Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 5. 15:13 Pénz

Befektetők döngölhetik földbe a környezetpusztító cégeket

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte már több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek. Számuk növekedésével azonban egyre komolyabb problémává válik, hogy nincs elég vállalat, amelybe befektethetnének.

Részben erre válaszul, részben hozamnövelési szándékkal néhány alap elkezdett irányt váltani. Amellett, hogy a rájuk bízott pénzt olyan vállalatokba fektetik, amelyek működése összeegyeztethető a fenntartható fejlődéssel, elkezdték shortolni a környezetet és/vagy a társadalmat károsító cégek részvényeit. Vagyis akkor érnek el nyereséget, ha ezeknek a papíroknak esik az árfolyamuk.

A Bloomberg megszólaltatta Chad Slatert, a Morphic Asset Management egyik fenntarthatóságra fókuszáló alapjának vezetőjét, aki több példát is említett arra, hogy mely vállalatok részvényeit shortolja. Az egyik egy kínai, széntüzelésű hőerőműveket üzemeltető társaság, a Huadian Power. A tudományos konszenzus szerint a fosszilis energiahordozók közül a szén elégetése járul hozzá a legnagyobb mértékben a klímaváltozáshoz, így a hasonló társaságok egyértelmű célpontok lehetnek.

Az ismert üdítőital-család palackozásával foglalkozó ausztráliai Coca-Cola Amatil nem környezetvédelmi, hanem társadalmi megfontolásokból került az alap célkeresztjébe. Slater korábban nyilvánosan kritizálta a vállalatot, mondván, nem tesz eleget annak érdekében, hogy ellensúlyozza azokat az egészségügyi károkat, amelyeket a cukortartalmú üdítők okoznak, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térség szegényebb részeiben. (A cég ezt kikérte magának az amerikai hírügynökségnek küldött reagálásában.)

A befektetési alap tavaly szintén shortolni kezdte az ausztrál nemzeti légitársaságot, a Quantast. Ez a lehetőség ugyanúgy tálcán kínálja magát, mint a hőerőművek, hiszen a légi közlekedés üvegházgáz-kibocsátása évről-évre nő, a szektor által okozott szennyezéssel korábban mi is foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

A fenntarthatóságra fókuszáló alapok népszerűsége részben annak köszönhető, hogy eddig gyakran sikerült lehagyniuk versenytársaikat. A Morningstar kutatócég gyűjtése szerint indulásuk óta az ilyen alapok 73 százaléka felülmúlta a vele párba állítható, fenntarthatósági szempontot nem mérlegelő versenytársát. Idén az energetikában még látványosabb a különbség: az iShares Global Energy indexkövető energetikai alap 2019-ben eddig 5,5 százalék nyereséget hozott, a csak tiszta energiával foglalkozó részvényeket összegyűjtő párja viszont közel 30 százalékot.

Ha így mennek tovább a dolgok, egyre nagyobb lesz a nyomás a környezetszennyező vállalatokon, hogy próbáljanak elmozdulni tisztább irányba, különben részvényeik könnyen a mélybe zuhanhatnak. Ezt követően valószínűleg a finanszírozásuk is nehezebbé válik, ami hosszabb távon a működésüket is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődött, a svédek vasúttal váltanák ki a repülést klímavédelmi okokbólJöhetnek az éjszakai vonatok Európa nagyvárosai felé, csak az a probléma, hogy valószínűleg veszteséget fognak termelni.

Pénz befektetési alap klímaváltozás környezetvédelem repülés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2019. november 9. 17:35 Pénz, Tech

Ereszt a technológiai lufi, de nem biztos, hogy ki is durran

Vajon túlfinanszírozáshoz vezet-e, hogy minden befektető hisz a saját unikornisában? A jelek szerint igen, de egyelőre a veszteségek ellenére is van elég tőke.

Váczi István
2019. november 8. 17:45 Pénz

A lakásárrobbanást részben a statisztikusoknak köszönhetjük

A lakásárak változása nem számít bele az inflációba, és ez néhány áttételen keresztül alaposan hozzájárult az elmúlt évek ingatlanpiaci áremelkedéséhez.

Avatar
2019. november 6. 09:41 Pénz

Százezren lényegében lemondtak a bankszámlájukról

Az adataikat nem egyeztetők számláit a pénzintézeti szolgáltatójuk zárolta, az azokon lévő összegekhez csak személyes azonosítást követően férhetnek hozzá.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. november 11. 06:54 Vállalat

A TV2 új tulajdonosa a kisrészvényesek szerint kihúzta alóluk a bankjukat

Volt egy jó 30 milliárdot érő bank, amit Mészáros Lőrinc, a TV2 új tulajdonosai és jó pár kisrészvényes birtokoltak. Aztán jött egy furcsa ügylet, és csak Mészáros Lőrinc és a TV2-es kör maradt.

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.