Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. november 16. 12:33 Pénz

A lengyelek közel negyede nem érti, mit jelent pontosan az infláció

Attól még, hogy az emberek megtapasztalják a fogyasztói árak emelkedését, valamint maguk is további áremelkedésre számítanak a jövőben, nem biztos, hogy tisztában vannak a folyamat következményeivel.

Ezt a kérdést feszegette egy felmérés, amely szerint a lengyelek negyede nem érti pontosan, hogy mit jelent az infláció, vagyis mi történik a pénz értékével magas infláció mellett.

Arra a kérdésre, hogy mi történik az egy évvel ezelőtt félretett 2000 lengyel zloty forgalmi értékével 10 százalékos éves infláció mellett, a válaszadók bő háromnegyede azt válaszolta, hogy az csökkenni fog. De 8 százalék szerint az érték nő, 5 százalék szerint az érték nem változik, és 10 százalék vallotta be, hogy nem tudja a helyes választ.

A fiatalok értik legkevésbé, mi történik a pénzzel infláció idején: a 25-34 év közötti korcsoport teljesített a legrosszabbul, közülük csak kétharmad a helyes válaszok aránya.

A csak érettségivel rendelkezők 40 százaléka adta valamelyik helytelen választ a kérdésre. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLiszt, cukor, olaj, tej, túró, tejföl - berobbant a drágulás a boltokbaItt van az infláció, amire számítottunk, a háztartásoknak a tejár masszív emelkedése fájhat a legjobban. Az otthon készített túrós palacsinta ma jóval drágább, mint egy éve.

Pénz felmérés infláció Lengyelország pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Forint Ferenc
2021. november 30. 09:32 Fizetett hirdetés, Pénz

Ingatlanértékesítési pályázatot hirdet a Rail Cargo Hungaria Zrt.

A Rail Cargo értékesíti a fenti képen látható XVIII. kerületi ingatlanját. Ha érdekli a lehetőség olvassa el a teljes hirdetést!

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.