Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 5. 15:13 Pénz

Befektetők döngölhetik földbe a környezetpusztító cégeket

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte már több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek. Számuk növekedésével azonban egyre komolyabb problémává válik, hogy nincs elég vállalat, amelybe befektethetnének.

Részben erre válaszul, részben hozamnövelési szándékkal néhány alap elkezdett irányt váltani. Amellett, hogy a rájuk bízott pénzt olyan vállalatokba fektetik, amelyek működése összeegyeztethető a fenntartható fejlődéssel, elkezdték shortolni a környezetet és/vagy a társadalmat károsító cégek részvényeit. Vagyis akkor érnek el nyereséget, ha ezeknek a papíroknak esik az árfolyamuk.

A Bloomberg megszólaltatta Chad Slatert, a Morphic Asset Management egyik fenntarthatóságra fókuszáló alapjának vezetőjét, aki több példát is említett arra, hogy mely vállalatok részvényeit shortolja. Az egyik egy kínai, széntüzelésű hőerőműveket üzemeltető társaság, a Huadian Power. A tudományos konszenzus szerint a fosszilis energiahordozók közül a szén elégetése járul hozzá a legnagyobb mértékben a klímaváltozáshoz, így a hasonló társaságok egyértelmű célpontok lehetnek.

Az ismert üdítőital-család palackozásával foglalkozó ausztráliai Coca-Cola Amatil nem környezetvédelmi, hanem társadalmi megfontolásokból került az alap célkeresztjébe. Slater korábban nyilvánosan kritizálta a vállalatot, mondván, nem tesz eleget annak érdekében, hogy ellensúlyozza azokat az egészségügyi károkat, amelyeket a cukortartalmú üdítők okoznak, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térség szegényebb részeiben. (A cég ezt kikérte magának az amerikai hírügynökségnek küldött reagálásában.)

A befektetési alap tavaly szintén shortolni kezdte az ausztrál nemzeti légitársaságot, a Quantast. Ez a lehetőség ugyanúgy tálcán kínálja magát, mint a hőerőművek, hiszen a légi közlekedés üvegházgáz-kibocsátása évről-évre nő, a szektor által okozott szennyezéssel korábban mi is foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

A fenntarthatóságra fókuszáló alapok népszerűsége részben annak köszönhető, hogy eddig gyakran sikerült lehagyniuk versenytársaikat. A Morningstar kutatócég gyűjtése szerint indulásuk óta az ilyen alapok 73 százaléka felülmúlta a vele párba állítható, fenntarthatósági szempontot nem mérlegelő versenytársát. Idén az energetikában még látványosabb a különbség: az iShares Global Energy indexkövető energetikai alap 2019-ben eddig 5,5 százalék nyereséget hozott, a csak tiszta energiával foglalkozó részvényeket összegyűjtő párja viszont közel 30 százalékot.

Ha így mennek tovább a dolgok, egyre nagyobb lesz a nyomás a környezetszennyező vállalatokon, hogy próbáljanak elmozdulni tisztább irányba, különben részvényeik könnyen a mélybe zuhanhatnak. Ezt követően valószínűleg a finanszírozásuk is nehezebbé válik, ami hosszabb távon a működésüket is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődött, a svédek vasúttal váltanák ki a repülést klímavédelmi okokbólJöhetnek az éjszakai vonatok Európa nagyvárosai felé, csak az a probléma, hogy valószínűleg veszteséget fognak termelni.

Pénz befektetési alap klímaváltozás környezetvédelem repülés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. július 8. 18:14 Pénz

Átmeneti a csapás a munkaerőpiacon?

Borúsabbak lettek a kilátások, de annyira talán nem, hogy hosszú távon ne térne vissza a munkaerőhiány.

Pap Iván
2020. július 7. 17:03 Pénz, Támogatói tartalom

Nagyon népszerűek lettek az ETF-ek, de keveset beszélnek a kockázataikról

Éppen akkor lehetnek veszélyesek a tőzsdén kereskedett alapok, amikor stresszhelyzet alakul ki a piacon.

Avatar
2020. július 3. 15:17 Pénz

Infláció: mítosz vagy valóság?

A gazdaságban számtalan mellékfolyamat és párhuzam rejlik, és ezek képesek a jegybankok által teremtett magasabb pénzmennyiség hatásainak elnyelésére.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. július 15. 06:40 Vállalat

Képtelen felállni a padlóról a vendéglátás Budapest belvárosában

Ahol korábban a külföldiekre építettek, most annyira nincsen vendég, hogy kinyitni sincs értelme. Vidéken hétvégéken telt ház, hétköznapokon pangás van.

Bucsky Péter
2020. július 14. 06:41 Közélet

Az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy

A kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

Váczi István
2020. július 13. 06:37 Vállalat

Nyáron is leállnak a magyar autógyárak, mi lesz a dolgozóikkal?

Nemrég indultak újra, a Suzuki ma indítja a második műszakot, de nyáron ismét minimum egyhetes szünetet tartanak. A keresetek visszaesnek, főleg a beszállítóknál.