Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 5. 10:39 Pénz

Túl könnyen csúsznak a szürke zónába Londonban az új típusú pénzügyi cégek

A Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy a több mint 200 Egyesült Királyságban bejegyzett új típusú elektronikus pénzügyi szolgáltató cég, más néven fintech társaság között több gyanús elemet is talált. A fintech cégek, ahogy a nevük is utal rá, általában új technológiai alapokra épített pénzügyi szolgáltatók, a két iparág határán mozognak, és szabályozásuk még sehol sem teljes mértékben megoldott. 

A brit pénzügyi hatóságok által bejegyzett, és így elvileg már átvilágított társaságok tulajdonosai vagy vezetői között

  • vannak olyanok, akik korábban felderített, balti államokhoz kötődő pénzmosási ügyekhez köthetők,
  • vannak olyanok, akiket Oroszországban és Kirgizisztánban vádoltak meg gazdasági bűncselekményekkel,
  • olyanok, akiket egy Egyesült Államokbeli egészségügyi csalással hoztak összefüggésbe,
  • illetve olyanok is, akiket bűncselekményekkel vádoltak meg Luxemburgban és Ausztráliában.

Több tucat társaságot Ciprusról, Ukrajnából vagy az Egyesült Arab Emirátusokból irányítanak, és több jól láthatóan nyitott arra, hogy kockázatos ügyfelekkel dolgozzon együtt. Az ilyen pénzküldési, digitálispénztárca-, feltölthető bankkártya szolgáltatásokat nyújtó cégek gyakran a hagyományos bankok által elutasított – például kriptovalutával kereskedő – ügyfelekkel is együtt dolgoznak. 2020-ra az ilyen cégekhez kötődő gyanús pénzmozgások száma megnégyszereződött az előző évhez képest. 

A lap többek között a Moorwand nevű e-pénz szolgáltató történetét idézi fel érdekes példaként. A magát klasszikus bankok alternatívájaként definiáló Moorwand ugyanis szorosan együttműködött egy kis dán bankkal, amely több száz gyanús pénzügyi tranzakciót bonyolított le. 2018-ban a dán hatóságok a pénzmosásra vonatkozó törvények megsértése és a terrorszervezetek lehetséges támogatása miatt átvették a dán pénzintézetet, az ügyben a dán rendőrség folytat nyomozást. 

A Moorwandot irányító moldovai üzletembert ugyanakkor azóta sem vádolták meg semmivel a brit hatóságok, és a Moorwandnak továbbra is megvan az engedélye az ügyfelek pénzének kezelésére. 

A kétes történetek és azok kivizsgálatlansága a lap szerint felveti, hogy a brit gazdasági tevékenységeket és pénzmozgásokat ellenőrző hatóságok túlzottan engedékenyek voltak az elmúlt években, például olyan szereplőknek is engedélyt adtak, amelyeket nem sokkal később az Egyesült Államokban gazdasági bűncselekményekért elmeszeltek. Nagyon nehezíti a helyzetet, hogy a dolog természete miatt a fintech-robbanást eleve nehezen követi le a hatósági szabályozás.

A globális antikorrupciós szervezet, a Transparency International közlése szerint az Egyesült Királyságban bejegyzett fintech társaságok több mint egyharmada minősíthető gyanúsnak a tevékenységük vagy tulajdonosaik miatt.

Egy gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó szakértő a helyzetet vadnyugati szabad rabláshoz hasonlította: a törvényhozók kétségbeesetten próbálnak lépést tartani és megfelelő szabályozást biztosítani. 

Ha elmarad az elektronikus pénzügyi szolgáltatók helyzetének rendezése, az oda vezethet, hogy Londonra nem – a jóval stabilabb hátterű és szigorúbb pénzmosásellenes szabályokat követő Revolutnak vagy Checkout.com-nak helyet adó – pezsgő fintech-központként, hanem kétes eredetű pénzmozgások csomópontjaként tekintetnek majd a világgazdaságban – vetik fel pénzügyi szakértők.

Pénz bank fintech London pénzintézet Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 11:00 Pénz

Biontech hatás: ömlik a pénz a német biotech iparba

Tavaly 2,3 milliárd, tavalyelőtt több mint 3 milliárd euró tőkét vonzott a koronavírus-oltásnak köszönhetően felfutó ágazat.

Stubnya Bence
2022. január 17. 06:49 Pénz

Hosszabb távon is velünk maradhat az év végén rekordokat döntögető drágulás

A 14 éves rekordot döntő inflációt idén még mindig külső tényezők okozhatják, de a belföldi hatások is erősödnek. Két trendből pedig hosszabb távon is gyors drágulás lehet.

Váczi István
2022. január 10. 13:37 Pénz

Az eurózónában is a végéhez közeledik az ingyen pénz korszaka

Alulról közelíti a nullát tízéves német államkötvény hozama, ami azt mutatja, hogy a befektetők lassan már a legbiztonságosabb állampapíroknál is hozamot szeretnének látni.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.