Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. július 8. 18:14 Pénz

Átmeneti a csapás a munkaerőpiacon?

(Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Bár a koronavírus-járvány alatti korlátozások enyhítése májusban már számos országban, így Magyarországon is megkezdődött, a pontos gazdasági hatásokat még mindig korai felrajzolni. Így az sem világos, hogy mekkora pusztítást végzett a munkaerőpiacon a járvány és az abból adódó válság – a számtalan bizonytalan tényező mellett ez a legnagyobb kérdés. Bár a legutóbbi, 2008-ban elmélyülő válság teljesen más irányból indult, mégis érdemes megnézni, hogy az a krízis hogyan borította fel a munkaerőpiacot és azóta mi történt.

Lépések, különbségek, intézkedések

Fontos különbség a több mint 10 évvel ezelőtt kirobbant válság és a mostani között, hogy a mostani szinte minden gazdasági ágazatban rögtön megjelent, szemben az előzővel, amely a pénzügyi szektorból gyűrűzött át a gazdaság többi területére és a kedvezőtlen hatások elnyújtva váltak láthatóvá a munkaerőpiacon. Bár már Európa-szerte és Magyarországon is a korlátozások enyhítésével megkezdődött májusban a fokozatos újraindulás, még nem lehet pontos előrejelzést adni például arra, hogy hányan veszíthették el a munkájukat a koronavírus-járvány és az ahhoz kötődő intézkedések miatt. Még arra sincs válasz, hogy az állami, munkahelyek megtartását célzó intézkedéseknek milyen a mérlege, tehát hogy a bértámogatási rendszer hogyan tompítja a koronaválságot a munkaerőpiacon.

Magyarország a járvány miatt elindított bértámogatási rendszerrel sok más országhoz hasonlóan a kurzarbeitként emlegetett „fegyvert” vetette be. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy bizonyos ágazatokban működő cégeknél az állam átvállalja a dolgozók fizetésének egy részét. Németország sikerrel alkalmazta az előző válság után, és most, a koronavírus-járvány miatt újra bevezették.

A kurzarbeit újdonságként jelent meg a magyar piacon, pedig a legutóbbi válság után a kormány növekedésösztönző lépéseit bemutató Széll Kálmán Terv részeként megszületett – Magyar Munka Terv nevet viselő – munkaerőpiaci koncepcióban már szerepelt a rugalmas foglalkoztatás térnyerését célzó lépések között.

Most viszont élesben is kipróbálta a magyar állam, igaz, az első körben bevezetett magyar kurzarbeit szabályok túl sok adminisztratív feltételhez voltak kötve, de azóta javult a helyzet. Az innovációs tárca legfrissebb – június végén publikált – adatai szerint bértámogatást 185 ezren kapnak, a kutatási és fejlesztési bértámogatásban részesülők száma pedig megközelítőleg 16,5 ezer, vagyis a lehetséges érintettek csaknem harmada részesül a juttatásban.

Számok, évek, foglalkoztatottak

Az állami intézkedések ellenére a munkaerőpiaci mutatók negatív tartományba kerültek. Március és május vége között 97 ezerrel kevesebb foglalkoztatott volt (ráadásul 58 ezerrel kevesebb munkaképes korú ember jelent meg a munkaerőpiacon), mint tavaly ugyanekkor, a munkanélküliségi mutató ebben az időszakban – az egy évvel korábbi 3,5 százalékkal szemben – így is már 4,1 százalékos volt, ráadásul májusban elérte a 4,7 százalékot. A foglalkoztatottak száma pedig idén március és május vége között éppen meghaladta a 4,4 milliót.

Ebből látszik, hogy a legutóbbi – 2008-ban indult – válságot sokkal gyengébb háttérrel várta a magyar munkaerőpiac. 2008-ban még a foglalkoztatottak száma több mint 3,8-3,9 millió volt, majd lassú csökkenés indult el az egyre terebélyesebbé váló válság miatt. 2009-ben még valamennyi negyedévben 3,7 millió felett volt a számuk, majd 2010 és 2011 első negyedévében volt jött a mélypont, akkor 3,67, illetve 3,68 milliót tett ki.

