Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 11:10 Pénz

Rossz jel, hogy rekordot döntött az arany ára

Ma megdőlt az arany korábbi, még 2011 szeptemberében felállított árfolyamcsúcsa, a magyar idő szerinti hajnali ázsiai kereskedésben az azonnali ár az 1944 dollárt is megközelítette, míg később 1931 dollár körül alakult.

Az elemzők szerint a rekorddöntéshez hozzájárult a dollár gyengülése, a világban továbbra is tomboló koronavírus-járvány, valamint az amerikai-kínai kapcsolatok elmérgesedése. Ezek önmagukban is fontos tényezők, de a Bloomberg elemzése szerint egyéb tényezők is a nemesfém felé terelik most a befektetőket. Ezek ugyan szintén összefüggnek a világjárvánnyal, de szerepet játszottak már az arany 2011-es csúcsának kialakulásában is.

 

A gazdaságok megtámasztása érdekében a világ nagy jegybankjai az utóbbi hónapokban még az előző válság után látottnál is nagyobb mennyiségben árasztották el a piacokat friss forrásokkal (ezt szokták pénznyomtatásnak nevezni), a kamatokat pedig vagy ismét nullára vitték, vagy eleve ott (esetleg negatív tartományban) voltak. Ez azért kedvező a kamatot nem fizető aranynak, mert ha az államkötvényekkel ugyanez a helyzet, akkor ez a hátránya megszűnik. A pénznyomtatással pedig erősödnek az inflációs félelmek, amelyek ellen az arany hagyományos védelem a befektetők szemében.

Egyes amerikai befektetők már azon is elkezdtek morfondírozni, hogy

visszatérhet a legutóbb a 80-as évek elején látott, rettegett stagfláció,

amely a nulla vagy nagyon alacsony növekedés (stagnálás) és a gyors pénzromlás (infláció) együttes előfordulása. Ilyen nagyon borús környezetben az arany szintén aránylag vonzó választás lenne.

Európából nézve ez talán furcsa, hiszen itt a beszerzési menedzserindexek alapján éppen nem tűnnek annyira rossznak a gazdasági kilátások, az Egyesült Államokban azonban nem sikerült megfékezni a járványt, ami megállította a nemrég elindult kilábalást. Közben az amerikai kisbefektetők is beleszerettek az aranyba, az ebbe fektető alapokba már 18 hét óta megállás nélkül áramlik a pénz, amire 2006 óta nem volt példa.

Sok elemző, nagybefektető is egyetért velük (bár nem mindenki). A guruként kezelt Mark Mobius azt nyilatkozta, hogy folyamatosan vásárolja az aranyat, a Bank of America pedig azt jósolja, hogy másfél éven belül háromezer dollár lesz egy uncia arany. Azért mielőtt valaki rohan aranyat venni, érdemes észben tartani, hogy az ilyen gyors emelkedések idején (legyen szó olajról, bitcoinról vagy bármi másról) mindig megjelennek hasonlóan merész jóslatok, amelyek egy nem elhanyagolható része nem válik be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany aranykereskedelem járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.