Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. január 6. 10:11 Pénz

A dicsőséges pénzügyi forradalom

Solymos Márton az Alapblog szerzője.

Míg az Atlanti-óceán túlpartján az amerikai elnökválasztásra és a második koronavírus-mentőcsomag sorsára figyeltek a befektetők, az Atlanti-óceán innenső partján is kijárt a fiskális izgalmakból. Bár az európai oldalon igyekeznek ezt sokszor morális, jogállamisági, antikorrupciós köntösbe bújtatni, hosszabb távon a magyar és lengyel vétó körüli vita az EU mint intézmény pénzügyi jövőjéről szól.

Dióhéjban arról van szó, hogy a júniusi EU csúcson a tagállamok vezetői által megalapozott új hétéves költségvetést és azon felüli koronavírus kármentési alapot – amelyet azóta az unió parlamentje is ratifikált – a végső körben a magyar és lengyel fél megvétózta. A vétó oka, hogy az unió a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez köti, ami önmagában nem újdonság a nyáron megbeszéltekhez képest, de a vétózó tagországok szerint a feltételek sokat szigorodtak. Az év vége felé elfogadott kompromisszumos megoldás, mint oly sokszor, most is inkább csak a probléma elodázásának tűnik.

A közhiedelemmel ellentétben a morális és ideológiai kérdések csupán a kisebbik szerepet játsszák. Ahogy korábban már írtam, a tét jelenleg a közös költségvetés és az amögött álló intézményrendszerek kialakítása. A korábbi cikkben az Egyesült Államok szövetségi költségvetésével vontam párhuzamot. Az amerikai föderális pénzügyi rendszer kialakításához hasonlóan, a közvéleményt jelenleg is a külső sokk hatása győzheti meg, hogy jobb összezárni ilyenkor a sorainkat, és szolidaritást vállalni az eddigi „életünket és vérünket, de zabunkat nem adjuk” hozzáállást felváltva.

A közös költségvetéshez és szövetségi államhoz vezető 1776-os amerikai függetlenségi háborút egy olyat konfliktus váltotta ki, amely ellen az angol telepesek felmenői évszázadokon át küzdöttek. A történelem romantizálása nélkül, a konfliktus egyik fő forrása – ami aztán a nyugati történelem egyik leghíresebb teapartijához is vezetett – újfent csak az adóztatás volt. A gyarmatokon és Európában is folyó hétéves háború a franciákkal kimerítette a brit tartalékokat a XVIII. század második felére. Lévén, hogy észak-amerikai gyarmataikat is védték, a brit vezetés jogosnak látta a gyarmati telepesek megadóztatását olyan import termékeken keresztül, mint például a birodalomból származó tea.

A gyarmati telepesek Londontól eltérő véleményen voltak, melynek vége a függetlenedés lett, amely végül ironikus módon mégiscsak közös adóterhet rótt a gyarmatokon élőkre. De hogy lehetett akkor és azóta is a történelemírás során feloldani ezt a látszólagos ellentmondást? A történészek előszeretettel idézik a „képviselet nélküli adóztatás” problémáját, melyet az amerikai forradalom látszólag megoldott, így magyarázatot adva arra, miért jobb, ha amerikai adót fizetünk annak érdekében, hogy ne kelljen britet. A romantikus történelemírás szépséghibája, hogy a filozófiai ötletet John Locke egy évszázaddal korábban alkotta meg Westminsterben, valamint, hogy a modern Egyesült Államok továbbra is előszeretettel adóztat képviselet nélkül, ameddig tengeren túli területről vagy saját fővárosa határáról van szó.

Az angol oldalon majd egy évszázaddal korábban megtörtént a társadalmi és pénzügyi áttörés, amit a dicsőséges forradalom hozott el a szigetek számára. Az angol adófizetőknek nem volt ismeretlen jelenség az abszolutista állam – általában háborús – túlköltekezése, melynek költségeit aztán az adófizetőnek kellett átvállalnia, a háborús döntések befolyásolása nélkül, ami komoly erkölcsi kockázatokkal járt. A polgárháború, majd az azt követő dicsőséges forradalom részben a parlament védelme, részben az erkölcsi kockázat kezelése végett kivette a hadi kiadásokról szóló döntést a királyi fennhatóság alól. A despotikus kockázati faktor megszűnésével a brit kormány 1692-ben már örökjáradékot tudott kibocsátani a Franciaország elleni háborúk finanszírozására, melyek közül volt olyan kötvény, amit csupán az amerikai függetlenségi harc előtt pár évvel vásárolt vissza az állam. A fiskális forradalom által elnyúló és költséges háborúk is megfizethetővé váltak, ami nagyban elősegítette Anglia globális hatalommá válását.

Ahogy a rövid történelemlecke is mutatja, az adós intézményi háttere épp annyira fontos lehet, mint annak pénzügyi helyzete.

A jelenlegi európai adósságkibocsátásnak két igazán fontos eleme van, melyek a monetáris pénznyomtatás mellett háttérbe szorítják a tagállamok pénzügyi egészségének kérdését: létezni fog-e az EU a kötvények lejáratakor és milyen politikai formában? A jogállamiság kérdése így elsősorban nem morális, hanem praktikus problémává növi ki magát. Lehet-e a közösségi értékekkel szembemenő, az egységet bomlasztó tag a közös adósság mögött, illetve lehet-e szabályozatlanul, önkényes módon felhasználni a kölcsönvett összeget?

A közös pénzügyi csomag fő ígérete, hogy segít a magasabb hitelköltségekkel szembesülő tagállamoknak is olcsó forráshoz jutni. Befektetőként azonban csak akkor lehetünk nyugodtak az alacsony kamatkörnyezetben, ha a hitelfelvevő kredibilis és jogilag stabil. Épp ezért hiba lenne, ha a jogállamisági feltételeket lazító vagy nem megfelelően definiáló megoldás születne. Európának szüksége van a hamiltoni pillanat után egy azt megerősítő dicsőséges pénzügyi forradalomra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA covid után jön az adóemelés?A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adóbevételek amerikai egyesült államok Európai Unió uniós költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.