Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. december 13. 12:46 Pénz

A lengyelek kiszámolták, mennyi élelmiszert tudtak venni egy havi fizetésből 40 éve és most

Lengyelországban éppen 40 éve vezette be az akkor uralmon lévő kommunista rezsim a hadiállapotot, amellyel az egyik fő célja a gyorsan romló életszínvonal, a lényegében összeomló élelmiszerellátás miatti egyre erősebb tiltakozás letörése volt.

Az évforduló kapcsán a Fakt című újság megpróbálta pénzügyileg korrekt módon összehasonlítani az 1981-es és a 2021-es átlagkeresetek vásárlóerejét – írja a Money.pl.

Abból indultak ki, hogy 1981-ben az átlagkereset 7689 zloty volt, ami akkor 25-30 dollárnak felelt meg. Úgy számoltak, hogy ma egy dollár a háromszorosát éri, mint 40 éve, az átlagkereset pedig 5657 zloty (durván 450 ezer forint), ami nagyjából 1380 dollár, vagyis a két dollárban számolt összeg között körülbelül 15-szörös a különbség – ennyivel lett jobb a keresetek értéke 40 év alatt.

Márpedig ha ezt a módszert elfogadjuk, és az akkori, illetve a mostani árakat nézzük, akkor egy átlagos lengyel fizetésből ma háromszor több egy kilós kenyeret lehet venni, mint 1981-ben.

Lisztből csaknem hatszoros a szorzó, tejből pedig 2,5-szeres, ennyivel többet lehet ma vásárolni egy havi fizetésből. A vajnál csak kevesebb mint kétszeres arányt mértek, cukorból viszont majdnem háromszoros a mérték.

Az összehasonlítás inkább csak játék, hiszen a körülmények gyakorlatilag nem is vethetők össze egymással. Erre a legjobb példa a lap szerint a nem élelmiszerjellegű termékek köre, ha valaki 1981-ben egy akkor még csak keményvalutáért behozott, és hiánycikknek számító farmernadrágot akart venni, akkor rámehetett a teljes havi fizetése is.

Pénz 1981 élelmiszer fizetés hadiállapot Lengyelország vásárlóerő Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.