Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. december 15. 18:16 Pénz

Sokan vannak, akiket a pénz igenis boldogít

Régóta kutatott kérdés, hogy hogyan hatnak a segélyek a fejlődő országok lakóira. Azt viszont kevesen vizsgálták, hogy az egyéneknek kifizetett pénzbeli juttatások hogyan hatnak az ő jóllétükre és mentális egészségükre. Joel McGuire és szerzőtársai összeszedték az összes eddig megjelent tanulmányt a témában és ezek alapján elemezték a hatást.

Összesen 38 olyan tanulmányt találtak, ami valamilyen szinten a pénzbeli támogatást kapó emberek saját maguk által érzékelt jóllétével vagy mentális jóllétével foglalkozott. Ez összességében több mint százezres mintanagyságot jelent, ha az összes tanulmány elemszámát tekintjük.

Arra voltak kíváncsiak, hogy valóban jobban érzik-e magukat az emberek attól, ha pénzt kapnak, és ez mennyi ideig tart ki. Az általuk elemzett tanulmányok nagy része kontrollált kísérlet vagy természetes kísérlet volt, így a résztvevők egy része kapott pénzt, míg egy adott kontrollcsoport nem. Így a szerzők arra is kíváncsiak voltak, hogy vajon van-e a pénzeknek túlcsorduló hatása azokra, akik részt vesznek a kísérletben vagy közel állnak azokhoz, akik részt vesznek, de ők maguk nem kapnak pénzt.

Ami egyértelmű a tanulmányok elemzéséből, hogy a pénzjuttatások pozitívan hatnak azok jóllétére, akik kapják őket. Minél nagyobb az összeg és minél nagyobb része a jövedelmüknek, ez a hatás annál erősebb. Ezek mellett korábbi kutatásokból azt az eredményt láthatjuk, hogy ezek nem csökkentik a támogatott egyének munkakínálatát (azaz továbbra is dolgoznak), javul az egészségük, csökken a szegénység, és nem nő a káros javak fogyasztása sem. Mindezek alapján nem túlzás kijelenteni, hogy bár egy összetett és szubjekítv fogalomról van szó, de a fejlődő országokban

az emberek boldogabbak lettek a pénzjuttatás hatására.

Viszont az is látszott a tanulmányok összesítéséből, hogy a pozitív hatás kisebb, ha a pénz kifizetését feltételekhez kötik. Mivel korábbi tanulmányokból látszik, hogy amúgy sincs rossz hatással a támogatottak viselkedésére a juttatás (például nem hagyják abba a munkát emiatt), ezért nem szükséges ezeket feltételekhez kötni, és így a jóllét is növelhető.

A szerzők eredményei szerint

a támogatás nem veszít erejéből az idő hatására sem,

tehát nem szoknak hozzá a támogatáshoz a kedvezményezettek hosszabb időtávon. Ez kevésbé igaz, ha egy összegben kapják meg a támogatást az időszak elején – nem pedig rendszeres időközönként folyamatosan -, de még így sem csökken erősen a pozitív hatás a kifizetés utáni hónapokban, években. Egyébként a vizsgált tanulmányok átlagosan két évig követték a kifizetések hatásait.

Végül negatív áttétes hatást sem találtak azokra, akik nem kaptak pénzt a kísérletek keretében. Az igaz, hogy pozitív hatást sem, de azt a szerzők is hangsúlyozzák, hogy a vizsgált tanulmányoknak nagyon kicsi része foglalkozott egyáltalán azokkal, akik közvetlenül nem kaptak pénzt, így ez a terület még további kutatásokra szorul.

A szerzők megvizsgálták azt is, hogy vajon csak azért látnak-e ilyen kedvező hatásokat, mert csak azokat a tanulmányokat publikálják, amik pozitív eredményeket mutatnak be. Ezt a hatások eloszlásával vizsgálták, és azt találták, hogy az eloszlás közel áll ahhoz, amit akkor várnának, ha minden témában megjelenő tanulmányt publikálnának, nem csak a pozitív hatásúakat. Ugyanilyen módszerrel azt is megnézték, hogy vajon a tanulmányok szerzői csak azokat a változókat hagyták-e benne az elemzésükben, aminél volt szignifikáns hatás, de az eloszlás vizsgálatával itt is arra jutottak, hogy nem ez a helyzet.

Így a tanulmányok valós hatásokat mérnek, és az eredményeik alapján megéri az alacsony vagy közepes jövedelmű országok lakóit pénzjuttatásokkal támogatni, mivel növeli a jóllétüket, a mentális egészségüket és nincs negatív hatással a viselkedésükre sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kellene ahhoz, hogy a magyarok kétszer boldogabbak legyenek?Matolcsy György kétszeresére emelné a boldogság indexünket, ami jól hangzik, de ha komolyan vesszük, akkor a lehetetlent súrolja. Kisebb korrupcióval mindenesetre boldogabbak lennénk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz egészség fejlődő országok jóllét támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.