Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 31. 13:45 Pénz

Megijedtek a gyorsuló inflációtól, lelkesen vásárolják az aranyat a németek

Utoljára a 2008-as válság utóhatásaként vásároltak több aranyat a németek, mint az idei első félévben. Akkor leginkább a pénzügyi rendszer összeomlásától való félelem lehetett ennek az oka, most viszont a gyorsuló inflációtól tarthatnak.

Az Arany Világtanács friss adatai alapján több német lap is írt arról, hogy a németek idén június végéig 90,5 tonna aranyat vásároltak rudak, lapkák és érmék formájában. Ez hajszálnyival meghaladja a tavalyi első féléves adatot, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott bizonytalanság és félelem hajtotta a vásárlásokat.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a németek nyugodtabb esztendőkben is lelkes aranyvásárlók, 2010 és 2019 között a német lakosság által birtokolt befektetési arany mennyisége 1361 tonnával nőtt. A német lakosság mostanra már 9089 tonna aranyat birtokol, amely majdnem háromszorosa a német jegybank aranytartalékának. Együttesen pedig a világ aranykészletének több mint a hat százalékát birtokolják.

A németnél az első félévben csak a kínaiak vásároltak nagyobb mennyiségű aranyat az egész világon, előbbiek a teljes európai kereslet több mint 60 százalékát hozták össze. A második és harmadik helyen szintén két, többségében német ajkú ország, Svájc és Ausztria következett.

A fejlemény akár furcsának is tűnhet az alapján, hogy az első félévben még elég visszafogott volt az infláció üteme Németországban, de a jelek szerint a németek megérezték, hogy gyorsulás következik: júliusban 3,8, augusztusban 3,9 százalékkal nőttek az árak év/év alapon, és utóbbi 1993 vége óta a legmagasabb érték. (Igaz, az uniós szinten harmonizált augusztusi német adat 3,4 százalék, és ez már csak 2008 közepe óta számít rekordnak.)

Az más kérdés, hogy az arany tényleg véd-e az inflációval szemben. Ha valaki 2009-ben ezerdolláros áron vett aranyat, akár elégedett is lehet a mostani 1800 fölötti árfolyammal, de aki tavaly 2000 dollár fölött, az már sokkal kevésbé. Igaz, aki fizikai arany vásárlásán gondolkozik, az jobban teszi, ha erre hosszú távú befektetésként tekint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félreA számok nem támasztják alá, hogy rövidebb távon az arannyal meg lehetne őrizni a pénz vásárlóértékét.

Pénz arany Arany Világtanács infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Váczi István
2022. augusztus 11. 09:56 Pénz, Világ

A kínai hitelek veszélyeire figyelmeztet az egyik legnagyobb kedvezményezett

A bangladesi pénzügyminiszter szerint a fejlődő országoknak kétszer is meg kell gondolniuk, mielőtt hitelt vesznek fel az Övezet és út programban.

Debreczeni Anna
2022. augusztus 9. 16:24 Pénz, Támogatói tartalom

Egyhavi nettó fizetés is könnyen elmehet egy 3-6 napos külföldi nyaralásra

Sokan idén nyáron utaznak először külföldre a járvány kezdete óta, őket se az áremelkedés, se a forint árfolyamának gyengülése nem riasztja vissza.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.