Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. november 16. 12:33 Pénz

A lengyelek közel negyede nem érti, mit jelent pontosan az infláció

Attól még, hogy az emberek megtapasztalják a fogyasztói árak emelkedését, valamint maguk is további áremelkedésre számítanak a jövőben, nem biztos, hogy tisztában vannak a folyamat következményeivel.

Ezt a kérdést feszegette egy felmérés, amely szerint a lengyelek negyede nem érti pontosan, hogy mit jelent az infláció, vagyis mi történik a pénz értékével magas infláció mellett.

Arra a kérdésre, hogy mi történik az egy évvel ezelőtt félretett 2000 lengyel zloty forgalmi értékével 10 százalékos éves infláció mellett, a válaszadók bő háromnegyede azt válaszolta, hogy az csökkenni fog. De 8 százalék szerint az érték nő, 5 százalék szerint az érték nem változik, és 10 százalék vallotta be, hogy nem tudja a helyes választ.

A fiatalok értik legkevésbé, mi történik a pénzzel infláció idején: a 25-34 év közötti korcsoport teljesített a legrosszabbul, közülük csak kétharmad a helyes válaszok aránya.

A csak érettségivel rendelkezők 40 százaléka adta valamelyik helytelen választ a kérdésre. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLiszt, cukor, olaj, tej, túró, tejföl - berobbant a drágulás a boltokbaItt van az infláció, amire számítottunk, a háztartásoknak a tejár masszív emelkedése fájhat a legjobban. Az otthon készített túrós palacsinta ma jóval drágább, mint egy éve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz felmérés infláció Lengyelország pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Pálos Máté
2023. május 23. 15:54 Pénz

Elkezdték a vágást Matolcsyék, így a magyar kamatszint már csak a 14. legmagasabb a világon

Az infláció azonban továbbra is közellenség, fogalmazott a jegybankelnök.

Fontos

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

Miközben az új orosz vezetékkel kapcsolatos döntést halogatják, Közép-Ázsia felé ők szeretnék felgyorsítani a megvalósítást.