Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 31. 13:45 Pénz

Megijedtek a gyorsuló inflációtól, lelkesen vásárolják az aranyat a németek

Utoljára a 2008-as válság utóhatásaként vásároltak több aranyat a németek, mint az idei első félévben. Akkor leginkább a pénzügyi rendszer összeomlásától való félelem lehetett ennek az oka, most viszont a gyorsuló inflációtól tarthatnak.

Az Arany Világtanács friss adatai alapján több német lap is írt arról, hogy a németek idén június végéig 90,5 tonna aranyat vásároltak rudak, lapkák és érmék formájában. Ez hajszálnyival meghaladja a tavalyi első féléves adatot, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott bizonytalanság és félelem hajtotta a vásárlásokat.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a németek nyugodtabb esztendőkben is lelkes aranyvásárlók, 2010 és 2019 között a német lakosság által birtokolt befektetési arany mennyisége 1361 tonnával nőtt. A német lakosság mostanra már 9089 tonna aranyat birtokol, amely majdnem háromszorosa a német jegybank aranytartalékának. Együttesen pedig a világ aranykészletének több mint a hat százalékát birtokolják.

A németnél az első félévben csak a kínaiak vásároltak nagyobb mennyiségű aranyat az egész világon, előbbiek a teljes európai kereslet több mint 60 százalékát hozták össze. A második és harmadik helyen szintén két, többségében német ajkú ország, Svájc és Ausztria következett.

A fejlemény akár furcsának is tűnhet az alapján, hogy az első félévben még elég visszafogott volt az infláció üteme Németországban, de a jelek szerint a németek megérezték, hogy gyorsulás következik: júliusban 3,8, augusztusban 3,9 százalékkal nőttek az árak év/év alapon, és utóbbi 1993 vége óta a legmagasabb érték. (Igaz, az uniós szinten harmonizált augusztusi német adat 3,4 százalék, és ez már csak 2008 közepe óta számít rekordnak.)

Az más kérdés, hogy az arany tényleg véd-e az inflációval szemben. Ha valaki 2009-ben ezerdolláros áron vett aranyat, akár elégedett is lehet a mostani 1800 fölötti árfolyammal, de aki tavaly 2000 dollár fölött, az már sokkal kevésbé. Igaz, aki fizikai arany vásárlásán gondolkozik, az jobban teszi, ha erre hosszú távú befektetésként tekint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félreA számok nem támasztják alá, hogy rövidebb távon az arannyal meg lehetne őrizni a pénz vásárlóértékét.

Pénz arany Arany Világtanács infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Gergely Péter
2021. szeptember 20. 17:10 Pénz

Csak rajtunk múlik, nyugdíjazzuk-e a készpénz után a bankkártyát is

Mit tudunk ma kifizetni a hazai banki mobilappokkal? A lehetőségek mostanra szélesre nyíltak, így a labda már egyértelműen az ügyfelek oldalán pattog.

Avatar
2021. szeptember 14. 14:02 Közélet, Pénz

Arra készül a kormány, hogy nem lesz már kiegyezés a választásokig az EU-val

A dollár- és eurókötvény-csomag mérete alapján a kormány azzal számol, hogy a választásokig nem fér hozzá az uniós helyreállítási forrásokhoz.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.