Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 9. 17:37 Élet, Pénz

Gyilkos harcot folytatnak a biztosítok és a tech startupok a kelet-európai magánegészségügy adataiért

A magánegészségügyi szektor kelet-európai növekedése a techcégek és a biztosítók őrült versenyét eredményezte, ami a Reuters riportja szerint az aranylázhoz hasonlítható. Annyi különbséggel, hogy itt nem az aranyért, hanem a magánkórházak pácienseinek adataiért folyik gyilkos verseny. Az elmúlt években több kelet-európai EU-tagállamban, például Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is a magánegészségügyi szolgáltatások iránti kereslet növekedését okozta a nyugat-európai szintet rendre meghaladó gazdasági- és bérnövekedés. Közben az egészségügyi rendszerek alulfinanszírozottak, ami miatt általános az orvoshiány vagy a több hónapos várólisták.

A legnagyobb biztosítók, a PZU, a Generali vagy a Vienna Insurance Group (VIG) egyik legnagyobb projektje az elmúlt időszakban ezért az ebben rejlő üzleti lehetőségek kiaknázása volt. Az itteni magánegészségügyi piac ugyanis még nem olyan telített, mint a nyugat-európai. A cégek ezért techstartupokkal együttműködve, az anonimizált egészségügyi adatok szoftveres feldolgozása segítségével igyekeznek rájönni, hogy mik a felfutóban lévő kelet-európai piac leginkább jövedelmező részei, hogyan érdemes a piaci kockázatot értékelni és árazni.

Maciej Malenda, a PZU-val és az Allianzzal együttműködő Infermedica nevű lengyel egészségügyi startup munkatársa szerint

az egészségügyi adatok felértékelődése a pénzügyi adatok 10-15 évvel ezelőtti boomjához hasonlítható, ami alaposan felforgatta a pénzügyi szektort.

 

 

Malenda szerint ezért egyáltalán nem túlzás az aranylázhoz hasonlítani a mostani helyzetet.

A betegadatok nem csak a kelet-európai régióban értékelődtek fel, globális trendről van szó. A Google nemrég jelentette be például, hogy 2,1 milliárd dollárért felvásárolná a Fitbit nevű fitness alkalmazást. A felvásárlásban a Google számára a legnagyobb érték nem is maga az alkalmazás, hanem a felhasználók adatai – például hogy hány lépést tettek meg edzés közben, mennyi kalóriát égettek el, mekkora volt a pulzusuk, és edzés után hogy aludtak. A Fitbit már eddig is együttműködött biztosítókkal, és elemzők szerint a konkrét értékét is az határozza meg, hogy mennyi és milyen minőségű adattal rendelkezik.

A kelet-európai piac kiaknázatlansága egyszerre áldás és átok a belépő cégeknek, ugyanis a nyugati piacokról képest egyelőre elég kevés adat áll rendelkezésre, ami megnehezíti a trendek beazonosítását és a kockázat árazását.

Emiatt az iparágban úgy látják, hogy éveknek kell eltelnie, mire az adatokra alapozó beruházások megtérülhetnek.

Hevesi Attila, a Generali termékfejlesztési csoportvezetője a lapnak azt mondta, az adatok mennyiség és minősége szempontjából az egészségügyet össze sem lehet hasonlítani más területekkel, például a gépjármű-biztosításokkal. A különbséget érzékeltetve azt mondta, olyan mintha a delfint hasonlítanánk össze a bálnával. Hevesi elmondása szerint a Generali nemrég egy nagyobb magánpiaci szereplővel szerződött le, és annak ellenére, hogy a tudják, hogy az üzlet könnyen veszteséges lehet, vállalták a kockázatot, hogy elkezdhesse az magyarországi adatbázisa kiépítését. A VIG cseh operációjánál szintén megemlítették a lap kérdésére, hogy még nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat.

A piac másik nagy kihívását az adatbiztonság jelenti. Az adatkezelést szigorú uniós előírások szabályozzák, és az adatok kiszivárgása vagy nem megfelelő kezelése komoly bírságokat eredményezhet az európai Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) alapján. A kockázatok nagyságára jó példa, hogy októberben hackertámadás érte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) weblapját, és így hozzáférhettek az OGYÉI teljes adatbázisához. Egy ilyen adatbázis a biztosítók számára felbecsülhetetlen értékkel bírhat, és persze hatalmas versenyelőnyt is jelent annak a piaci szereplőnek, amelyik hozzájut.

A kockázatok ellenére a biztosítók aktívak a kelet-európai piacokon, és aki a piacon akar maradni, nincs igazán más választása, mint belekezdeni az adatgyűjtésbe. A VIG egyik fő projektje idén például az lesz, hogy minél több magyar felhasználóját az online felületének használatára ösztönözze, hogy így nyerjen részletesebb adatokat arról, hogy a páciensek hogyan veszik igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz adat adatelemzés biztosítás magánegészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.