Hírlevél feliratkozás
Trippon Mariann
2020. június 17. 17:26 Pénz

Merre tovább, részvénypiacok?

(Trippon Mariann a CIB vezető elemzője. A G7 Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A több mint 10 éve tartó bikapiac újabb állomásaként 2020. február 19-én az S&P 500 index új történelmi csúcsot ért. Majd jött a „vírus pánik”, és az index 2008 óta nem látott esést produkálva egy hét alatt kétszámjegyű mértékben zuhant, 16 nap alatt pedig 20 százalékot veszített értékéből.

 

A rekorddöntögetések később is folytatódtak, csak a másik irányban: az S&P 500 index áprilisban 1987 januárja óta nem látott erős teljesítményt nyújtott, június második hetére újra elérte januári nyitó értékét, a márciusi mélypontnál pedig már több mint 35 százalékkal magasabban áll. Mindeközben a Nasdaq*főként technológiai vállalatok részvényeit tömörítő amerikai tőzsdeindex új történelmi csúcsot ért el.

 

Megalapozatlan pánik vagy indokolatlan szárnyalás?

A tavaszi korrekció már jó ideje érett. A 2009-2019 közötti időszak a világháború utáni periódus leghosszabb bikapiaca*olyan emelkedő időszak egy tőzsdén, amelyet nem szakít meg 20 százaléknál nagyobb esés volt, az S&P 500 éves átlagban 18 százalékot emelkedett. 2020 elejére az értékeltségek az egekbe szöktek. A ciklikusan kiigazított P/E*egy részvényre jutó nyereség (CAPE) az amerikai piacon 30 fölötti volt, szemben a hosszú távú átlag 17-es értékével egy olyan időszakban, amikor a globális és amerikai növekedés lassult, a vállalati profitok növekedési üteme mérséklődött. Nem véletlen, hogy a 2020-as részvénypiaci kitekintések egyik központi témája volt, hogy mi hozhatja el az időszerű korrekciót.

A korrekció jött, azonban azt nem a kereskedelmi háború, nem az amerikai elnökválasztás, nem a Brexit indította el, hanem a COVID-19 fedőnévre hallgató fekete hattyú*nagyon kis valószínűséggel bekövetkező, de óriási hatású esemény, ami mára körbeutazta a glóbuszt. Bár az epicentruma már nem a fejlett világban van, nem tűnt el, gyógymód vagy vakcina továbbra sem elérhető. Az idei év mély recessziót hoz a legnagyobb gazdasági centrumokba, a nagy jegybankok kifejezetten borúlátóak a növekedési kilátásokkal kapcsolatban.

Bár az empirikus tapasztalatok alapján a természeti katasztrófákat, járványokat (földrengések, H1N1) gyors visszaesés után dinamikus visszaépülés jellemzi (V-alakú kilábalás), a COVID-19 más. Nem egy földrajzi helyre lokalizálódik, nem „tűnt el”, nincs vakcina, nem tudjuk, hogy lesz-e második hullám, lesznek-e újabb korlátozó intézkedések. Nem tudjuk, hogy ez a bizonytalanság milyen mértékű és milyen tartós változásokat indít el a gazdasági élet szereplőinek viselkedésében (ami meghatározza a beruházási, fogyasztási, megtakarítási döntéseket). A legtöbb előrejelzés (akár piaci, akár jegybanki, akár nemzetközi intézményektől származó) ennek megfelelően nem V-alakú kilábalással számol. A Fed*az amerikai jegybank nyíltpiaci bizottsága szerint a kibocsátás, a foglalkoztatottság és az infláció 2022-ig nem éri el a 2019 utolsó negyedéves szintet.

Az elemzői előrejelzésekből is rég nem látott bizonytalanság olvasható ki. (A Consensus Economics májusi felmérése szerint az idei magyar GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések -2,7 és -7,2 százalék között szóródnak, 2021-re pedig +2 és +8,2 százalék közötti GDP-bővülést prognosztizál a legpesszimistább, illetve legoptimistább elemző.) Nyilván ez a bizonytalanság a vállalati profitok előrejelzésében is megmutatkozik, kis túlzással jelen pillanatban lehetetlen küldetés reálisan beárazni a részvényeket és a piacokat.

