Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 6. 14:40 Pénz

Visszatért a 20 évre fixen kamatmentes lakáshitel Dániában

Dániában van a legrégebben negatív tartományban a jegybanki alapkamat, ami egy ideje a lakossági hitelek árazásában is tükröződik. Idehaza is sok cikk számolt be arról, amikor nagyjából másfél éve egy dán pénzintézet negatív kamatozású (mínusz fél százalékos) hitelt kezdett kínálni, egy másik pedig kamatmentes jelzáloghitelt, ráadásul fix kamatozással és húsz évre.

Ez utóbbi aztán egy időre lekerült a termékpalettáról, de most visszatért, ráadásul ezúttal már több pénzintézet kínálatába is. Az élenjáró a Bloomberg cikke szerint – 2019-hez hasonlóan – ezúttal is a Nordea Bank, de már a Totalkredit, valamint a Jyske Bank és a piacvezető Danske Bank szintén jelezte, hogy náluk is elérhető lesz lakáshitel az említett feltételekkel.

A nulla százalékos kamatozás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy teljesen ingyenes lenne a hitelfelvétel. Kamatot ugyan tényleg nem kell fizetni, de díjakat azért felszámítanak a pénzintézetek.

Az ezzel együtt is nagyon kedvező konstrukcióra ad lehetőséget, hogy a dán jegybank már 2012 óta negatív tartományban tartja az alapkamatot a korona euróhoz kötött árfolyamának védelme érdekében. Sok befektető már annak is örül, ha nulla százalékon elhelyezheti a pénzét, így bőven van piaca az ilyen kamatozású jelzálogkötvényeknek, amelyek a lakáshitelek forrásául szolgálnak. A dánoknak valószínűleg nem is kell rohanniuk, hogy kihasználják ezt a korábban elképzelhetetlennek tűnő lehetőséget, mert egy ideig minden bizonnyal az egész világon marad a mostani, rendkívül nyomott kamatkörnyezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezd megvalósulni a takarékos németek rémálmaEgyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz jelzáloghitel kamatszint lakáshitelek negatív kamat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.