Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 11:10 Pénz

Rossz jel, hogy rekordot döntött az arany ára

Ma megdőlt az arany korábbi, még 2011 szeptemberében felállított árfolyamcsúcsa, a magyar idő szerinti hajnali ázsiai kereskedésben az azonnali ár az 1944 dollárt is megközelítette, míg később 1931 dollár körül alakult.

Az elemzők szerint a rekorddöntéshez hozzájárult a dollár gyengülése, a világban továbbra is tomboló koronavírus-járvány, valamint az amerikai-kínai kapcsolatok elmérgesedése. Ezek önmagukban is fontos tényezők, de a Bloomberg elemzése szerint egyéb tényezők is a nemesfém felé terelik most a befektetőket. Ezek ugyan szintén összefüggnek a világjárvánnyal, de szerepet játszottak már az arany 2011-es csúcsának kialakulásában is.

 

A gazdaságok megtámasztása érdekében a világ nagy jegybankjai az utóbbi hónapokban még az előző válság után látottnál is nagyobb mennyiségben árasztották el a piacokat friss forrásokkal (ezt szokták pénznyomtatásnak nevezni), a kamatokat pedig vagy ismét nullára vitték, vagy eleve ott (esetleg negatív tartományban) voltak. Ez azért kedvező a kamatot nem fizető aranynak, mert ha az államkötvényekkel ugyanez a helyzet, akkor ez a hátránya megszűnik. A pénznyomtatással pedig erősödnek az inflációs félelmek, amelyek ellen az arany hagyományos védelem a befektetők szemében.

Egyes amerikai befektetők már azon is elkezdtek morfondírozni, hogy

visszatérhet a legutóbb a 80-as évek elején látott, rettegett stagfláció,

amely a nulla vagy nagyon alacsony növekedés (stagnálás) és a gyors pénzromlás (infláció) együttes előfordulása. Ilyen nagyon borús környezetben az arany szintén aránylag vonzó választás lenne.

Európából nézve ez talán furcsa, hiszen itt a beszerzési menedzserindexek alapján éppen nem tűnnek annyira rossznak a gazdasági kilátások, az Egyesült Államokban azonban nem sikerült megfékezni a járványt, ami megállította a nemrég elindult kilábalást. Közben az amerikai kisbefektetők is beleszerettek az aranyba, az ebbe fektető alapokba már 18 hét óta megállás nélkül áramlik a pénz, amire 2006 óta nem volt példa.

Sok elemző, nagybefektető is egyetért velük (bár nem mindenki). A guruként kezelt Mark Mobius azt nyilatkozta, hogy folyamatosan vásárolja az aranyat, a Bank of America pedig azt jósolja, hogy másfél éven belül háromezer dollár lesz egy uncia arany. Azért mielőtt valaki rohan aranyat venni, érdemes észben tartani, hogy az ilyen gyors emelkedések idején (legyen szó olajról, bitcoinról vagy bármi másról) mindig megjelennek hasonlóan merész jóslatok, amelyek egy nem elhanyagolható része nem válik be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Pénz arany aranykereskedelem járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2021. január 23. 12:28 Pénz, Támogatói tartalom

Így tették trendivé a takarékoskodást anno

Élménymarketinggel a pazarlás ellen: a gramofonnal működő, beszélő takarékpersely minden pénzérme bedobásakor köszönetet mondott a takarékoskodónak.

Váczi István
2021. január 22. 10:54 Pénz

Ha buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiak

A bitcoin tíz év alatt három nagy összeomlási ciklust is túlélt.

Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás.

Fontos

Avatar
2021. január 25. 16:37 Adat, Közélet

Hiába termelünk többet, az ipar szerkezete és a forint gyengülése fékezi a felzárkózásunkat

Harminc éve dolgozunk azon, hogy elérjük az uniós átlagot, de lehet, hogy ehhez még harminc év kell.

Kasnyik Márton
2021. január 25. 06:44 Közélet

A legszűkösebb erőforrásra lenne most szükség az oltókampányban: türelemre

Érdemes lemaradni az oltóversenyben, ha ettől kevesebben utasítják vissza a vakcinát? Néhány gyáron múlik az oltósiker.

Stubnya Bence
2021. január 23. 07:29 Podcast

Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad

A történelmi tapasztalatok alapján hosszú időt és sok kísérletezést igényel, hogy a technológiai változásokhoz alkalmazkodni tudjon a cégek munkaszervezése. Juhász Réka a G7 Podcast e heti vendége.