Ilyen szempontból a részvénypiaci emelkedés nem tűnik teljesen megalapozottnak, és jogosak lehetnek azok a hangok, amelyek irracionálisnak titulálják az elmúlt hetek folyamatait. Az angol nyelvű hírekben egyre többször bukkant fel az „irrational exuberance” kifejezés, amelyet Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke 1996-ban használt először tőzsdei buborékra utalva.

De akkor miért emelkednek a tőzsdék?

  • A részvénypiacok előretekintenek

Igen, a második félévben összeomlik a növekedés, igen, mély recesszióval zárul 2020, de a havi gyakoriságú adatok, különböző hangulati és bizalmi indexek azt mutatják, hogy a gazdaságok áprilisban elérték a gödör alját, májustól pedig – a korlátozó intézkedések feloldásával párhuzamosan – elindult a kilábalás. Igaz az is, hogy a kilátások bizonytalanok, a piacok azonban az optimista kimenetelt árazzák.

  • Támogató gazdaságpolitika

Az optimizmus másik okaként a monetáris és fiskális stimulussal kapcsolatos pozitív várakozásokat említhetjük. A válságra a nagy jegybankok és kormányok szinte azonnal agresszív fiskális és monetáris stimulussal reagáltak. (Kína volt az az ország, ahol visszafogottabb volt a gazdaságpolitikai reakció.) Rövid időn belül megszülettek a masszív költségvetési csomagok, Európában közös kilábalási alap indításáról döntöttek, miközben a jegybankok is beizzították a nyomdagépeket. Az előző válság alatt kidolgozott eszköztárat tovább bővítve (a Fed például már közvetlenül hitelez a vállalatoknak is) iszonyatos mennyiségű pénzzel árasztják el a gazdaságokat és a pénzügyi piacokat. Ez biztosítja, hogy bőséges mennyiségben álljon rendelkezésre olcsó forrás a magánszektor számára, és azt is, hogy az elszálló költségvetési hiányok miatt megemelkedett finanszírozási igény ne okozza a kockázatmentes állampapírok hozamok megugrását. Az erőteljes gazdaságpolitikai válaszok jótékony növekedési hatásaiban láthatólag bíznak a piaci szereplők.

  • Jegybanki „put”

De a piacok még ennél is jobban bíznak a „jegybanki put”-ban. Az előző évtizedek alatt ugyanis megtanultuk, hogy ha baj van, jönnek a jegybankok, és visszahúzzák a szakadék széléről a piacokat; bármi áron megakadályozzák az összeomlást, egyszóval alulról biztosítanak támaszt. Pont, mint egy put opció.

  • A pénzt valahova rakni kell

A tőzsdéknek emellett a másik nagy támasza az az egyszerű tény, hogy a pénzt valahova rakni kell, valamiből hozamot kell realizálni akár az intézményi, akár a magánbefektetőknek. A historikus mélyponton lévő állampapírhozamok korában a részvény egy vonzó alternatíva – ezt pedig az elmúlt 10 év bikapiaca is igazolta. Mindeközben a nyájszellem is tökéletesen működik: az emelkedő piacokból senki sem maradhat ki, mert aki kimarad, az lemarad.

Ezek a tényezők együttesen okozzák, hogy a piacok (látszólag) elszakadtak a fundamentumoktól.

Most akkor vegyek, vagy ne vegyek részvényt?

Az elemzői lamentálást követően persze a végső kérdés mindig az: most akkor fektessek részvénybe, vagy adjam el a részvényeimet? Mindent egybevetve igazuk van azoknak is, akik szerint indokolt a részvénypiacok emelkedése, de ugyanannyi racionális okot tudunk a mellett is felsorakoztatni, hogy „irrational exuberance”, amit látunk. Ma még senki nem tudja megmondani, hogy a részvénypiacokba beárazott „vágyak” végül megvalósulnak-e, vagy jön a kijózanodás, és arcul csap minket a valóság.

Természetesen indokolt az óvatosság, rengeteg a kockázat, bármikor porszem kerülhet a gépezetbe, ami újabb korrekciót, megemelkedő volatilitást okoz. Számomra azonban az elmúlt bő tíz év egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy a likviditás sokkal nagyobb úr, mint a fundamentumok, a részvények akár tartósan is képesek a fundamentumoktól elszakadva emelkedni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vírus utáni időkben az állam diktál, nem a piacMint a divatban a retró, úgy tér vissza a gazdaságpolitikában a nyolcvanas évek előtti divat. Ízlés kérdése, kinek tetszik ez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amerikai tőzsde fed járvány koronavírus S&P 500 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.