Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2020. április 9. 16:41 Pénz

A jogosultak harmada nem él a hiteltörlesztési moratóriummal az OTP-nél

Sokan még mindig személyesen keresik fel a bankfiókokat, ahol rendszerint hosszabb-rövidebb várakozásra kényszerülnek, de nem járnak jól azok sem, akik telefonon szeretnék utolérni a bankot. A pénzügyek online intézése aktuálisabb lett, mint valaha.

Csaknem egymillió ügyfél érintett a legnagyobb magyar banknál a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére elrendelt, év végéig tartó hiteltörlesztési moratóriumban, azaz haladékban. A bejelentés óta rendkívül sokan (a jogosultak mintegy 30 százaléka) jelezték a banknak, hogy tovább szeretnék törleszteni a részleteiket, ők tehát egyelőre nem élnek a moratórium lehetőségével. 

Mikor kell nyilatkozni?

A moratórium automatikus, azaz aki év végéig nem szeretné törleszteni kölcsönét, annak nincs semmi teendője. Aki viszont folytatná a törlesztést, és eddig a bank szedte be tőle a törlesztőrészleteket, nyilatkoznia kell erről a szándékáról a bank felé. Ezt az OTP-nél a legegyszerűbben, leggyorsabban az internetbankon keresztül teheti meg. Nem kell nyilatkoznia annak, aki eddig postán vagy átutalással fizetett. Elég, ha a megszokott módon fizeti tovább a havi részleteket – ezzel bizonyítja, hogy nem él a haladékkal.

A törlesztés folytatásáról szóló nyilatkozat nemcsak az internetbankban, hanem az OTP Bank honlapján keresztül is kitölthető, de annak feldolgozási ideje több időt vesz igénybe – ez azért fontos, mert a nyilatkozat feldolgozása után kezdi meg a bank az aktuális törlesztőrészletek beszedését.

Hosszabb futamidő a halasztóknak

Aki a moratórium mellett dönt, korábban igényelt hitelének futamideje legalább a moratórium idejével, azaz a 2020. március 18-tól december 31-ig tartó, több mint 9 hónapos időszakkal meghosszabbodik. A moratórium alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési haladék lejárta*a jelenlegi állás szerint 2020. december 31. után, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni.

A rendelet kiköti, hogy a moratórium ideje alatt a meg nem fizetett kamatot a bank nem adhatja hozzá a tőketartozáshoz, azaz kamatos kamatot nem számíthat fel. Ez a korábbinál kedvezőbb helyzetbe is hozhatja az adósokat a felvett hitel összegétől és az adott konstrukciótól függően. A moratórium alatt felhalmozódott – és meg nem fizetett – kamatot a 2021 elején újrainduló törlesztés során a törlesztőrészletekkel egyenlő részletekben kell majd megfizetni.

Fontos tudni, hogy a haladék a lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing-szerződésekre, valamint a munkáltatói kölcsönszerződésekre vonatkozik, a törlesztési biztosításokra nem. Ennek oka, hogy a biztosító a káresemény (munkanélküliség, betegállomány) bekövetkeztekor az eredeti feltételek szerint szolgáltat, a biztosítási szolgáltatást a moratórium nem érinti.

Megéri a moratórium? 

A válasz erősen élethelyzet-függő, de általánosságban elmondható, hogy ha bevételeid megengedik, érdemes folytatni a törlesztést, mert így összességében kevesebbet kell visszafizetned, és később is dönthetsz úgy, hogy mégis élsz a moratóriummal. Ha viszont abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy befektetheted az így – ideiglenesen – felszabaduló összeget, akár úgy is jól járhatsz, ha a végén többet kell fizetned a hiteledért, mintha folyamatosan törlesztetted volna.

Mi a helyzet a hitelkártyákkal?

A hitelkártyák havi törlesztőire is vonatkozik a fizetési moratórium, de ez nem jelenti, hogy innentől ingyen használhatnád a kártyád. A halasztás csak az áprilisi zárás napján fennálló hitelkártya-tartozásra vonatkozik, amit a moratórium lejártát követően, havonta kell majd megfizetni. Az áprilisi zárás napját követő költésekre, díjakra, kamatokra már nem vonatkozik a fizetési moratórium, azokat a korábban megszokott módon szükséges visszafizetni.*a zárás napja az elszámolási időszak utolsó napja, amely hitelkártya-típusonként eltérő lehet, a hirdetményből kell tájékozódni

Mostanában ne keresd az OTP-t például új hitelkártya vagy folyószámlahitel miatt, mert felfüggesztették az igényléseket ezeknél a termékeknél.

A járványhelyzet miatt érdemes elsősorban az online csatornákat használni a pénzügyek intézéséhez is.

Pénz hitel járvány koronavírus OTP Bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Forster Péter
2020. augusztus 5. 10:20 Pénz

Geopolitikai játszma része, hogy amerikai kézbe kényszerítik a TikTokot

Ha a Texas Instruments nem telepíthet mobil átjátszókat Shanghaiban, akkor a Huawei se tegye ezt New Jersey-ben. Ha a Facebook nem elérhető Kínában, akkor a TikTok se legyen elérhető az USA-ban.

Avatar
2020. augusztus 4. 12:11 Pénz

Szárnyaló billiók

Meddig emelkedhetnek még a technológia sztárcégek? Érdemes felkészülni, hogy nem mindig a várt irányból jönnek a változások.

Pap Iván Avatar
2020. augusztus 3. 19:10 Pénz, Támogatói tartalom

ESG befektetés: trendi, hasznos és kifizetődő?

A környezetvédelmi, társadalmi és etikus vállalatirányítási szempontokat figyelembe vevő befektetések állománya több mint háromszorosára nőtt 2012 óta.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.