Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 26. 12:27 Pénz

Sok készpénzt vettünk fel a járvány alatt, de ez semmi a lengyelekhez képest

Viszonylag gyakori helyzet volt idehaza, hogy a szokásosnál hosszabb sorba kellett beállni, ha pénzt akart felvenni az ember egy bankautomatából a járvány első hulláma alatt. Ezt az érzést utólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése (pdf) is megerősítette, amely szerint márciusban 190 milliárd forinttal több készpénzt vettünk fel az átlagosnál.

Ezt követően áprilisban már csak 37, májusban 26 milliárd forint volt a többlet, a nyári hónapokban pedig ennél is közelebb került a forgalom az átlagoshoz (az elemzés augusztus végéig követte nyomon a folyamatokat). A tanulmány nemzetközi kitekintő részéből az látszott, hogy arányaiban hasonló történt az Egyesült Államokban, az eurózónában és Csehországban is, a lengyelek viszont a nyári hónapokban is úgy vették magukhoz a bankókat, mintha a bankrendszer közeledő összeomlásától tartanának.

Forrás: MNB

A helyzet a járvány második hullámában sem változott, sőt. Ahogy a money.pl írja, az országban forgalomban lévő készpénzállomány az idei első tíz hónapban annyival bővült, mint a megelőző négy évben összesen. Az egyik legnagyobb lengyel pénzintézet, a Bank Pekao Twitter-bejegyzésében pedig az látható, hogy októberben ismét megugrott a készpénzforgalom, bár azért a márciusi-áprilisi szintet még messze nem érte el.

Mi lehet ennek az oka? A lap által megkérdezett elemző szerint részben az óvatosság, illetve az a meggyőződés, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben nem árt, ha az embernél kellő mennyiségű készpénz van. Emellett bizonyos előírásokat, korlátozásokat is könnyebb lehet ezáltal megkerülni, hiszen nem feltétlenül marad nyoma a tranzakciónak.

Érdekes színfolt, hogy miközben a fejlett világ jegybankjai – az MNB-t is beleértve – sokat tesznek a készpénzhasználat visszaszorítása, az elektronikus fizetések népszerűbbé tétele érdekében, a lengyel nemzeti bank nem különösebben lelkes ezen a téren. Adam Glapinski jegybankelnök a nemzeti készpénzbiztonsági stratégia bemutatása alkalmából arról beszélt, hogy bár támogatják az elektronikus fizetéseket, nem feledkeznek meg arról az alapról, amely biztosítja az emberek számára a szabadságot, vagyis a készpénzről. Hozzátette, a járvány alatt a készpénz nemcsak fizetési eszközként funkcionál, hanem az ország stabilitását is szolgálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeredek összeesküvés-elmélettel harcol a lengyel jegybankelnökAdam Glapinski szerint külföldi hatalmak akarják megbuktatni, a lengyel ellenzék segítségével, hogy bevezessék az eurót, amely romlásba döntené az országát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészpénzt is sokan halmoztak fel a járvány alattBár a járvány alatt nem javasolták a készpénzes fizetést, sok országban mégis nőtt a készpénzforgalom.

Pénz bankrendszer készpénz Lengyelország mnb Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2021. január 23. 12:28 Pénz, Támogatói tartalom

Így tették trendivé a takarékoskodást anno

Élménymarketinggel a pazarlás ellen: a gramofonnal működő, beszélő takarékpersely minden pénzérme bedobásakor köszönetet mondott a takarékoskodónak.

Váczi István
2021. január 22. 10:54 Pénz

Ha buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiak

A bitcoin tíz év alatt három nagy összeomlási ciklust is túlélt.

Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

A legtöbb járványmutató ott tart most, ahol október közepe és november eleje között mozgott.

Torontáli Zoltán
2021. január 27. 06:27 Élet

Az unió odacsaphat a vegánoknak

Brüsszelben olyan szabálymódosítás van az asztalon, amely totálisan ellentmond a hétköznapoknak.

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.