Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 11:10 Pénz

Rossz jel, hogy rekordot döntött az arany ára

Ma megdőlt az arany korábbi, még 2011 szeptemberében felállított árfolyamcsúcsa, a magyar idő szerinti hajnali ázsiai kereskedésben az azonnali ár az 1944 dollárt is megközelítette, míg később 1931 dollár körül alakult.

Az elemzők szerint a rekorddöntéshez hozzájárult a dollár gyengülése, a világban továbbra is tomboló koronavírus-járvány, valamint az amerikai-kínai kapcsolatok elmérgesedése. Ezek önmagukban is fontos tényezők, de a Bloomberg elemzése szerint egyéb tényezők is a nemesfém felé terelik most a befektetőket. Ezek ugyan szintén összefüggnek a világjárvánnyal, de szerepet játszottak már az arany 2011-es csúcsának kialakulásában is.

 

A gazdaságok megtámasztása érdekében a világ nagy jegybankjai az utóbbi hónapokban még az előző válság után látottnál is nagyobb mennyiségben árasztották el a piacokat friss forrásokkal (ezt szokták pénznyomtatásnak nevezni), a kamatokat pedig vagy ismét nullára vitték, vagy eleve ott (esetleg negatív tartományban) voltak. Ez azért kedvező a kamatot nem fizető aranynak, mert ha az államkötvényekkel ugyanez a helyzet, akkor ez a hátránya megszűnik. A pénznyomtatással pedig erősödnek az inflációs félelmek, amelyek ellen az arany hagyományos védelem a befektetők szemében.

Egyes amerikai befektetők már azon is elkezdtek morfondírozni, hogy

visszatérhet a legutóbb a 80-as évek elején látott, rettegett stagfláció,

amely a nulla vagy nagyon alacsony növekedés (stagnálás) és a gyors pénzromlás (infláció) együttes előfordulása. Ilyen nagyon borús környezetben az arany szintén aránylag vonzó választás lenne.

Európából nézve ez talán furcsa, hiszen itt a beszerzési menedzserindexek alapján éppen nem tűnnek annyira rossznak a gazdasági kilátások, az Egyesült Államokban azonban nem sikerült megfékezni a járványt, ami megállította a nemrég elindult kilábalást. Közben az amerikai kisbefektetők is beleszerettek az aranyba, az ebbe fektető alapokba már 18 hét óta megállás nélkül áramlik a pénz, amire 2006 óta nem volt példa.

Sok elemző, nagybefektető is egyetért velük (bár nem mindenki). A guruként kezelt Mark Mobius azt nyilatkozta, hogy folyamatosan vásárolja az aranyat, a Bank of America pedig azt jósolja, hogy másfél éven belül háromezer dollár lesz egy uncia arany. Azért mielőtt valaki rohan aranyat venni, érdemes észben tartani, hogy az ilyen gyors emelkedések idején (legyen szó olajról, bitcoinról vagy bármi másról) mindig megjelennek hasonlóan merész jóslatok, amelyek egy nem elhanyagolható része nem válik be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó eladTovább csökkentett részesedését egy orosz bányatársaságban Petr Kellner PPF-csoportja, amely a magyar Telenor főtualjdonosa.

Pénz arany aranykereskedelem járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2020. augusztus 11. 10:07 Pénz, Támogatói tartalom

Jól járt, aki klímatudatosan fektetett be a járvány előtt

A környezeti hatásra fókuszáló alapok a piaci átlag felett teljesítettek.

Avatar
2020. augusztus 7. 10:49 Pénz

Tévedés, hogy azért veszik az aranyat, mert az összeomlástól félnek

Inkább a normalizálódó kilátások jele, hogy eszetlen tempóban drágulnak a nemesfémek.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.