Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 5. 15:13 Pénz

Befektetők döngölhetik földbe a környezetpusztító cégeket

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte már több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek. Számuk növekedésével azonban egyre komolyabb problémává válik, hogy nincs elég vállalat, amelybe befektethetnének.

Részben erre válaszul, részben hozamnövelési szándékkal néhány alap elkezdett irányt váltani. Amellett, hogy a rájuk bízott pénzt olyan vállalatokba fektetik, amelyek működése összeegyeztethető a fenntartható fejlődéssel, elkezdték shortolni a környezetet és/vagy a társadalmat károsító cégek részvényeit. Vagyis akkor érnek el nyereséget, ha ezeknek a papíroknak esik az árfolyamuk.

A Bloomberg megszólaltatta Chad Slatert, a Morphic Asset Management egyik fenntarthatóságra fókuszáló alapjának vezetőjét, aki több példát is említett arra, hogy mely vállalatok részvényeit shortolja. Az egyik egy kínai, széntüzelésű hőerőműveket üzemeltető társaság, a Huadian Power. A tudományos konszenzus szerint a fosszilis energiahordozók közül a szén elégetése járul hozzá a legnagyobb mértékben a klímaváltozáshoz, így a hasonló társaságok egyértelmű célpontok lehetnek.

Az ismert üdítőital-család palackozásával foglalkozó ausztráliai Coca-Cola Amatil nem környezetvédelmi, hanem társadalmi megfontolásokból került az alap célkeresztjébe. Slater korábban nyilvánosan kritizálta a vállalatot, mondván, nem tesz eleget annak érdekében, hogy ellensúlyozza azokat az egészségügyi károkat, amelyeket a cukortartalmú üdítők okoznak, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térség szegényebb részeiben. (A cég ezt kikérte magának az amerikai hírügynökségnek küldött reagálásában.)

A befektetési alap tavaly szintén shortolni kezdte az ausztrál nemzeti légitársaságot, a Quantast. Ez a lehetőség ugyanúgy tálcán kínálja magát, mint a hőerőművek, hiszen a légi közlekedés üvegházgáz-kibocsátása évről-évre nő, a szektor által okozott szennyezéssel korábban mi is foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

A fenntarthatóságra fókuszáló alapok népszerűsége részben annak köszönhető, hogy eddig gyakran sikerült lehagyniuk versenytársaikat. A Morningstar kutatócég gyűjtése szerint indulásuk óta az ilyen alapok 73 százaléka felülmúlta a vele párba állítható, fenntarthatósági szempontot nem mérlegelő versenytársát. Idén az energetikában még látványosabb a különbség: az iShares Global Energy indexkövető energetikai alap 2019-ben eddig 5,5 százalék nyereséget hozott, a csak tiszta energiával foglalkozó részvényeket összegyűjtő párja viszont közel 30 százalékot.

Ha így mennek tovább a dolgok, egyre nagyobb lesz a nyomás a környezetszennyező vállalatokon, hogy próbáljanak elmozdulni tisztább irányba, különben részvényeik könnyen a mélybe zuhanhatnak. Ezt követően valószínűleg a finanszírozásuk is nehezebbé válik, ami hosszabb távon a működésüket is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődött, a svédek vasúttal váltanák ki a repülést klímavédelmi okokbólJöhetnek az éjszakai vonatok Európa nagyvárosai felé, csak az a probléma, hogy valószínűleg veszteséget fognak termelni.

Pénz befektetési alap klímaváltozás környezetvédelem repülés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. október 18. 17:30 Pénz

Legyőzték a győztesek átkát az idei Nobel-díjas szomszédok

Az árverések hatékonnyá tételéért díjazták Robert Wilsont és Paul Milgromot az idei közgazdaságtani Nobel-emlékéremmel.

Avatar
2020. október 14. 17:01 Pénz

Mielőtt 400 forint lenne az euró

Akik a leginkább befolyásolni tudják a forint árfolyamát, abban érdekeltek, hogy gyengüljön. Ennek fényében a 400-as euró nincs is olyan messze.

Torontáli Zoltán
2020. október 9. 17:41 Élet, Pénz

Aki eddig nem tervezett napelemet a tetőre, húzzon bele, mert megszűnik a szaldóelszámolás

Kiderült, hogy igaz, amit már hetek óta lebegtetnek a piacon: 2024-től megszűnik a szaldóelszámolás lehetősége a napelemes rendszereknél.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?