Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2020. április 9. 16:41 Pénz

A jogosultak harmada nem él a hiteltörlesztési moratóriummal az OTP-nél

Sokan még mindig személyesen keresik fel a bankfiókokat, ahol rendszerint hosszabb-rövidebb várakozásra kényszerülnek, de nem járnak jól azok sem, akik telefonon szeretnék utolérni a bankot. A pénzügyek online intézése aktuálisabb lett, mint valaha.

Csaknem egymillió ügyfél érintett a legnagyobb magyar banknál a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére elrendelt, év végéig tartó hiteltörlesztési moratóriumban, azaz haladékban. A bejelentés óta rendkívül sokan (a jogosultak mintegy 30 százaléka) jelezték a banknak, hogy tovább szeretnék törleszteni a részleteiket, ők tehát egyelőre nem élnek a moratórium lehetőségével. 

Mikor kell nyilatkozni?

A moratórium automatikus, azaz aki év végéig nem szeretné törleszteni kölcsönét, annak nincs semmi teendője. Aki viszont folytatná a törlesztést, és eddig a bank szedte be tőle a törlesztőrészleteket, nyilatkoznia kell erről a szándékáról a bank felé. Ezt az OTP-nél a legegyszerűbben, leggyorsabban az internetbankon keresztül teheti meg. Nem kell nyilatkoznia annak, aki eddig postán vagy átutalással fizetett. Elég, ha a megszokott módon fizeti tovább a havi részleteket – ezzel bizonyítja, hogy nem él a haladékkal.

A törlesztés folytatásáról szóló nyilatkozat nemcsak az internetbankban, hanem az OTP Bank honlapján keresztül is kitölthető, de annak feldolgozási ideje több időt vesz igénybe – ez azért fontos, mert a nyilatkozat feldolgozása után kezdi meg a bank az aktuális törlesztőrészletek beszedését.

Hosszabb futamidő a halasztóknak

Aki a moratórium mellett dönt, korábban igényelt hitelének futamideje legalább a moratórium idejével, azaz a 2020. március 18-tól december 31-ig tartó, több mint 9 hónapos időszakkal meghosszabbodik. A moratórium alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési haladék lejárta*a jelenlegi állás szerint 2020. december 31. után, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni.

A rendelet kiköti, hogy a moratórium ideje alatt a meg nem fizetett kamatot a bank nem adhatja hozzá a tőketartozáshoz, azaz kamatos kamatot nem számíthat fel. Ez a korábbinál kedvezőbb helyzetbe is hozhatja az adósokat a felvett hitel összegétől és az adott konstrukciótól függően. A moratórium alatt felhalmozódott – és meg nem fizetett – kamatot a 2021 elején újrainduló törlesztés során a törlesztőrészletekkel egyenlő részletekben kell majd megfizetni.

Fontos tudni, hogy a haladék a lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing-szerződésekre, valamint a munkáltatói kölcsönszerződésekre vonatkozik, a törlesztési biztosításokra nem. Ennek oka, hogy a biztosító a káresemény (munkanélküliség, betegállomány) bekövetkeztekor az eredeti feltételek szerint szolgáltat, a biztosítási szolgáltatást a moratórium nem érinti.

Megéri a moratórium? 

A válasz erősen élethelyzet-függő, de általánosságban elmondható, hogy ha bevételeid megengedik, érdemes folytatni a törlesztést, mert így összességében kevesebbet kell visszafizetned, és később is dönthetsz úgy, hogy mégis élsz a moratóriummal. Ha viszont abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy befektetheted az így – ideiglenesen – felszabaduló összeget, akár úgy is jól járhatsz, ha a végén többet kell fizetned a hiteledért, mintha folyamatosan törlesztetted volna.

Mi a helyzet a hitelkártyákkal?

A hitelkártyák havi törlesztőire is vonatkozik a fizetési moratórium, de ez nem jelenti, hogy innentől ingyen használhatnád a kártyád. A halasztás csak az áprilisi zárás napján fennálló hitelkártya-tartozásra vonatkozik, amit a moratórium lejártát követően, havonta kell majd megfizetni. Az áprilisi zárás napját követő költésekre, díjakra, kamatokra már nem vonatkozik a fizetési moratórium, azokat a korábban megszokott módon szükséges visszafizetni.*a zárás napja az elszámolási időszak utolsó napja, amely hitelkártya-típusonként eltérő lehet, a hirdetményből kell tájékozódni

Mostanában ne keresd az OTP-t például új hitelkártya vagy folyószámlahitel miatt, mert felfüggesztették az igényléseket ezeknél a termékeknél.

A járványhelyzet miatt érdemes elsősorban az online csatornákat használni a pénzügyek intézéséhez is.

Pénz hitel járvány koronavírus OTP Bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. május 22. 17:01 Pénz

Lakáspiaci sokkra, 15-30 százalékos árzuhanásra számíthatunk

Nem reális a gyors felpattanás az ingatlanpiacon, sokkal valószínűbb a válság L vagy W alakú lefutása.

Avatar
2020. április 30. 11:53 Pénz

Miért nem esnek a részvények, ha ekkora bajban a gazdaság?

A magyarázat ott kezdődik, hogy a válságnak leginkább kitett ágazatok súlya már korábban visszaesett.

Avatar
2020. április 28. 16:54 Pénz

A tragikus alku és a magyar kilátások

Vannak érvek, hogy miért lesz a magyar visszaesés kevésbé durva, mint más országokban.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. május 27. 08:23 Közélet

Kilencvenmilliárdért építi meg az új Duna-hidat Paksnál a kormány kedvenc útépítője

A hídra főleg a paksi atomerőmű bővítése miatt van szükség, és 25 kilométernyi utat is építhet hozzá a Duna Aszfalt a következő három évben.

Váczi István
2020. május 27. 06:29 Közélet

Mire vége a járványnak, nagyon felkészültek leszünk rá

Az egészségügyi felszerelések terén önellátásra törekszik a kormány, sőt, mintha ezt más ágazatokra is ki akarná terjeszteni, ami furcsa egy nyitott gazdaságban.

Fabók Bálint
2020. május 26. 12:22 Vállalat

Utolsókat rúgja a nagy múltú Ajka Kristály, bontani kezdték az üveggyárat

A rendszerváltás idején még 1300 embert alkalmazó gyár fénykorában szinte kizárólag gazdag országokba exportált, mostanra azonban nagyjából 15 embernek ad munkát.