Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 5. 10:39 Pénz

Túl könnyen csúsznak a szürke zónába Londonban az új típusú pénzügyi cégek

A Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy a több mint 200 Egyesült Királyságban bejegyzett új típusú elektronikus pénzügyi szolgáltató cég, más néven fintech társaság között több gyanús elemet is talált. A fintech cégek, ahogy a nevük is utal rá, általában új technológiai alapokra épített pénzügyi szolgáltatók, a két iparág határán mozognak, és szabályozásuk még sehol sem teljes mértékben megoldott. 

A brit pénzügyi hatóságok által bejegyzett, és így elvileg már átvilágított társaságok tulajdonosai vagy vezetői között

  • vannak olyanok, akik korábban felderített, balti államokhoz kötődő pénzmosási ügyekhez köthetők,
  • vannak olyanok, akiket Oroszországban és Kirgizisztánban vádoltak meg gazdasági bűncselekményekkel,
  • olyanok, akiket egy Egyesült Államokbeli egészségügyi csalással hoztak összefüggésbe,
  • illetve olyanok is, akiket bűncselekményekkel vádoltak meg Luxemburgban és Ausztráliában.

Több tucat társaságot Ciprusról, Ukrajnából vagy az Egyesült Arab Emirátusokból irányítanak, és több jól láthatóan nyitott arra, hogy kockázatos ügyfelekkel dolgozzon együtt. Az ilyen pénzküldési, digitálispénztárca-, feltölthető bankkártya szolgáltatásokat nyújtó cégek gyakran a hagyományos bankok által elutasított – például kriptovalutával kereskedő – ügyfelekkel is együtt dolgoznak. 2020-ra az ilyen cégekhez kötődő gyanús pénzmozgások száma megnégyszereződött az előző évhez képest. 

A lap többek között a Moorwand nevű e-pénz szolgáltató történetét idézi fel érdekes példaként. A magát klasszikus bankok alternatívájaként definiáló Moorwand ugyanis szorosan együttműködött egy kis dán bankkal, amely több száz gyanús pénzügyi tranzakciót bonyolított le. 2018-ban a dán hatóságok a pénzmosásra vonatkozó törvények megsértése és a terrorszervezetek lehetséges támogatása miatt átvették a dán pénzintézetet, az ügyben a dán rendőrség folytat nyomozást. 

A Moorwandot irányító moldovai üzletembert ugyanakkor azóta sem vádolták meg semmivel a brit hatóságok, és a Moorwandnak továbbra is megvan az engedélye az ügyfelek pénzének kezelésére. 

A kétes történetek és azok kivizsgálatlansága a lap szerint felveti, hogy a brit gazdasági tevékenységeket és pénzmozgásokat ellenőrző hatóságok túlzottan engedékenyek voltak az elmúlt években, például olyan szereplőknek is engedélyt adtak, amelyeket nem sokkal később az Egyesült Államokban gazdasági bűncselekményekért elmeszeltek. Nagyon nehezíti a helyzetet, hogy a dolog természete miatt a fintech-robbanást eleve nehezen követi le a hatósági szabályozás.

A globális antikorrupciós szervezet, a Transparency International közlése szerint az Egyesült Királyságban bejegyzett fintech társaságok több mint egyharmada minősíthető gyanúsnak a tevékenységük vagy tulajdonosaik miatt.

Egy gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó szakértő a helyzetet vadnyugati szabad rabláshoz hasonlította: a törvényhozók kétségbeesetten próbálnak lépést tartani és megfelelő szabályozást biztosítani. 

Ha elmarad az elektronikus pénzügyi szolgáltatók helyzetének rendezése, az oda vezethet, hogy Londonra nem – a jóval stabilabb hátterű és szigorúbb pénzmosásellenes szabályokat követő Revolutnak vagy Checkout.com-nak helyet adó – pezsgő fintech-központként, hanem kétes eredetű pénzmozgások csomópontjaként tekintetnek majd a világgazdaságban – vetik fel pénzügyi szakértők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank fintech London pénzintézet Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.