Érdekes megnézni, hogy a különböző korcsoportokban hogyan alakult a foglalkoztatottak száma. 2008-hoz képest a mélypontot jelentő 2010-es és 2011-es évben durván 100 ezer fővel csökkent a számuk a 3,7 milliós szintre. Azóta pedig 2019-re 20 százalékos növekedéstörtént.

A különböző korosztályokban eltérően alakult a helyzet. A 30 és 39 év közöttieknél 10százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma 2011 és 2019 között. Ez demográfiai okokkal is magyarázható, a hetvenes években ugyanis kiugró volt a születésszám, az érintettek pedig 2011-ben voltak a harmincas éveikben. Ebből adódik, hogy 2019-ben már a negyvenes korosztályban 40 százalék körüli volt a bővülés. A legjelentősebb növekedés a 60-64 évesek körében volt, náluk nem túlzás robbanásról beszélni a több mint 200 százalékos növekedés miatt. Ez pedig részben a nyugdíjazási szabályok változásával magyarázható.

Így voltozott a foglalkoztatottak száma 2011 és 2019 között korcsoportonként:

  • 20-24 évesek: +28% (258 ezer fő)
  • 25-29 évesek: +16% (476 ezer fő)
  • 30-34 évesek: -11 százalék (489 ezer fő)
  • 35-39 évesek: -9 százalék (550 ezer fő)
  • 40-44 évesek: +36 százalék (737 ezer fő)
  • 45-49 évesek: +41 százalék (645 ezer fő)
  • 50-54 évesek: +21% (551 ezer fő)
  • 55-60 évesek: +4% (422 ezer fő)
  • 60-64 évesek: 212% (278 ezer fő)

Ágazatok, százalékok

A korosztályok után érdemes ránézni arra is, hogy a különböző ágazatokban mi történt. Az már március közepén világossá vált, hogy a turizmusban, vendéglátásban jelent meg a leghamarabb a járványhatás, de várhatóan valamilyen mértékben szinte az összes szektort érinteni fogja. Arra nem lehet most válaszolni, hogy pontosan milyen csapást mér a különböző ágazatokra, de érdemes megnézni, hogy az elmúlt tíz évben a legtöbb embernek munkát adó ágazatokban hogyan változott a helyzet.

Az utóbbi évek egyik sikerágazata volt az építőipar, részben az uniós és állami forrásokon alapuló infrastrukturális fejlesztéseknek, valamint a lakásépítéseknek, raktár-, sportlétesítmények építésének köszönhetően. A legfrissebb – idei első negyedéves adatok szerint – csúcson van az építőipari foglalkoztatottság, közel 360 ezer embernek ad munkát a szektor, ami évtizedes rekordot jelent. 2008 óta átlagosan negyedévente 285 ezer embert foglalkoztatott a szektor. 2011-hez képest egyébként 38 százalékos volt a bővülés.

Az egyik legfontosabb ágazat, a feldolgozóipar már majdnem három éve 1 millió embernek ad munkát, míg az utóbbi 12 évben az átlag a 880 ezer főt sem érte el. Az export szempontjából kulcsfontosságú autógyártás az elmúlt 1-2 évben 190 ezres létszámmal ment, ami a 12 éves átlagot 10 ezerrel haladja meg. A feldolgozóipar 2011 óta 25 százalékkal nőtt.

A 2011-es szinthez képest a hivatalos adatok szerint az információs és kommunikációs ágazat is szépen hízott, 32 százalékkal több – 126 ezer – embernek ad munkát. Érdekes, hogy az egyik legjelentősebb növekedés az állami szektorokban volt: a „közigazgatás, védelem; kötelező társadalom-biztosítás” szektorban ugyanis 40 százalékkal 384 ezresre nőtt a létszám.

