Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. február 4. 09:10 Pénz, Támogatói tartalom

Rengeteg új fizetési mód segíthet a vásárlásoknál, érdemes megismerni őket

Az elmúlt időszakban több új fizetési lehetőség is megjelenet az életünkben. A készpénz és a bankkártya mellett pár év alatt elterjedt az érintésmentes bankkártyás fizetés, a mobiltelefonról intézhető érintésmentes fizetés és a QR-kód leolvasásával indított fizetés is. A magyarok még kevésbé ismerik az innovatív fizetéseket, de egyre többen vannak, akik magabiztosan váltogatják a fizetési módokat, hiszen különböző szituációkban eltér, hogy melyik fizetési mód a kényelmes és a biztonságos.

Sok fogyasztónak nincs kedvenc fizetési módja, amihez ragaszkodna, hanem minden egyes fizetési szituációban az abban a pillanatban leginkább kézenfekvő megoldást választja. Egy csekk esetén ez lehet QR-kódos fizetés, egy bolti fizetésnél lehet mobiltárca, de mondjuk külföldre szívesebben visz kártyát, hiszen nem tudhatja, hogy az adott országban hány érintésmentes fizetésre alkalmas terminál van. A Mastercard új felmérésből az derül ki, hogy a lakosság az érintéses bankkártyás fizetést és készpénzes fizetést kiemelkedően biztonságosnak és kényelmes tartja.

Az érintésmentes kártyás és a készpénzes fizetés kevés meglepetést okoz a vásárlónak fizetés közben. A magyar vásárlók ez utóbbit tekintik kifejezetten fontosnak. Sok esetben keresik a legmegbízhatóbb és nem feltétlenül a legbiztonságosabb fizetési módokat.

A QR-kódos vagy a mobilitárcás fizetési formáknál ujjlenyomattal vagy kóddal biztosítják, hogy csak a tulajdonos tudjon fizetni az eszközzel. Ha pedig online fizetünk a kártyánkkal, erős ügyfélhitelesítés folyamán a mobilbanki applikációban esetleg sms-ben kapott kóddal tudjuk jóváhagyni a fizetést, ami többlépcsős biztonságot nyújt.

A Mastercard kutatása arra mutat rá, hogy a fogyasztók körében pont a QR-kódos és a mobiltárcás fizetési formákat tekintik kevésbé biztonságosnak. Valamint az érintésmentes bankkártyás fizetést a második legbiztonságosabb fizetési formának tartják a magyarok a legbiztonságosabbnak tartott készpénz után. Az alábbi ábra azt mutatja, hogyan értékelték a Mastercard kutatásában résztvevők a különböző fizetési formákat a biztonság és a kényelem szempontjából.

Az ábráról leolvasható, hogy erős kapcsolat van a két mutató között; a kényelmes fizetési módokat biztonságosnak érzik a fogyasztók. Emögött az összefüggés mögött az állhat, hogy sokan nem ismerik még eléggé a különböző fizetési módokat, valamint hogy a fogyasztók számára a biztonság inkább a megbízhatóságot jelenti. Azt, hogy nem érheti őket meglepetés, amikor fizetnek egy adott módon. A fizikai kártya és a készpénz is annak köszönheti népszerűségét, hogy nagyon egyszerűen használható és megbízható fizetési formák.

Ha megvizsgáljuk, hogy miért nem használnak mobiltárcás fizetést a magyarok, kiderül hogy a legtöbben azokat a faktorokat tekintik a fő akadálynak, amelyek a megbízhatósággal állnak kapcsolatban. A válaszadók 40 százaléka nem is a számla biztonságáért aggódik, hanem a telefonját félti: tartanak tőle, hogy elvesztik vagy összetörik a telefont. A válaszadók ötöde tart attól, hogy sorban állás közben nem tudja megoldani a telefonnal a fizetést, ami kellemetlen szociális helyzetet jelent. A válaszadók tizede pedig túl bonyolultnak tartja a mobiltárcás fizetést.

A tudáshiánynak is szerepe van a mobiltárcás fizetés és a QR-kódos fizetés elhanyagolásában. A válaszadók majdnem 45 százaléka szerint nincs előnye a mobiltárcás fizetésnek a bankkártyással szemben. A QR-kódos fizetést főleg azért hanyagolják a fogyasztók, mert nem ismerik még eléggé a technológiát. Ritkán találkoznak vele és mivel nem tudják, hogy hogyan működik inkább más fizetési módot választanak.

A Mastercard már meglévő és saját kutatásaira támaszkodva egy új indexet készített: a Digitális Fizetési Indexet. Az index három alindexre bontható; infrastruktúra, tudás és használat. Magyarországon jelenleg jól kiépített infrastruktúra áll a fogyasztók rendelkezésére, több innovatív fizetési alternatívát is biztosítva. Azonban a fogyasztók tudásszintje valamint a bevésődött használati formák miatt nem használják ki a kiépített infrastruktúrát.

A kutatások arra is kitérnek, hogy erős a kapcsolat a fogyasztók tudásszintje és a használat gyakorisága között. Minél jobban ismernek a fogyasztók egy adott fizetési módot, annál gyakrabban használják azt. Egy objektív teszten mérve a POS-terminálokon keresztüli bankkártyás fizetéssel kapcsolatos kérdésekre a felmérésben szereplők 75 százaléka tudott helyesen válaszolni, a mobiltárcás fizetési móddal kapcsolatos kérdésre pedig 57 százalék. Ez az eredmény egy ilyen új fizetési módnál nem számít rossznak, hiszen azt jelenti, hogy a lakosság többségénél megvannak a szükséges ismeretek a mobiltárcás fizetés használatához.

Tehát azokat a fizetési módokat értékelik biztonságosnak és kényelmesnek a fogyasztók, amelyeket sokat használnak. A logika fordítva is működhet, de a kutatások azt támasztják alá, hogy első lépésként a vásárlóknak meg kell ismerni a fizetési módokat, hogy utána biztonságosnak értékeljék azokat a jó tapasztalatokra építve. Az ilyen megismerési folyamatot segíthetik, ha megbízhatónak tartott nagyvállalatok elkezdik ösztönözni az alternatív fizetési formákat. Ezért is szerepelnek már a legtöbb közmű-szolgáltató számlázási lehetőségei között a QR-kódos és az online mentett kártyás fizetési megoldások. Ilyen ösztönzőkkel elősegítve a magyar fogyasztók lassan elkezdhetik használni a fejlett infrastruktúra előnyeit.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom A pénzen túl bankkártya dfi érintéses fizetés Mastercard QR-kód Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.