Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 29. 15:10 Pénz

Sokan vennének aranyat, miközben gyorsan fogy a még kibányászható mennyiség

Idén eddig az arany ára dollárban közel 24 százalékot emelkedett, és az elemzők többsége külföldön és idehaza is úgy véli, hogy a további irány is a felfelé lesz. Számos egyéb tényező mellett ennek az az oka, hogy sokan tartanak attól, hogy a világ nagy jegybankjainak pénznyomtatása miatt előbb vagy utóbb felpörög az infláció.

A pénzzel szemben az arany kínálatát nem lehet mesterségesen növelni, de azért a mennyisége így is évről évre bővül valamennyivel a bányászatnak köszönhetően, hiszen az egyszer már felszínre hozott mennyiség döntő része nem veszik el, mivel az arany korlátlan alkalommal újrafelhasználható. (A körforgásból csak akkor esik ki, ha mondjuk egy mobiltelefon a szemétlerakóba kerül, áramkörének aranytartalmával együtt.)

Ez alapján könnyű belátni, hogy az arany értékállóságával kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon mennyit lehet még kibányászni belőle. Sok nyersanyaghoz hasonlóan az arannyal kapcsolatban is megfogalmazódott a hozamcsúcs elmélete, amely a kőolaj esetében úgy nézne ki, hogy a kitermelés egy harang alakú görbét követve előbb lassan, majd gyorsan fut fel, a leszálló ág pedig szimmetrikusan követi ezt a mintát.

Az olajjal kapcsolatban a kőzetrepesztéses technológia – legalábbis egy időre – keresztülhúzta ezt a számítást, az aranynál azonban egyelőre nem látszik ilyen áttörés. Így a nagy kérdés az, hol járunk most a csúcshoz képest; még akkor is, ha ebben az esetben a BBC által megkérdezett szakemberek nem drámai, hanem szép fokozatos hanyatlásra számítanak.

Az Arany Világtanács adatai szerint a kitermelés 2008 után fokozatosan emelkedett, tavaly viszont már a 3531 tonnás érték egy százalékkal kisebb volt, mint 2018-ban. A szervezet szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy ezzel együtt elhamarkodott lenne mindenkori csúcsról beszélni; igaz, a következő években folytatódhat a kitermelés hanyatlása a készletek kimerülése miatt, amit új jelentős felfedezések egyre kevésbé tudnak ellensúlyozni.

A becslést nehezíti, hogy mint minden nyersanyag esetében, itt is különbség van az elméletileg kiaknázható és a gazdaságosan kitermelhető készletek nagysága között, és az utóbbit nyilvánvalóan befolyásolja az adott nyersanyag ára. Egy szakmai becslés szerint a Recsk környékén kitermelhető arany nagyjából másfél milliárd dollárt érhet, jó ideje mégsem vállalkozik erre senki, sőt, a területet rekultiválják.

Mindenesetre az amerikai földtani szolgálat a világszerte gazdaságosan kibányászható összes arany mennyiségét 50 ezer tonnára becsüli, miközben a történelem során már felszínre hozott mennyiség nagyjából 190 ezer tonna. Vagyis

a gazdaságosan kinyerhető készletek durván 80 százalékára már rátette a kezét az emberiség.

De ez tényleg durva becslés, hiszen a robotok bevetése a bányákban, illetve általában a technológiai fejlődés valószínűleg valamelyest növeli majd a gazdaságosan elérhető készletek nagyságát. Az ár hatása már összetettebb kérdés, hiszen nominálisan az augusztusi 2067,15 dolláros unciánkénti ár ugyan valóban rekord, de ha figyelembe vesszük az (amerikai) inflációt, akkor a pontosan meghatározható*Léteznek becslések a korábbi történelmi korokra is, de azok természetesen nem lehetnek pontosak. csúcs 1980. január 21-én volt 2839,72 dollárral.

Arra mindenesetre már nem igazán számítanak a szakemberek, hogy új óriáslelőhelyeket fedeznek fel, mert nem sok olyan terület van, amelyet nem vizsgáltak át meglehetősen tüzetesen. Még antarktiszi lelőhelyekről is tudnak, az ottani mostoha természeti viszonyok miatt azonban nehéz elképzelni, hogy gazdaságos legyen a kitermelés. Ugyanez mondható el az óceánok fenekén elszórtan lévő aranyról, valamint az űrbéli – például a Holdon található – készletekről is.

A fenti számokból mindenesetre az is kiderül, hogy ha stimmel az 50 ezer tonnás becslés, és nem lassulna le a kitermelés, akkor már 14-15 év alatt elfogynának a gazdaságosan kitermelhető készletek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták kiA magas aranyárnak köszönhetően tovább működhetnek a kimerülőben lévő dél-afrikai bányák.

Pénz arany Arany Világtanács aranybánya Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. október 18. 17:30 Pénz

Legyőzték a győztesek átkát az idei Nobel-díjas szomszédok

Az árverések hatékonnyá tételéért díjazták Robert Wilsont és Paul Milgromot az idei közgazdaságtani Nobel-emlékéremmel.

Avatar
2020. október 14. 17:01 Pénz

Mielőtt 400 forint lenne az euró

Akik a leginkább befolyásolni tudják a forint árfolyamát, abban érdekeltek, hogy gyengüljön. Ennek fényében a 400-as euró nincs is olyan messze.

Torontáli Zoltán
2020. október 9. 17:41 Élet, Pénz

Aki eddig nem tervezett napelemet a tetőre, húzzon bele, mert megszűnik a szaldóelszámolás

Kiderült, hogy igaz, amit már hetek óta lebegtetnek a piacon: 2024-től megszűnik a szaldóelszámolás lehetősége a napelemes rendszereknél.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.