Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 7. 10:24 Pénz

Az előző válság 13 ezer milliárd dolláros adósságát kell törleszteni idén

A gazdaságpolitikusok a világ legtöbb országában a koronavírus-járvány által okozott gondok kezelésével vannak elfoglalva, és ennek nyomán hatalmas költségvetési hiányok alakulnak ki. Ez csak a gigantikus jegybanki finanszírozásnak köszönhetően nem okoz problémát, főleg úgy, hogy közben a 2008-as válság idején felvett hitelek egy jelentősebb részét is idén kell törleszteni.

A Bloomberg összegyűjtötte, hogy a hét legnagyobb fejlett gazdaságnak (Egyesült Államok, Japán, Egyesült Királyság, Német-, Francia- és Olaszország, Kanada), plusz négy nagy feltörekvőnek (India, Kína, Brazília, Oroszország) mennyi államadósságot kell visszafizetnie, és az összeg 13 ezer milliárd dollárra jött ki.

Ez még ebben a ligában is hatalmas összeg, az utóbbi tíz év legnagyobb összesített kötvénylejárata, és 51 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi törlesztési kötelezettség. Nem meglepő módon az összeg az Egyesült Államok esetében a legnagyobb, 7,7 ezer milliárd dollár, majd Japán következik 2,9 ezer milliárddal. Egy nagyságrenddel kisebb Kína (577 milliárd), Olaszország (433 milliárd), Franciaország (348 milliárd) és Németország (325 milliárd) törlesztési kötelezettsége.

A kötvények nagy részét azért bocsátották ki az államok, hogy a költekezés felpörgetésével lehetővé tegyék, gyorsítsák a kilábalást a 2008-as válságból. Mivel a feladat most is hasonló, ezért még idén is jókora költségvetési hiányok várhatók, így nettó értelemben a fenti összegek meghatározó részét újra kell finanszírozni. Itt jönnek képbe a jegybanki kötvényvásárlások, amelyeknek köszönhetően a hozamok továbbra is alacsonyak maradhatnak vagy legfeljebb szerény mértékben emelkedhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint háromszor annyi a kormányzati tartalék most, mint tavaly év végénNem tudjuk még, hogy decemberben mennyit költ a kormány, de ha 200-300 milliárd forinttal csökken a betétállománya, még akkor is maradnak biztonsági tartalékai.

Pénz államadósság járvány költségvetés koronavírus kötvénykibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás.

Váczi István
2021. január 6. 14:40 Pénz

Visszatért a 20 évre fixen kamatmentes lakáshitel Dániában

Dániában van a legrégebben negatív tartományban a jegybanki alapkamat, ami egy ideje a lakossági hitelek árazásában is tükröződik.

Avatar
2021. január 6. 10:11 Pénz

A dicsőséges pénzügyi forradalom

A jelenlegi európai adósságkibocsátásnak két igazán fontos eleme van: létezni fog-e az EU a kötvények lejáratakor és milyen politikai formában?

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.