A koronaválságban azonnal érintett turizmusban, vendéglátásban dolgozókról szóló hírek 300-500 ezer emberről szóltak, ám a hivatalos statisztika szerint csak 185 ezren vannak. Azonban még ez is 22 százalékos növekedést jelent 2011-hez képest. Ebben az ágazatban viszont viszonylag magas a fekete- és szürkefoglalkoztatás aránya, ezért a 185 ezres alkalmazotti létszám jóval magasabb lehet. Mindenesetre ebben a szektorban várható az egyik legjelentősebb zuhanás.

Kérdés azért van bőven

Sokkal kedvezőbb helyzetből várja tehát a munkaerőpiac a koronaválságot, de kérdés, hogy a pusztítás mekkora lesz, és utána milyen tempóban sikerül újra felvenni a lendületet. Ebből a szempontból érdemes megnézni, mit történik az Egyesült Államokban, ott ugyanis jelentősen megugrott a munkanélküliek száma, de túlnyomó többségüket egyelőre még átmeneti munkanélkülinek tekintik, akiket a gazdaság újraindítása során ismét alkalmazni fognak. Ugyanakkor olyan hírek is napvilágot látnak, hogy egyes cégek a hatékonyság növelése, a költségek csökkentése miatt milyen munkaerő-átszervezésekre készül, ezek a lépések pedig elbocsátásokkal járhat.

Magyarországon az elmúlt években magas szinten állt a betöltetlen álláshelyek száma. Ezt a feszített, azaz munkaerőhiányos piacot több cég beruházásokkal, például gépbeszerzésekkel próbálta ellensúlyozni, többek között ezért volt a beruházási hányad közel 30 százalékos szinten. Átmenetileg szinte biztosra vehető, hogy enyhülhet a munkaerőpiaci feszültség, a betöltetlen álláshelyek jelentősen csökkenhetnek, egyes szektorokban munkaerőtöbblet jelentkezhet, míg máshol továbbra is hiány mutatkozhat, például azokon területeken, ahol az elmúlt években egyre jobban támaszkodtak a külföldről érkező munkavállalókra.

Mekkora az esély?

Érdekes információkat tartalmaznak a Központi Statisztikai Hivatal felmérései, amely szerint összességében májusban már kevesebb munkavállaló tartotta valószínűnek (5,7 százalék), hogy a következő három hónapban elveszíti a munkáját, mint áprilisban (8,4 százalék), de a szektorok között különbségek jelentősen csökkentek.

Elsősorban azok a munkavállalók lettek optimistábbak, akik azokon a területeken dolgoznak, amelyeket a járvány leghamarabb sújtott (például feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás), míg számos szolgáltató szektorban enyhén pesszimistábbá váltak. Ezek az adatok azt sugallják, hogy a járvány negatív hatása terjedhet a szektorok között, így a gyors, V-típusú kilábalás esélye is csökken. Felmerülhet a kérdés, hogy a járvány miatt hirtelen megjelenő munkaerőtöbblet indokolatlanná tették-e az elmúlt évek munkahelypótló beruházásait, illetve érdemes-e a közeljövőben hasonló fejlesztéseken gondolkodni.

Ehhez érdemes lehet távolabbi perspektívából nézni az eseményeket. Az ország demográfiai adottságai nem változtak: a munkaképes korú lakosság jelentősen (évente több tízezer fővel) csökken, így a fokozatosan élénkülő gazdaság mellett a munkaerőhiány pár éven belül ismét jelentkezhet. Különösen akkor, ha az az optimista forgatókönyv valósul meg, amelyben az ellátási láncok újragondolásával kalkulál és a helyi beszállítóknak nagyobb szerepet szán. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kereskedelmi háború a járvány hatására éleződhet, így a belső piacok szerepe növekedhet, ezért a munkaerőpiac alakulása lesz az egyik legfontosabb mutató.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.