Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 5. 16:49 Pénz

Jön a vám az angol határon, még jobban visszaszorul a magyar-brit kereskedelem

Még mindig nem született megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között az áruforgalom Brexit utáni feltételeiről, pedig egy hónap sincs már hátra a brit kilépés tényleges bekövetkeztéig, vagyis az idei, egyéves átmeneti időszak lejártáig. Londonban mindenesetre már a vámellenőrzés visszaállítására számítanak, amivel jócskán megváltozhatnak kereskedelem feltételei. Ez a magyarországi vállalatokat is érinti, a kiemelkedően nyitott, vagyis export- és importfüggő magyar gazdaság ugyanis jelentős külkereskedelmi forgalmat bonyolít le az Egyesült Királysággal.

A brit kapcsolatokban leginkább a kivitel fontos, az Egyesült Királyság a tíz legfontosabb export célországunk között szerepel, tavaly a teljes magyar export 3,3 százaléka ment a szigetországba.

Az import kevésbé jelentős, az ország nem is szerepel a tíz legfontosabb importpartner között, és amint az alábbi ábrán is látszik, az elmúlt években fokozatosan visszaszorult.

A brit kivitel és behozatal feltételeinek megváltozása különböző mértékben érinti az egyes ágazatokat és termékeket. Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti tavalyi áruforgalom döntő részét a feldolgozott termékek, illetve gépek és szállítóeszközök tették ki. E termékkategóriákon belül kiemelkedő a villamos gépek, készülékek és műszerek, illetve a közúti járművek jelentősége, ezek az import értékének negyedét, és az export közel harmadát tették ki 2019-ben.

Vélhetően tehát leginkább a feldolgozóiparban, illetve a feldolgozóipari termékeknél lesz majd érzékelhető a britek megegyezés nélküli kilépése. A vámunión kívülre kerülő Egyesült Királyságból érkező termékek megdrágulhatnak, de a magyar exportőrök is drágábban értékesíthetnek majd a brit piacon, és ez ront a versenyképességükön, leginkább az unión kívüli szereplőkkel szemben.

Az uniós szerződéses vámtételek az elektronikai termékek esetében zömmel tíz százalék alattiak. Az autóipari alkatrészekre is hasonló tételek vonatkoznak, de a komplett gépjárművekre már inkább tíz-húsz százalékos kulcsok érvényesek. A brit vámtarifák már május közepe óta ismertek, az új vámrendszer a kormány szerint egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a külkereskedelmet, nem különböztet meg fölösleges termékvariánsokat, és nem tartalmaz indokolatlan tételeket, miközben támogatja a környezetvédelemhez hozzájáruló termékek behozatalát. Magyarországról nézve az autókra vonatkozó tíz százalékos vám lehet különösen érdekes, igaz, a következő években a brit autópiaci kilátásokat jobban meghatározhatja, hogy az országban 2030-tól nem értékesíthetők kizárólag belsőégésű motorral szerelt gépkocsik, 2035-től pedig már hibridek sem.

A megállapodás hiányában életbe lépő brit vámtételek Boris Johnson kormányfő bizakodó megnyilvánulásai ellenére még a kormányzati elemzők szerint is a gazdaság növekedésének lassulását és az infláció élénkülését okozhatják a szigetországban. Az idő múltával pedig egyre inkább az Európai Unión múlhat a megállapodás létrejötte és feltételrendszere, és nem a Brexit illetve a koronavírus által párhuzamosan okozott gazdasági sokkhatásokat elszenvedő Egyesült Királyságon.

A járvány miatt elsősorban a turizmus és a vendéglátás került szorult helyzetbe, a Brexit viszont elsősorban a feldolgozóipart sújtja, kiváltképp az autóipart, ami számítások szerint a következő öt évben 55 milliárd fontos veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a kilépés miatt, és hasonló nagyságrendű termeléskiesés érinti majd a Brexit miatt az iparágat az unió többi tagállamában is.

Ezt valamelyest a magyar járműipar is megérezheti, bár az átlaghoz képest ez sem kitettebb a brit piacoknak.

Az Egyesült Királysággal való külkereskedelem, még ha nehezebbé és költségesebbé is válik, valószínűleg kevéssé viseli meg a magyar vállalatokat, amelyek mellesleg évek óta egyre kisebb forgalmat bonyolítanak le a szigetországgal. A brit gazdaság kilátásai azonban nem túl fényesek, és kérdés, hogy ha most nem is születne megállapodás, a későbbiekben sor kerül-e a vámrendszer valamilyen korrekciójára. Ezzel kapcsolatban érdemes szem előtt tartani, hogy a vámok alakulása gyökeres meglepetést a későbbiekben sem hozhat, mert az Egyesült Királyságra is vonatkozik a Kereskedelmi Világszervezet Vámérték Egyezménye, amelyen az uniós vámszabályok is alapulnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Brexit külkereskedelem vám vámemelés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.