Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 6. 14:40 Pénz

Visszatért a 20 évre fixen kamatmentes lakáshitel Dániában

Dániában van a legrégebben negatív tartományban a jegybanki alapkamat, ami egy ideje a lakossági hitelek árazásában is tükröződik. Idehaza is sok cikk számolt be arról, amikor nagyjából másfél éve egy dán pénzintézet negatív kamatozású (mínusz fél százalékos) hitelt kezdett kínálni, egy másik pedig kamatmentes jelzáloghitelt, ráadásul fix kamatozással és húsz évre.

Ez utóbbi aztán egy időre lekerült a termékpalettáról, de most visszatért, ráadásul ezúttal már több pénzintézet kínálatába is. Az élenjáró a Bloomberg cikke szerint – 2019-hez hasonlóan – ezúttal is a Nordea Bank, de már a Totalkredit, valamint a Jyske Bank és a piacvezető Danske Bank szintén jelezte, hogy náluk is elérhető lesz lakáshitel az említett feltételekkel.

A nulla százalékos kamatozás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy teljesen ingyenes lenne a hitelfelvétel. Kamatot ugyan tényleg nem kell fizetni, de díjakat azért felszámítanak a pénzintézetek.

Az ezzel együtt is nagyon kedvező konstrukcióra ad lehetőséget, hogy a dán jegybank már 2012 óta negatív tartományban tartja az alapkamatot a korona euróhoz kötött árfolyamának védelme érdekében. Sok befektető már annak is örül, ha nulla százalékon elhelyezheti a pénzét, így bőven van piaca az ilyen kamatozású jelzálogkötvényeknek, amelyek a lakáshitelek forrásául szolgálnak. A dánoknak valószínűleg nem is kell rohanniuk, hogy kihasználják ezt a korábban elképzelhetetlennek tűnő lehetőséget, mert egy ideig minden bizonnyal az egész világon marad a mostani, rendkívül nyomott kamatkörnyezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezd megvalósulni a takarékos németek rémálmaEgyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

Pénz jelzáloghitel kamatszint lakáshitelek negatív kamat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?

Fontos

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.