Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2020. december 22. 09:51 Pénz, Támogatói tartalom

Kedvezményes hitelekkel vészelik át a bajba jutott kisvállalkozások a járványt

Nem torpant meg a járvány gazdasági hatásainak méretük miatt a leginkább kitett mikro-, kis és középvállalkozások hitelezése, sőt hitelállományuk még bővülni is tudott az idei első három negyedévben. A cégek az OTP Bank adatai szerint főleg átmeneti fizetési nehézségeiket, például a munkabér-kiadásokat fedezik, leginkább a gazdaságélénkítő programokra épülő kölcsönökből – mondta el Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói Főosztályának vezetője.

Kezdjük egy rövid hitelezési helyzetképpel. Hogyan csapódott le a járvány hatása a vállalati hitelezésben tavasszal, és hol állunk most?

A vállalati hitelállomány az elmúlt években tartósan, két számjeggyel növekedett, de a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt tavasszal egy rövid időre a magyar cégvezetők is óvatosabbá váltak. Ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai alapján 2020. harmadik negyedévének végére a vállalati hitelek bruttó állománya Magyarországon megközelítette a 9700 milliárd forintot, ami több mint 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Egyáltalán nem tűnik aggasztónak ez a szám. Hogy állnak ezen belül a nagyvállalatoknál jóval sérülékenyebb kisvállalkozások?

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelállománya körülbelül 7 százalékkal nőtt szeptember végéig, tehát még mindig ez a szegmens adja a vállalati hitelállomány nagyobb hányadát. A vállalati hiteleket tekintve az OTP Banknak valamivel 25 százalékot meghaladó a piaci részesedése a mikro- és kisvállalkozói szegmensben. Ügyfélkörünkben megtalálhatók minden ágazat képviselői, és kiugró különbségek sem láthatók tevékenységi körök szerint a társaságok hitelkeresleti igényeiben.

Mi segített a vállalatoknak átlendülni a járvány első hullámában a hitelezési holtponton?

Ahogy említettem, a korábbi évek kétszámjegyű növekedéséhez képest május végén stagnálni látszott a vállalati hitelállomány, mivel a járvány miatti bizonytalanságok hatására még a válságnak kevésbé kitett társaságok is óvatosabbá váltak. Ez a vállalati ügyfeleink körében a korlátozások első 2-3 hetében látszott igazán.

A különböző gazdaságélénkítő programok bemutatása után azonban – mint a Növekedési Hitelprogram legfrissebb szakaszaként meghirdetett NHP Hajrá, majd a megújult Széchenyi Kártya Program –, ismét élénkült a kereslet, hiszen az újonnan elérhető konstrukciókat az OTP Bank elsők között tette elérhetővé. Ezek a programok az állami támogatások révén, még a járványt megelőző időszakban kínált, – részben a kedvező makrogazdasági környezet okán – igen alacsony kamatokkal felvehető hiteleknél is kedvezőbb finanszírozást tettek lehetővé.

Főleg milyen kiadásaikat fedezték ezekből a programokból a vállalkozások, és melyik konstrukciókat keresik leginkább az OTP tapasztalatai szerint?

Egyre nő az érdeklődés a kamattámogatással kínált kölcsönök iránt, hiszen az átmeneti nehézségek, munkabérek vagy más kiadások fedezésére kínált megoldások mellett nagyon kedvező ajánlataink vannak a fejlesztések finanszírozására is. Sőt, maradt igény a saját forrásból kínált konstrukcióinkra is, hiszen a támogatások nélkül kínált kölcsönök esetében is megmaradtak az alacsony kamatok.

Jelenleg a gazdaságélénkítő programokra épülő, államilag támogatott konstrukciók húzzák a vállalati hitelpiacot. A jegybanki NHP Hajrá indítása óta az OTP Bank a szerződött források több mint ötödét folyósította. Az előkészítés alatt álló és folyósított hitelek összege elérte a 200 milliárd forintot, melyet a banktól felerészben beruházásra, felerészben forgóeszköz-finanszírozásra vettek igénybe a vállalkozások. A forgóeszköz-hitelek részben a folyamatosan felmerült költségeket, illetve a munkaerő-költséget finanszírozták.

Melyik most a legnépszerűbb hiteleszköz a kisvállalkozásoknál?

A kis- és közepes vállalkozások körében az NHP Hajránál is népszerűbbek a megújult Széchenyi Kártya Program konstrukciói. Elsősorban likviditásuk megteremtéséhez keresnek forrást az ügyfelek, de igen népszerűek a folyószámla-hitelek is.

A kereslet döntően két hiteltípusban összpontosul: a Széchenyi Likviditási és a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel termékek a legkeresettebbek. A folyósított és szerződött hitelek 13%-a NHP Hajrá konstrukció keretében folyósított hitel, míg 87%-a a Széchenyi Kártya Program termékeinek valamelyikéből származik. Jelenleg ezek a legnépszerűbb kölcsönök a mikro- és kisvállalkozások körében, feltehetőleg azért, mert a legtöbb cégvezető átmeneti fizetési nehézségeire keres megoldást.

Mekkora az átlagos felvett hitelösszeg a kisvállalkozások körében?

A gazdaságélénkítő programokra épülő konstrukciókat tekintve átlagosan körülbelül 30 millió forintnyi hitelt vesznek fel a társaságok, de ha a támogatott konstrukciók közül csak a jegybanki NHP Hajrát vizsgáljuk, átlagosan körülbelül 25 millió forintos hitelösszeg látható, és leginkább a forgóeszköz-hiteleket igénylik.

A márciusban indult lakossági és vállalati hiteltörlesztési moratórium december 31-én lejáró határidejét a miniszterelnök december 19-i bejelentése szerint feltétel nélkül mindenkinek meghosszabbítják 2021. június 30-ig. Ügyfeleik hány százaléka érintett a moratóriumban? Sokuknak okozhat gondot majd a havi törlesztők újraindulása?

Az OTP Bank vállalati ügyfeleinek kicsit több mint 40 százaléka élt a fizetési moratórium adta lehetőséggel. Ezek elsősorban azok a vállalkozások, amelyek feltételezték, hogy szokásos működésüket és üzleti eredményeiket nagyobb mértékben befolyásolhatja a járványhelyzet és az ebből adódó kihívások. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi stabilitási jelentésének becslése szerint a moratóriumban lévő sérülékeny hitelek elérhetik a vállalati hitelállomány 15-20 százalékát.

Mi azonban ügyfeleink körében úgy tapasztaljuk, hogy a legtöbben megőrizték fizetőképességüket, és a vírus második hulláma után sem várható tömeges bedőlés, ám óvatosságból azzal számolunk, hogy a hitellel rendelkező ügyfeleink körülbelül tíz százaléka kerülhet nehéz helyzetbe.

Mire számítanak az OTP-nél vállalati hitelezésben 2021-ben?

Bízunk abban, hogy jövőre már csökkennek a járvány gazdasági hatásai miatti bizonytalanságok, de ameddig szükséges, elérhetőek maradnak a gazdaságélénkítő programokra épülő konstrukciók, támogatva az átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásokat. Ezt szolgálja az is, hogy nemrég a jegybank 1000 milliárd forinttal növelte az NHP Hajrá keretösszegét.

Emellett abban is bízunk, hogy a gazdasági helyzet javulásával a beruházási hitelek iránt is tovább nőhet az igény a mikro-, kis- és közepes vállalkozások körében, hogy ezek a társaságok ismét tartós növekedési pályára léphessenek.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom hitelezés kisvállalkozások kkv koronavírus OTP Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.