Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 5. 15:13 Pénz

Befektetők döngölhetik földbe a környezetpusztító cégeket

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte már több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek. Számuk növekedésével azonban egyre komolyabb problémává válik, hogy nincs elég vállalat, amelybe befektethetnének.

Részben erre válaszul, részben hozamnövelési szándékkal néhány alap elkezdett irányt váltani. Amellett, hogy a rájuk bízott pénzt olyan vállalatokba fektetik, amelyek működése összeegyeztethető a fenntartható fejlődéssel, elkezdték shortolni a környezetet és/vagy a társadalmat károsító cégek részvényeit. Vagyis akkor érnek el nyereséget, ha ezeknek a papíroknak esik az árfolyamuk.

A Bloomberg megszólaltatta Chad Slatert, a Morphic Asset Management egyik fenntarthatóságra fókuszáló alapjának vezetőjét, aki több példát is említett arra, hogy mely vállalatok részvényeit shortolja. Az egyik egy kínai, széntüzelésű hőerőműveket üzemeltető társaság, a Huadian Power. A tudományos konszenzus szerint a fosszilis energiahordozók közül a szén elégetése járul hozzá a legnagyobb mértékben a klímaváltozáshoz, így a hasonló társaságok egyértelmű célpontok lehetnek.

Az ismert üdítőital-család palackozásával foglalkozó ausztráliai Coca-Cola Amatil nem környezetvédelmi, hanem társadalmi megfontolásokból került az alap célkeresztjébe. Slater korábban nyilvánosan kritizálta a vállalatot, mondván, nem tesz eleget annak érdekében, hogy ellensúlyozza azokat az egészségügyi károkat, amelyeket a cukortartalmú üdítők okoznak, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térség szegényebb részeiben. (A cég ezt kikérte magának az amerikai hírügynökségnek küldött reagálásában.)

A befektetési alap tavaly szintén shortolni kezdte az ausztrál nemzeti légitársaságot, a Quantast. Ez a lehetőség ugyanúgy tálcán kínálja magát, mint a hőerőművek, hiszen a légi közlekedés üvegházgáz-kibocsátása évről-évre nő, a szektor által okozott szennyezéssel korábban mi is foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

A fenntarthatóságra fókuszáló alapok népszerűsége részben annak köszönhető, hogy eddig gyakran sikerült lehagyniuk versenytársaikat. A Morningstar kutatócég gyűjtése szerint indulásuk óta az ilyen alapok 73 százaléka felülmúlta a vele párba állítható, fenntarthatósági szempontot nem mérlegelő versenytársát. Idén az energetikában még látványosabb a különbség: az iShares Global Energy indexkövető energetikai alap 2019-ben eddig 5,5 százalék nyereséget hozott, a csak tiszta energiával foglalkozó részvényeket összegyűjtő párja viszont közel 30 százalékot.

Ha így mennek tovább a dolgok, egyre nagyobb lesz a nyomás a környezetszennyező vállalatokon, hogy próbáljanak elmozdulni tisztább irányba, különben részvényeik könnyen a mélybe zuhanhatnak. Ezt követően valószínűleg a finanszírozásuk is nehezebbé válik, ami hosszabb távon a működésüket is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődött, a svédek vasúttal váltanák ki a repülést klímavédelmi okokbólJöhetnek az éjszakai vonatok Európa nagyvárosai felé, csak az a probléma, hogy valószínűleg veszteséget fognak termelni.

Pénz befektetési alap klímaváltozás környezetvédelem repülés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2020. január 15. 13:03 Pénz

Készpénz vagy kártya? Hamarosan a versenytársak is rákapcsolnak

Megkérdeztük a kártyatársaságokat, mit szólnak az azonnali fizetéshez.

Stubnya Bence
2020. január 9. 17:37 Élet, Pénz

Gyilkos harcot folytatnak a biztosítok és a tech startupok a kelet-európai magánegészségügy adataiért

Technológiai startupok és biztosítók szövetkeznek, hogy kiolvassák a trendeket a magánegészségügy adataiból. Évek is eltelhetnek, mire kiderül, mi éri meg.

Váczi István
2019. december 25. 12:14 Pénz

Kibocsátás 60 millió, éves díj 3 millió, jöhet a hitelkártya?

Arany hitelkártya, drágakő berakással: van már olyan réteg, aminek semmi nem elég exkluzív.

Fontos

Fabók Bálint
2020. január 17. 06:55 Adat, Élet

A több milliárdos lopássorozat, amellyel teljesen leszámolt a Fidesz

Pár éve annyira eldurvultak a színesfémlopások, hogy vonatot, víztornyot és hidat is bontottak szét, de volt halálos áldozat is. A kormány véget vetett ennek.

Stubnya Bence
2020. január 16. 17:10 Vállalat, Világ

Európai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajta

Abban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.

Torontáli Zoltán
2020. január 16. 06:57 Élet, Közélet

Kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhában

A táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.