Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 26. 12:27 Pénz

Sok készpénzt vettünk fel a járvány alatt, de ez semmi a lengyelekhez képest

Viszonylag gyakori helyzet volt idehaza, hogy a szokásosnál hosszabb sorba kellett beállni, ha pénzt akart felvenni az ember egy bankautomatából a járvány első hulláma alatt. Ezt az érzést utólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése (pdf) is megerősítette, amely szerint márciusban 190 milliárd forinttal több készpénzt vettünk fel az átlagosnál.

Ezt követően áprilisban már csak 37, májusban 26 milliárd forint volt a többlet, a nyári hónapokban pedig ennél is közelebb került a forgalom az átlagoshoz (az elemzés augusztus végéig követte nyomon a folyamatokat). A tanulmány nemzetközi kitekintő részéből az látszott, hogy arányaiban hasonló történt az Egyesült Államokban, az eurózónában és Csehországban is, a lengyelek viszont a nyári hónapokban is úgy vették magukhoz a bankókat, mintha a bankrendszer közeledő összeomlásától tartanának.

Forrás: MNB

A helyzet a járvány második hullámában sem változott, sőt. Ahogy a money.pl írja, az országban forgalomban lévő készpénzállomány az idei első tíz hónapban annyival bővült, mint a megelőző négy évben összesen. Az egyik legnagyobb lengyel pénzintézet, a Bank Pekao Twitter-bejegyzésében pedig az látható, hogy októberben ismét megugrott a készpénzforgalom, bár azért a márciusi-áprilisi szintet még messze nem érte el.

Mi lehet ennek az oka? A lap által megkérdezett elemző szerint részben az óvatosság, illetve az a meggyőződés, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben nem árt, ha az embernél kellő mennyiségű készpénz van. Emellett bizonyos előírásokat, korlátozásokat is könnyebb lehet ezáltal megkerülni, hiszen nem feltétlenül marad nyoma a tranzakciónak.

Érdekes színfolt, hogy miközben a fejlett világ jegybankjai – az MNB-t is beleértve – sokat tesznek a készpénzhasználat visszaszorítása, az elektronikus fizetések népszerűbbé tétele érdekében, a lengyel nemzeti bank nem különösebben lelkes ezen a téren. Adam Glapinski jegybankelnök a nemzeti készpénzbiztonsági stratégia bemutatása alkalmából arról beszélt, hogy bár támogatják az elektronikus fizetéseket, nem feledkeznek meg arról az alapról, amely biztosítja az emberek számára a szabadságot, vagyis a készpénzről. Hozzátette, a járvány alatt a készpénz nemcsak fizetési eszközként funkcionál, hanem az ország stabilitását is szolgálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeredek összeesküvés-elmélettel harcol a lengyel jegybankelnökAdam Glapinski szerint külföldi hatalmak akarják megbuktatni, a lengyel ellenzék segítségével, hogy bevezessék az eurót, amely romlásba döntené az országát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészpénzt is sokan halmoztak fel a járvány alattBár a járvány alatt nem javasolták a készpénzes fizetést, sok országban mégis nőtt a készpénzforgalom.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankrendszer készpénz Lengyelország mnb Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.