Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás. A legnagyobb fogyasztó országokban 2020 eleje enyhe időt hozott, ezért a szokásos szinthez képest nem volt túl nagy igény az energiára, különösen a fűtésben fontos szerepet játszó földgázra.

Ahogy az elmúlt napokban saját bőrünkön is tapasztalhattuk, idén más a helyzet, pedig mi még egész jól megúsztuk például Spanyolországhoz képest, ahol a főváros életét napokra megbénította a havazás, és az ország nagy részén sokkal hidegebb volt a szokásosnál. A mostani hideghullám ugyan napokon belül véget ér, és az előrejelzések szerint január fennmaradó része enyhe időt hoz, de elég nagy esély van rá, hogy februárban újabb hideghullám legyen.

Az átlagember számára ennek különösebb tétje nincsen, az energiapiacokon azonban hatalmas összegeket lehet nyerni vagy veszíteni, ha valaki megfelelő irányban veszi fel a pozíciókat. A Bloomberg által megkérdezett energia- és kereskedőcégek pedig most arra számítanak, hogy az év eddigi részét jellemző vad ármozgások a következő hetekben és hónapokban is fennmaradnak.

A viszonyítási pontnak számító holland gáztőzsdén például múlt hét kedden 18 százalékkal drágult az egy hónappal későbbi leszállítású földgáz ára, egy nappal később viszont még ennél is nagyobbat esett. Hosszabb távon mindenesetre most a szokásosnál magasabb árszint a konszenzus, az energetikai kutató-tanácsadó Wood Mackenzie szerint 75 százalékkal lesz drágább a földgáz éves átlagban, mint tavaly. (Utóbbira persze a járvány rányomta a bélyegét.)

Hasonló tendencia figyelhető meg a már eddig is sokat dráguló európai karbonkvóták esetében, amelyek szintén múlt hét kedden állítottak fel új rekordot.

A földgáz európai árának emelkedését az is segíti, hogy a helyenként szintén igen hidegre forduló ázsiai időjárás miatt sok cseppfolyósított földgáz szállítmányt inkább Kelet-Ázsiába irányítottak, mert ott még magasabbak az árak. Ellátási zavartól nem kell tartani, de ha tényleg megvalósul a hideg februárra vonatkozó jóslat, akkor az utóbbi éveknél nagyobb mértékben ürülhetnek ki az európai tározók a fűtési szezon végére, a pótlási kényszer miatt pedig az év jelentős részében aránylag magasak maradhatnak a gázárak Európában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tavaly is nagyot drágult, de idéntől még gyorsabban nő a környezetszennyezés ára az EU-banA Dunaferr több üzeme, a Mol két létesítménye és a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. bocsáthatta ki tavaly a legtöbb szén-dioxidot ingyen az EU engedélyével.

Pénz energiapiac földgáz hideg karbon kredit tél Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2021. május 16. 07:34 Pénz

A kriptovilág megérkezett a teljes nihilizmushoz, és ez meggyorsíthatja a bukását

Elon Musk esete a dogecoinnal és a bitcoinnal jól bemutatja, hogyan uralja a nyers manipuláció a kriptopiacot. De ha megérkezik az állam, mindennek gyorsan vége szakadhat.

Jandó Zoltán
2021. május 12. 10:03 Pénz

Féláron vették meg Széchenyi István hagyatékát a gyanú szerint bűnszervezetben bedöntött banktól

Árverésen értékesítettek egy olyan, a Széchenyi családhoz kötődő védett gyűjteményt, amely eddig a felszámolás alatt álló Széchenyi Bank Zrt. tulajdonában volt.

Váczi István
2021. május 10. 17:09 Pénz

Forintban milliós összeget tett félre tavaly átlagosan egy német

Sorozatban nyolcadszor tették félre a legtöbb pénzt a német háztartások tavaly az eurózónán belül – állapította meg az ING és a Barkow Consulting közös elemzése.

Fontos

Debreczeni Anna
2021. május 15. 16:20 Élet

Az alulról, hálózatosan szerveződő művészeti társulások ideje jöhet el

Globálisan is van egy kiábrándultság a művészeti finanszírozás klasszikus intézményrendszeréből - mondja a most zajló harmadik budapesti OFF Biennálé képzőművészeti eseménysorozat társkurátora és vezetője.

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.