Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 6. 14:40 Pénz

Visszatért a 20 évre fixen kamatmentes lakáshitel Dániában

Dániában van a legrégebben negatív tartományban a jegybanki alapkamat, ami egy ideje a lakossági hitelek árazásában is tükröződik. Idehaza is sok cikk számolt be arról, amikor nagyjából másfél éve egy dán pénzintézet negatív kamatozású (mínusz fél százalékos) hitelt kezdett kínálni, egy másik pedig kamatmentes jelzáloghitelt, ráadásul fix kamatozással és húsz évre.

Ez utóbbi aztán egy időre lekerült a termékpalettáról, de most visszatért, ráadásul ezúttal már több pénzintézet kínálatába is. Az élenjáró a Bloomberg cikke szerint – 2019-hez hasonlóan – ezúttal is a Nordea Bank, de már a Totalkredit, valamint a Jyske Bank és a piacvezető Danske Bank szintén jelezte, hogy náluk is elérhető lesz lakáshitel az említett feltételekkel.

A nulla százalékos kamatozás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy teljesen ingyenes lenne a hitelfelvétel. Kamatot ugyan tényleg nem kell fizetni, de díjakat azért felszámítanak a pénzintézetek.

Az ezzel együtt is nagyon kedvező konstrukcióra ad lehetőséget, hogy a dán jegybank már 2012 óta negatív tartományban tartja az alapkamatot a korona euróhoz kötött árfolyamának védelme érdekében. Sok befektető már annak is örül, ha nulla százalékon elhelyezheti a pénzét, így bőven van piaca az ilyen kamatozású jelzálogkötvényeknek, amelyek a lakáshitelek forrásául szolgálnak. A dánoknak valószínűleg nem is kell rohanniuk, hogy kihasználják ezt a korábban elképzelhetetlennek tűnő lehetőséget, mert egy ideig minden bizonnyal az egész világon marad a mostani, rendkívül nyomott kamatkörnyezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezd megvalósulni a takarékos németek rémálmaEgyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

Pénz jelzáloghitel kamatszint lakáshitelek negatív kamat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás.

Váczi István
2021. január 7. 10:24 Pénz

Az előző válság 13 ezer milliárd dolláros adósságát kell törleszteni idén

A hét legnagyobb fejlett gazdaságnak plusz négy nagy feltörekvőnek mennyi államadósságot kell visszafizetnie, mint bármikor az utóbbi tíz évben.

Avatar
2021. január 6. 10:11 Pénz

A dicsőséges pénzügyi forradalom

A jelenlegi európai adósságkibocsátásnak két igazán fontos eleme van: létezni fog-e az EU a kötvények lejáratakor és milyen politikai formában?

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.