Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás. A legnagyobb fogyasztó országokban 2020 eleje enyhe időt hozott, ezért a szokásos szinthez képest nem volt túl nagy igény az energiára, különösen a fűtésben fontos szerepet játszó földgázra.

Ahogy az elmúlt napokban saját bőrünkön is tapasztalhattuk, idén más a helyzet, pedig mi még egész jól megúsztuk például Spanyolországhoz képest, ahol a főváros életét napokra megbénította a havazás, és az ország nagy részén sokkal hidegebb volt a szokásosnál. A mostani hideghullám ugyan napokon belül véget ér, és az előrejelzések szerint január fennmaradó része enyhe időt hoz, de elég nagy esély van rá, hogy februárban újabb hideghullám legyen.

Az átlagember számára ennek különösebb tétje nincsen, az energiapiacokon azonban hatalmas összegeket lehet nyerni vagy veszíteni, ha valaki megfelelő irányban veszi fel a pozíciókat. A Bloomberg által megkérdezett energia- és kereskedőcégek pedig most arra számítanak, hogy az év eddigi részét jellemző vad ármozgások a következő hetekben és hónapokban is fennmaradnak.

A viszonyítási pontnak számító holland gáztőzsdén például múlt hét kedden 18 százalékkal drágult az egy hónappal későbbi leszállítású földgáz ára, egy nappal később viszont még ennél is nagyobbat esett. Hosszabb távon mindenesetre most a szokásosnál magasabb árszint a konszenzus, az energetikai kutató-tanácsadó Wood Mackenzie szerint 75 százalékkal lesz drágább a földgáz éves átlagban, mint tavaly. (Utóbbira persze a járvány rányomta a bélyegét.)

Hasonló tendencia figyelhető meg a már eddig is sokat dráguló európai karbonkvóták esetében, amelyek szintén múlt hét kedden állítottak fel új rekordot.

A földgáz európai árának emelkedését az is segíti, hogy a helyenként szintén igen hidegre forduló ázsiai időjárás miatt sok cseppfolyósított földgáz szállítmányt inkább Kelet-Ázsiába irányítottak, mert ott még magasabbak az árak. Ellátási zavartól nem kell tartani, de ha tényleg megvalósul a hideg februárra vonatkozó jóslat, akkor az utóbbi éveknél nagyobb mértékben ürülhetnek ki az európai tározók a fűtési szezon végére, a pótlási kényszer miatt pedig az év jelentős részében aránylag magasak maradhatnak a gázárak Európában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tavaly is nagyot drágult, de idéntől még gyorsabban nő a környezetszennyezés ára az EU-banA Dunaferr több üzeme, a Mol két létesítménye és a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. bocsáthatta ki tavaly a legtöbb szén-dioxidot ingyen az EU engedélyével.

Pénz energiapiac földgáz hideg karbon kredit tél Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2021. február 23. 16:24 Közélet, Pénz

Kinek kell megfizetnie a gyermekvállalást?

Ha az állam erősen támogatja a gyermeknevelést, attól az még nem válik jutalmazott tevékenységgé, csak kevésbé veszteségessé.

Váczi István
2021. február 20. 11:48 Pénz

Annyi bitcoint koboznak el, hogy piacteret hoznak létre az értékesítésre

Van, ahol ülnek rajta, van, ahol azonnal túladnak a gyanúsítottaktól lefoglalt kriptopénzeken. Az egyik német tartomány saját kereskedési platformot építene erre.

Avatar
2021. február 16. 15:06 Pénz

Covid után jön a feketeleves

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy egy évtizednyi rejtőzködés után, a covid-válságot követően visszatérjen a fejlett világba az infláció, ráadásul valószínűleg tartósan.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Jandó Zoltán
2021. február 25. 06:08 Vállalat

Konkurens nélkül megnyerte a közbeszerzést, majd engedett az árból 140 millió forintot

Dőlnek az állami megrendelések Tasnádi László cégéhez, ám ezúttal furcsa fordulatot vett egy tender.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.