Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 11:10 Pénz

Rossz jel, hogy rekordot döntött az arany ára

Ma megdőlt az arany korábbi, még 2011 szeptemberében felállított árfolyamcsúcsa, a magyar idő szerinti hajnali ázsiai kereskedésben az azonnali ár az 1944 dollárt is megközelítette, míg később 1931 dollár körül alakult.

Az elemzők szerint a rekorddöntéshez hozzájárult a dollár gyengülése, a világban továbbra is tomboló koronavírus-járvány, valamint az amerikai-kínai kapcsolatok elmérgesedése. Ezek önmagukban is fontos tényezők, de a Bloomberg elemzése szerint egyéb tényezők is a nemesfém felé terelik most a befektetőket. Ezek ugyan szintén összefüggnek a világjárvánnyal, de szerepet játszottak már az arany 2011-es csúcsának kialakulásában is.

 

A gazdaságok megtámasztása érdekében a világ nagy jegybankjai az utóbbi hónapokban még az előző válság után látottnál is nagyobb mennyiségben árasztották el a piacokat friss forrásokkal (ezt szokták pénznyomtatásnak nevezni), a kamatokat pedig vagy ismét nullára vitték, vagy eleve ott (esetleg negatív tartományban) voltak. Ez azért kedvező a kamatot nem fizető aranynak, mert ha az államkötvényekkel ugyanez a helyzet, akkor ez a hátránya megszűnik. A pénznyomtatással pedig erősödnek az inflációs félelmek, amelyek ellen az arany hagyományos védelem a befektetők szemében.

Egyes amerikai befektetők már azon is elkezdtek morfondírozni, hogy

visszatérhet a legutóbb a 80-as évek elején látott, rettegett stagfláció,

amely a nulla vagy nagyon alacsony növekedés (stagnálás) és a gyors pénzromlás (infláció) együttes előfordulása. Ilyen nagyon borús környezetben az arany szintén aránylag vonzó választás lenne.

Európából nézve ez talán furcsa, hiszen itt a beszerzési menedzserindexek alapján éppen nem tűnnek annyira rossznak a gazdasági kilátások, az Egyesült Államokban azonban nem sikerült megfékezni a járványt, ami megállította a nemrég elindult kilábalást. Közben az amerikai kisbefektetők is beleszerettek az aranyba, az ebbe fektető alapokba már 18 hét óta megállás nélkül áramlik a pénz, amire 2006 óta nem volt példa.

Sok elemző, nagybefektető is egyetért velük (bár nem mindenki). A guruként kezelt Mark Mobius azt nyilatkozta, hogy folyamatosan vásárolja az aranyat, a Bank of America pedig azt jósolja, hogy másfél éven belül háromezer dollár lesz egy uncia arany. Azért mielőtt valaki rohan aranyat venni, érdemes észben tartani, hogy az ilyen gyors emelkedések idején (legyen szó olajról, bitcoinról vagy bármi másról) mindig megjelennek hasonlóan merész jóslatok, amelyek egy nem elhanyagolható része nem válik be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Pénz arany aranykereskedelem járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. október 18. 17:30 Pénz

Legyőzték a győztesek átkát az idei Nobel-díjas szomszédok

Az árverések hatékonnyá tételéért díjazták Robert Wilsont és Paul Milgromot az idei közgazdaságtani Nobel-emlékéremmel.

Avatar
2020. október 14. 17:01 Pénz

Mielőtt 400 forint lenne az euró

Akik a leginkább befolyásolni tudják a forint árfolyamát, abban érdekeltek, hogy gyengüljön. Ennek fényében a 400-as euró nincs is olyan messze.

Torontáli Zoltán
2020. október 9. 17:41 Élet, Pénz

Aki eddig nem tervezett napelemet a tetőre, húzzon bele, mert megszűnik a szaldóelszámolás

Kiderült, hogy igaz, amit már hetek óta lebegtetnek a piacon: 2024-től megszűnik a szaldóelszámolás lehetősége a napelemes rendszereknél.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?