Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 5. 15:13 Pénz

Befektetők döngölhetik földbe a környezetpusztító cégeket

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte már több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek. Számuk növekedésével azonban egyre komolyabb problémává válik, hogy nincs elég vállalat, amelybe befektethetnének.

Részben erre válaszul, részben hozamnövelési szándékkal néhány alap elkezdett irányt váltani. Amellett, hogy a rájuk bízott pénzt olyan vállalatokba fektetik, amelyek működése összeegyeztethető a fenntartható fejlődéssel, elkezdték shortolni a környezetet és/vagy a társadalmat károsító cégek részvényeit. Vagyis akkor érnek el nyereséget, ha ezeknek a papíroknak esik az árfolyamuk.

A Bloomberg megszólaltatta Chad Slatert, a Morphic Asset Management egyik fenntarthatóságra fókuszáló alapjának vezetőjét, aki több példát is említett arra, hogy mely vállalatok részvényeit shortolja. Az egyik egy kínai, széntüzelésű hőerőműveket üzemeltető társaság, a Huadian Power. A tudományos konszenzus szerint a fosszilis energiahordozók közül a szén elégetése járul hozzá a legnagyobb mértékben a klímaváltozáshoz, így a hasonló társaságok egyértelmű célpontok lehetnek.

Az ismert üdítőital-család palackozásával foglalkozó ausztráliai Coca-Cola Amatil nem környezetvédelmi, hanem társadalmi megfontolásokból került az alap célkeresztjébe. Slater korábban nyilvánosan kritizálta a vállalatot, mondván, nem tesz eleget annak érdekében, hogy ellensúlyozza azokat az egészségügyi károkat, amelyeket a cukortartalmú üdítők okoznak, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térség szegényebb részeiben. (A cég ezt kikérte magának az amerikai hírügynökségnek küldött reagálásában.)

A befektetési alap tavaly szintén shortolni kezdte az ausztrál nemzeti légitársaságot, a Quantast. Ez a lehetőség ugyanúgy tálcán kínálja magát, mint a hőerőművek, hiszen a légi közlekedés üvegházgáz-kibocsátása évről-évre nő, a szektor által okozott szennyezéssel korábban mi is foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

A fenntarthatóságra fókuszáló alapok népszerűsége részben annak köszönhető, hogy eddig gyakran sikerült lehagyniuk versenytársaikat. A Morningstar kutatócég gyűjtése szerint indulásuk óta az ilyen alapok 73 százaléka felülmúlta a vele párba állítható, fenntarthatósági szempontot nem mérlegelő versenytársát. Idén az energetikában még látványosabb a különbség: az iShares Global Energy indexkövető energetikai alap 2019-ben eddig 5,5 százalék nyereséget hozott, a csak tiszta energiával foglalkozó részvényeket összegyűjtő párja viszont közel 30 százalékot.

Ha így mennek tovább a dolgok, egyre nagyobb lesz a nyomás a környezetszennyező vállalatokon, hogy próbáljanak elmozdulni tisztább irányba, különben részvényeik könnyen a mélybe zuhanhatnak. Ezt követően valószínűleg a finanszírozásuk is nehezebbé válik, ami hosszabb távon a működésüket is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődött, a svédek vasúttal váltanák ki a repülést klímavédelmi okokbólJöhetnek az éjszakai vonatok Európa nagyvárosai felé, csak az a probléma, hogy valószínűleg veszteséget fognak termelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetési alap klímaváltozás környezetvédelem repülés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.