Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 26. 12:27 Pénz

Sok készpénzt vettünk fel a járvány alatt, de ez semmi a lengyelekhez képest

Viszonylag gyakori helyzet volt idehaza, hogy a szokásosnál hosszabb sorba kellett beállni, ha pénzt akart felvenni az ember egy bankautomatából a járvány első hulláma alatt. Ezt az érzést utólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése (pdf) is megerősítette, amely szerint márciusban 190 milliárd forinttal több készpénzt vettünk fel az átlagosnál.

Ezt követően áprilisban már csak 37, májusban 26 milliárd forint volt a többlet, a nyári hónapokban pedig ennél is közelebb került a forgalom az átlagoshoz (az elemzés augusztus végéig követte nyomon a folyamatokat). A tanulmány nemzetközi kitekintő részéből az látszott, hogy arányaiban hasonló történt az Egyesült Államokban, az eurózónában és Csehországban is, a lengyelek viszont a nyári hónapokban is úgy vették magukhoz a bankókat, mintha a bankrendszer közeledő összeomlásától tartanának.

Forrás: MNB

A helyzet a járvány második hullámában sem változott, sőt. Ahogy a money.pl írja, az országban forgalomban lévő készpénzállomány az idei első tíz hónapban annyival bővült, mint a megelőző négy évben összesen. Az egyik legnagyobb lengyel pénzintézet, a Bank Pekao Twitter-bejegyzésében pedig az látható, hogy októberben ismét megugrott a készpénzforgalom, bár azért a márciusi-áprilisi szintet még messze nem érte el.

Mi lehet ennek az oka? A lap által megkérdezett elemző szerint részben az óvatosság, illetve az a meggyőződés, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben nem árt, ha az embernél kellő mennyiségű készpénz van. Emellett bizonyos előírásokat, korlátozásokat is könnyebb lehet ezáltal megkerülni, hiszen nem feltétlenül marad nyoma a tranzakciónak.

Érdekes színfolt, hogy miközben a fejlett világ jegybankjai – az MNB-t is beleértve – sokat tesznek a készpénzhasználat visszaszorítása, az elektronikus fizetések népszerűbbé tétele érdekében, a lengyel nemzeti bank nem különösebben lelkes ezen a téren. Adam Glapinski jegybankelnök a nemzeti készpénzbiztonsági stratégia bemutatása alkalmából arról beszélt, hogy bár támogatják az elektronikus fizetéseket, nem feledkeznek meg arról az alapról, amely biztosítja az emberek számára a szabadságot, vagyis a készpénzről. Hozzátette, a járvány alatt a készpénz nemcsak fizetési eszközként funkcionál, hanem az ország stabilitását is szolgálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeredek összeesküvés-elmélettel harcol a lengyel jegybankelnökAdam Glapinski szerint külföldi hatalmak akarják megbuktatni, a lengyel ellenzék segítségével, hogy bevezessék az eurót, amely romlásba döntené az országát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészpénzt is sokan halmoztak fel a járvány alattBár a járvány alatt nem javasolták a készpénzes fizetést, sok országban mégis nőtt a készpénzforgalom.

Pénz bankrendszer készpénz Lengyelország mnb Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Váczi István
2022. augusztus 11. 09:56 Pénz, Világ

A kínai hitelek veszélyeire figyelmeztet az egyik legnagyobb kedvezményezett

A bangladesi pénzügyminiszter szerint a fejlődő országoknak kétszer is meg kell gondolniuk, mielőtt hitelt vesznek fel az Övezet és út programban.

Debreczeni Anna
2022. augusztus 9. 16:24 Pénz, Támogatói tartalom

Egyhavi nettó fizetés is könnyen elmehet egy 3-6 napos külföldi nyaralásra

Sokan idén nyáron utaznak először külföldre a járvány kezdete óta, őket se az áremelkedés, se a forint árfolyamának gyengülése nem riasztja vissza.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.