújtó szankciók, például a Visa, a Mastercard és az American Express oroszországi ügyfelei már nem használhatják kártyáikat nemzetközi tranzakciókra. Ebben a helyzetben különös helyzetbe kerülhetnek a formalizált, hivatalos banki és pénzügyi rendszerek mellett működő kriptopénzek és tőzsdék, amire a London School of Economics egyik kutatója, Jon Danielsson hívja fel a figyelmet.

A tulajdonképpen csak algoritmusok alapján működő kriptorendszerek ugyanis jórészt azért jöttek létre, hogy megkerülhetők legyenek a hagyományos pénzügyi intézmények sokak által korruptnak tartott szereplői. Miközben a technológián kívül minden más ellenőrzést nélkülöző kriptopénzek és kriptotőzsdék alapvetően a szabad piac és az egyéni felelősség lényegét hangsúlyozó libertárius eszméket teljesítik be, lehetővé tesznek olyan illegális tranzakciókat is, amelyeket különben kifogásolnának a hatóságok (igaz, időközben mégis beépültek bizonyos visszaéléseket korlátozó elemek e rendszerek működésébe is).

Az oroszok elleni gazdasági korlátozások egyelőre nem érvényesülnek a kriptovilágban. A legnagyobb szereplők közül például a Binance és a Kraken egyértelműen kinyilvánították, hogy az orosz ügyfelek kizárása szembemenne az alapelveikkel. Danielsson érvelése alapján azonban a kriptorendszerek működése inkább bosszantó lehet az orosz kormány számára, mintsem üdvözlendő, hiszen az ott zajló pénzügyeket nem tudják ellenőrizni. Az orosz felhasználói tábor ugyanakkor a kezdetek óta viszonylag széles és lelkes, vélhetően éppen a putyini rendszer autoriter természetének köszönhetően.

A hagyományos bankok és kártyatársaságok szabályai alól a kriptovilágban tömegével kibúvó oroszok miatt azonban előbb-utóbb megkérdőjeleződhet az ilyen rendszereket működtetők elkötelezettsége a szankciók és kizárások ellen. Ha a nyugati hatóságok figyelme rájuk irányul, egyrészt rájuk éghet, hogy a konfliktusban a megszállók pártját fogják, másrészt pedig a hagyományos és a kriptoeszközök közötti átválthatóság is csorbát szenvedhet. Ez pedig végső soron a kriptovaluták forgalmát és értékét is visszaveti, mert a befektetők elfordulhatnak a kriptotőzsdéktől.

Ha a fősodorhoz csatlakozva idővel a kriptovilág szereplői is bojkottálják az oroszokat, akkor viszont épp a legsarkalatosabb libertárius alapvetéseikkel mennek szembe. Ez szintén megtépázhatja a felhasználók bizalmát és a kriptoeszközök értékét. Mindenesetre Dainelsson szerint a kriptotőzsdék és valuták mostanra jobbára beágyazódtak a hagyományos pénzügyi rendszerekbe, aminek eddig kevéssé érzékelhető következményeit az Ukrajnában dúló háború fogja felfedni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz kriptodeviza kriptopénz kriptotőzsde kriptovaluta orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.