Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 5. 10:39 Pénz

Túl könnyen csúsznak a szürke zónába Londonban az új típusú pénzügyi cégek

A Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy a több mint 200 Egyesült Királyságban bejegyzett új típusú elektronikus pénzügyi szolgáltató cég, más néven fintech társaság között több gyanús elemet is talált. A fintech cégek, ahogy a nevük is utal rá, általában új technológiai alapokra épített pénzügyi szolgáltatók, a két iparág határán mozognak, és szabályozásuk még sehol sem teljes mértékben megoldott. 

A brit pénzügyi hatóságok által bejegyzett, és így elvileg már átvilágított társaságok tulajdonosai vagy vezetői között

  • vannak olyanok, akik korábban felderített, balti államokhoz kötődő pénzmosási ügyekhez köthetők,
  • vannak olyanok, akiket Oroszországban és Kirgizisztánban vádoltak meg gazdasági bűncselekményekkel,
  • olyanok, akiket egy Egyesült Államokbeli egészségügyi csalással hoztak összefüggésbe,
  • illetve olyanok is, akiket bűncselekményekkel vádoltak meg Luxemburgban és Ausztráliában.

Több tucat társaságot Ciprusról, Ukrajnából vagy az Egyesült Arab Emirátusokból irányítanak, és több jól láthatóan nyitott arra, hogy kockázatos ügyfelekkel dolgozzon együtt. Az ilyen pénzküldési, digitálispénztárca-, feltölthető bankkártya szolgáltatásokat nyújtó cégek gyakran a hagyományos bankok által elutasított – például kriptovalutával kereskedő – ügyfelekkel is együtt dolgoznak. 2020-ra az ilyen cégekhez kötődő gyanús pénzmozgások száma megnégyszereződött az előző évhez képest. 

A lap többek között a Moorwand nevű e-pénz szolgáltató történetét idézi fel érdekes példaként. A magát klasszikus bankok alternatívájaként definiáló Moorwand ugyanis szorosan együttműködött egy kis dán bankkal, amely több száz gyanús pénzügyi tranzakciót bonyolított le. 2018-ban a dán hatóságok a pénzmosásra vonatkozó törvények megsértése és a terrorszervezetek lehetséges támogatása miatt átvették a dán pénzintézetet, az ügyben a dán rendőrség folytat nyomozást. 

A Moorwandot irányító moldovai üzletembert ugyanakkor azóta sem vádolták meg semmivel a brit hatóságok, és a Moorwandnak továbbra is megvan az engedélye az ügyfelek pénzének kezelésére. 

A kétes történetek és azok kivizsgálatlansága a lap szerint felveti, hogy a brit gazdasági tevékenységeket és pénzmozgásokat ellenőrző hatóságok túlzottan engedékenyek voltak az elmúlt években, például olyan szereplőknek is engedélyt adtak, amelyeket nem sokkal később az Egyesült Államokban gazdasági bűncselekményekért elmeszeltek. Nagyon nehezíti a helyzetet, hogy a dolog természete miatt a fintech-robbanást eleve nehezen követi le a hatósági szabályozás.

A globális antikorrupciós szervezet, a Transparency International közlése szerint az Egyesült Királyságban bejegyzett fintech társaságok több mint egyharmada minősíthető gyanúsnak a tevékenységük vagy tulajdonosaik miatt.

Egy gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó szakértő a helyzetet vadnyugati szabad rabláshoz hasonlította: a törvényhozók kétségbeesetten próbálnak lépést tartani és megfelelő szabályozást biztosítani. 

Ha elmarad az elektronikus pénzügyi szolgáltatók helyzetének rendezése, az oda vezethet, hogy Londonra nem – a jóval stabilabb hátterű és szigorúbb pénzmosásellenes szabályokat követő Revolutnak vagy Checkout.com-nak helyet adó – pezsgő fintech-központként, hanem kétes eredetű pénzmozgások csomópontjaként tekintetnek majd a világgazdaságban – vetik fel pénzügyi szakértők.

Pénz bank fintech London pénzintézet Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

A világ legbiztonságosabb befektetései között számon tartott amerikai állampapírok egyáltalán nem mentesek a kockázatoktól, amit a közelmúlt bankcsődjei is jól mutatnak.

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.