Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. november 16. 12:33 Pénz

A lengyelek közel negyede nem érti, mit jelent pontosan az infláció

Attól még, hogy az emberek megtapasztalják a fogyasztói árak emelkedését, valamint maguk is további áremelkedésre számítanak a jövőben, nem biztos, hogy tisztában vannak a folyamat következményeivel.

Ezt a kérdést feszegette egy felmérés, amely szerint a lengyelek negyede nem érti pontosan, hogy mit jelent az infláció, vagyis mi történik a pénz értékével magas infláció mellett.

Arra a kérdésre, hogy mi történik az egy évvel ezelőtt félretett 2000 lengyel zloty forgalmi értékével 10 százalékos éves infláció mellett, a válaszadók bő háromnegyede azt válaszolta, hogy az csökkenni fog. De 8 százalék szerint az érték nő, 5 százalék szerint az érték nem változik, és 10 százalék vallotta be, hogy nem tudja a helyes választ.

A fiatalok értik legkevésbé, mi történik a pénzzel infláció idején: a 25-34 év közötti korcsoport teljesített a legrosszabbul, közülük csak kétharmad a helyes válaszok aránya.

A csak érettségivel rendelkezők 40 százaléka adta valamelyik helytelen választ a kérdésre. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLiszt, cukor, olaj, tej, túró, tejföl - berobbant a drágulás a boltokbaItt van az infláció, amire számítottunk, a háztartásoknak a tejár masszív emelkedése fájhat a legjobban. Az otthon készített túrós palacsinta ma jóval drágább, mint egy éve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz felmérés infláció Lengyelország pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.