Hírlevél feliratkozás
Török Zoltán
2020. március 19. 21:30 Pénz

Háborús időszak

(Török Zoltán a Raiffeisen elemzője. A G7 Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A koronavírus terjedése elleni, békeidőkben még soha nem látott drasztikus intézkedések a gazdaság számos területén az aktivitás teljes, vagy részleges leállását okozzák Ázsiában, Európában, Amerikában, Ausztráliában és feltehetően hamarosan Afrikában is. A gazdasági károkat egyelőre lehetetlen meghatározni, hiszen nem tudjuk, hogy a korlátozások meddig maradnak életben, illetve milyen további intézkedések születnek az egészségügyi vészhelyzet kezelése és az emberi áldozatok mérséklése érdekében.

Egyelőre csak a világjárványban előttünk járó kínai példa alapján tudunk véleményt alkotni arról, hogy mire számíthatunk vírus terjedésével és annak gazdasági hatásaival kapcsolatban. Azonban nem tudhatjuk, hogy a járvány terjedése vajon ugyanazt az utat járja be más körülmények között és más válságkezelési intézkedések mellett. Továbbá abban sem lehetünk biztosak, hogy Kínában

  1. véglegesen túljutottak a járványon és nem lesz második hullám, illetve
  2. a gazdasági hatásokat pontosan fel tudjuk mérni, hiszen a statisztikai adatok nagy késéssel érkeznek, teljes körül képünk ma még nincs a károkról.

A sok ismeretlen mellett van egy másik típusú ismeretlen is: a kár mérséklését megcélzó gazdaságpolitikai intézkedésekről még nem tudni sokat. Tehát nem ismerjük azt az arzenált, amellyel a világ vezetői meg akarják megmenteni a gazdaságokat azoktól a károktól melyeket a vírus elleni védekezés érdekében bevezetett intézkedéseikkel okoznak.

Mivel ilyen típusú válsággal még találkoztunk, a közelmúltban átélt válságok nem nyújtanak sok segítséget a válság lefolyásának előrejelzésében. Amire most számíthatunk, az egy hirtelen bekövetkező, nagyon intenzív gazdasági lassulás. A szállodák kiürülnek, az éttermek bezárnak, az emberek csak a legszükségesebbre költenek. A feldolgozóiparban nagy leállások jönnek, mert hiányzik az alapanyag a gyártáshoz, nincs aki megvegye az elkészült terméket, és nincs aki legyártsa, mert otthon maradnak a dolgozók. Keresleti és kínálati sokk egyszerre.

Kínában a gazdasági leállás a holdújévi ünneppel vette kezdetét (január 24-én) ami egy hétig tartott volna, de először egy héttel meghosszabbították, majd Hubei tartományban karanténná változtatták, miközben egyéb tartományokban is utazási korlátozások mellett döntöttek. Március elején és az utazási korlátozásokat enyhítették, és hivatalosan a járvány véget ért. Ez a másfél hónap okozott a beruházásokban 20 százalék körüli, a kiskereskedelmi forgalomban 15 százalékos visszaesést. Az első negyedévben a gazdaság 6-9 százalék körüli mértékben zsugorodhatott.

Amennyiben Európában nem tart tovább a járványidőszak, mint Kínában, akkor hasonló mértékű gazdasági visszaesésre kell készülni itt is. Ha tovább tart, akkor értelemszerűen nagyobb lesz a számla.

A gazdaság leállásában biztosak lehetünk. A gazdaság újraindulása azonban nem megy feltétlenül könnyen majd. A leállás komoly áldozatokkal jár. Rengeteg vállalkozás lehetetlenül el a bevételek elapadása miatt. A munkanélküliségi ráta meredek emelkedésére kell felkészülni. A gazdaságpolitika feladata, hogy csökkentse a csődbe menő vállalkozások számát és mérsékelje a munkájukat elvesztők számát, valamint, hogy kereslet-élénkítéssel újradinamizálja a válságot követően a gazdaságokat.

Akik képesek lesznek hatékony és jól célzott eszközöket bevetni a kárenyhítésre, azok elkerülhetik a mélyebb válságot. Az eddigi intézkedések a kapkodás látszatát kelthetik. Szerintem azonban a válság jelenlegi stádiumában (a legelején) ennél összeszedettebb válaszokat nehéz lenne adni. Az MNB első intézkedései (hitel visszafizetési moratórium a vállalatoknak, likviditásbővítés) makrogazdasági szempontból igen hasznosnak bizonyulhatnak, mert éppen a vállalati csődhullám, valamint az abból kinövő negatív spirál kialakulását gátolhatja meg. Ezt azonban hamarosan a lakosság helyzetének stabilizálását célzó kormányzati programokkal szükséges kiegészíteni, illetve az újraindulást követően gazdaságélénkítő programokra lesz szükség.

Ha a magyar gazdaságpolitika jól vizsgázik, akkor elkerülhető az, hogy a 2009-es válságnál is mélyebb visszaesés jöjjön Magyarországon idén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz koronavírus makrogazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.