Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 26. 12:27 Pénz

Sok készpénzt vettünk fel a járvány alatt, de ez semmi a lengyelekhez képest

Viszonylag gyakori helyzet volt idehaza, hogy a szokásosnál hosszabb sorba kellett beállni, ha pénzt akart felvenni az ember egy bankautomatából a járvány első hulláma alatt. Ezt az érzést utólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése (pdf) is megerősítette, amely szerint márciusban 190 milliárd forinttal több készpénzt vettünk fel az átlagosnál.

Ezt követően áprilisban már csak 37, májusban 26 milliárd forint volt a többlet, a nyári hónapokban pedig ennél is közelebb került a forgalom az átlagoshoz (az elemzés augusztus végéig követte nyomon a folyamatokat). A tanulmány nemzetközi kitekintő részéből az látszott, hogy arányaiban hasonló történt az Egyesült Államokban, az eurózónában és Csehországban is, a lengyelek viszont a nyári hónapokban is úgy vették magukhoz a bankókat, mintha a bankrendszer közeledő összeomlásától tartanának.

Forrás: MNB

A helyzet a járvány második hullámában sem változott, sőt. Ahogy a money.pl írja, az országban forgalomban lévő készpénzállomány az idei első tíz hónapban annyival bővült, mint a megelőző négy évben összesen. Az egyik legnagyobb lengyel pénzintézet, a Bank Pekao Twitter-bejegyzésében pedig az látható, hogy októberben ismét megugrott a készpénzforgalom, bár azért a márciusi-áprilisi szintet még messze nem érte el.

Mi lehet ennek az oka? A lap által megkérdezett elemző szerint részben az óvatosság, illetve az a meggyőződés, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben nem árt, ha az embernél kellő mennyiségű készpénz van. Emellett bizonyos előírásokat, korlátozásokat is könnyebb lehet ezáltal megkerülni, hiszen nem feltétlenül marad nyoma a tranzakciónak.

Érdekes színfolt, hogy miközben a fejlett világ jegybankjai – az MNB-t is beleértve – sokat tesznek a készpénzhasználat visszaszorítása, az elektronikus fizetések népszerűbbé tétele érdekében, a lengyel nemzeti bank nem különösebben lelkes ezen a téren. Adam Glapinski jegybankelnök a nemzeti készpénzbiztonsági stratégia bemutatása alkalmából arról beszélt, hogy bár támogatják az elektronikus fizetéseket, nem feledkeznek meg arról az alapról, amely biztosítja az emberek számára a szabadságot, vagyis a készpénzről. Hozzátette, a járvány alatt a készpénz nemcsak fizetési eszközként funkcionál, hanem az ország stabilitását is szolgálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeredek összeesküvés-elmélettel harcol a lengyel jegybankelnökAdam Glapinski szerint külföldi hatalmak akarják megbuktatni, a lengyel ellenzék segítségével, hogy bevezessék az eurót, amely romlásba döntené az országát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészpénzt is sokan halmoztak fel a járvány alattBár a járvány alatt nem javasolták a készpénzes fizetést, sok országban mégis nőtt a készpénzforgalom.

Pénz bankrendszer készpénz Lengyelország mnb Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Pénzügyek Másképpen
2021. október 18. 12:43 Fizetett hirdetés, Pénz

Állampapírokkal az infláció ellen – melyikkel érjük el a legjobb eredményt?

3,5 százalékot nem meghaladó infláció esetén a legjobb hozamot a Magyar Állampapír Plusz hozza, de ha magasabb az infláció akkor a Prémium Magyar Állampapír a nyerő.

Debreczeni Anna
2021. október 17. 12:34 Pénz, Támogatói tartalom

Az építőmunkások kétszer annyiból tudtak takarékoskodni a reformkorban, mint a szőlőmetszők

Folytatjuk tavaly indult cikksorozatunkat a magyar gazdaságtörténet hőskoráról, a modern pénzintézeti rendszer kialakulásának körülményeiről.

Gergely Péter
2021. október 14. 17:29 Pénz

Mikor lesznek pénzügyi szuperappok Magyarországon?

Ma már minden banknak van olyan applikációja, amivel elérhetők az online szolgáltatásai. A magyar piacon azonban úgy tűnik, túlzottan szerteágazó a kínálat és a fejlesztések.

Fontos

Pálos Máté
2021. október 21. 11:47 Világ

Közel állunk ahhoz, hogy az űrből azt is észrevegyük, ha egy tehén elböfögi magát

A műholdas károsanyag-kibocsátás megfigyelés lehetőségeket ad a nagyhatalmaknak arra is, hogy egymásra vagy kisebb országokra mutogassanak, ha a bolygó tönkretétele kerül szóba.

Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Az előválasztás győztese a társadalmi-gazdasági szempontból kedvezőbb helyzetben lévő megyékben, a fővárosban pedig a kormánypártibb körzetekben szerepelt jól.

Jandó Zoltán
2021. október 20. 12:55 Adat

Intő romániai helyzet: csak a halál árnyékában szűnik meg az oltásellenesség

Nyáron még nem tudtak mit kezdeni a lejáró vakcinákkal, most, hogy katasztrofális a helyzet, hirtelen a hétszeresére ugrott a beadott oltások száma.