Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás. A legnagyobb fogyasztó országokban 2020 eleje enyhe időt hozott, ezért a szokásos szinthez képest nem volt túl nagy igény az energiára, különösen a fűtésben fontos szerepet játszó földgázra.

Ahogy az elmúlt napokban saját bőrünkön is tapasztalhattuk, idén más a helyzet, pedig mi még egész jól megúsztuk például Spanyolországhoz képest, ahol a főváros életét napokra megbénította a havazás, és az ország nagy részén sokkal hidegebb volt a szokásosnál. A mostani hideghullám ugyan napokon belül véget ér, és az előrejelzések szerint január fennmaradó része enyhe időt hoz, de elég nagy esély van rá, hogy februárban újabb hideghullám legyen.

Az átlagember számára ennek különösebb tétje nincsen, az energiapiacokon azonban hatalmas összegeket lehet nyerni vagy veszíteni, ha valaki megfelelő irányban veszi fel a pozíciókat. A Bloomberg által megkérdezett energia- és kereskedőcégek pedig most arra számítanak, hogy az év eddigi részét jellemző vad ármozgások a következő hetekben és hónapokban is fennmaradnak.

A viszonyítási pontnak számító holland gáztőzsdén például múlt hét kedden 18 százalékkal drágult az egy hónappal későbbi leszállítású földgáz ára, egy nappal később viszont még ennél is nagyobbat esett. Hosszabb távon mindenesetre most a szokásosnál magasabb árszint a konszenzus, az energetikai kutató-tanácsadó Wood Mackenzie szerint 75 százalékkal lesz drágább a földgáz éves átlagban, mint tavaly. (Utóbbira persze a járvány rányomta a bélyegét.)

Hasonló tendencia figyelhető meg a már eddig is sokat dráguló európai karbonkvóták esetében, amelyek szintén múlt hét kedden állítottak fel új rekordot.

A földgáz európai árának emelkedését az is segíti, hogy a helyenként szintén igen hidegre forduló ázsiai időjárás miatt sok cseppfolyósított földgáz szállítmányt inkább Kelet-Ázsiába irányítottak, mert ott még magasabbak az árak. Ellátási zavartól nem kell tartani, de ha tényleg megvalósul a hideg februárra vonatkozó jóslat, akkor az utóbbi éveknél nagyobb mértékben ürülhetnek ki az európai tározók a fűtési szezon végére, a pótlási kényszer miatt pedig az év jelentős részében aránylag magasak maradhatnak a gázárak Európában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tavaly is nagyot drágult, de idéntől még gyorsabban nő a környezetszennyezés ára az EU-banA Dunaferr több üzeme, a Mol két létesítménye és a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. bocsáthatta ki tavaly a legtöbb szén-dioxidot ingyen az EU engedélyével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz energiapiac földgáz hideg karbon kredit tél Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.