Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. szeptember 5. 14:17 Pénz, Világ

Újabb buborékot lát a tőzsdén a befektető, aki előre látta az amerikai ingatlanpiac 2007-es zuhanását

Michael Burry az utóbbi években nem nyilatkozott sokat a médiában. Az alapkezelő főleg arról híresült el, hogy Christian Bale játszotta el a szerepét A nagy dobás (Big Short) című filmben, ami visszaidézi, ahogy Burry rengeteg pénzt csinált azzal a 2007-es amerikai ingatlanpiaci válságot megelőző években, hogy a mindenki által tuti befektetésnek tartott, több ezer másodrendű jelzálogot és egyéb hitelt összecsomagoló komplex értékpapírok, a CDO-k*collateralized debt obligation ellen fogadott.

Most viszont interjút adott a Bloombergnek, amiben többek között arról beszélt, szerinte jelenleg egy elég hasonló buborék fújódik a tőkepiacokon, mint a válságot megelőző időszakban. Csak most az indexkövető passzív befektetési alapok fújják azt a buborékot, amit a 2008-as válság előtt a CDO-k (és az ezekre kötött biztosítások, az úgynevezett credit default swapok, azaz CDS-ek) fújtak.

“Mint ahogy az a buborékoknál lenni szokott, minél hosszabb ideig tart, annál nagyobb lesz a végén a visszaesés”

– mondta Burry, aki a kaliforniai Scion Asset Management vezetőjeként 340 millió dolláros portfóliót menedzsel. Burry azt is elmondta, hogy mostanában pont azért szereti kis kapitalizációjú cégekben tartani a pénzt, mert ilyenekből kevés van az indexkövető befektetési alapokban.

Ahhoz, hogy érhető legyen, hogy mi a baja Burry-nek az indexált alapokkal, érdemes röviden végigvenni, hogy mi volt 2008 előtt, és hogy mi a különbség az aktív és passzív befektetések között. A 2008-as válság előtt nagyon röviden és nagyon leegyszerűsítve az történt, hogy a nagyon laza hitelezési szabályozás miatt csomó olyan amerikai család vett fel lakáshitelt, akiknek a pénzügyi helyzete alapján nem kellett volna hitelt kapnia (nem ritkán agresszív ügynökök húzták bele őket a hitelekbe, csalásokat elkövetve). Az ő hiteleiket aztán a már emlegetett komplex, de végeredményben totálisan átláthatatlan pénzügyi termékekbe csomagolták. A kockázatot az is leplezte, hogy a hitelminősítőknek az állt érdekükben, hogy ezek a termékeknek jó minősítést kapjanak. Aztán amikor mégis kiderült, hogy a rendszer fenntarthatatlan és az értékpapírok semmit nem érnek, beindult a gazdasági világválság.

Burry szerint a jegybankok laza monetáris politikája a válság után annyira eltorzította a hitelezési piacot, hogy a kamatok egyáltalán nem jelzik jól vissza, hogy egy adott termék mennyire kockázatos. Az utóbbi években viszont ezen túl még a részvénypiacok kockázatai is átláthatatlanná váltak Burry szerint a passzív indexált befektetések elterjedésével.

Az indexek lényege, hogy piaci trendeket mutatnak. Vegyük például az egyik legnagyobb amerikai tőzsdeindexet, az S&P500-at: ennek az értékét 500 olyan nagy amerikai cég részvénye alapján számítják, mint az Amazon, a Facebook, vagy például az American Airlines. Az aktív alapok referenciaként tekinthetnek ezekre az indexekre, de a cél, hogy nagyobb hozamot érjenek el, mint amit az indexek produkálnak.

A passzív alapok viszont csak annyit vállalnak, hogy hozzák egy adott index eredményét. A passzív alapok ráadásul egyre népszerűbbek a fejlett országok vagyonos háztartásai körében, az Egyesült Államokban már a piac nagyjából 15 százaléka volt ilyen alapokban volt 2018 végén.

A passzív indexkövető alapok fő előnye, hogy olcsóbbak az aktív alapokhoz képest. Burry szerint viszont az alapkezelők mennyiséggel ellensúlyozzák az ilyen alapokból nekik járó alacsonyabb jutalékot.

És hogy hogyan viszonyulnak a CDO-k a passzív alapokhoz? Úgy, hogy nagyon sok pénzt tartanak bennük, ami egy nagyobb sokk esetén automatikusan nagyobb kockázatot is jelent. Burry szerint a nagy indexeken belül egyre több az alacsonyabb forgalomban és alacsonyabb értékben adott és vett részvény, viszont ezektől az indexálás miatt egyre több pénz függ.

Még az S&P500 sem kivétel: benne vannak a világ legnagyobb cégeinek részvényei, de 266-nak, tehát több mint a felének napi 150 millió dollárnál kisebb a forgalma. Már ez is soknak tűnik, de a világban dollár százmilliárdok vannak automatikusan ezekhez a részvényekhez indexálva. A színházban egyre többen vannak, de a kijárat nem lett nagyobb, mint amekkora a műsor elején volt

– mondta Burry.

Mindez pedig azért lehet igazán veszélyes, mert ha a passzív piacról elkezdenek kiszállni a befektetők,

akkor azzal olyan láncreakciót indíthatnak be, ami a nagy indexekben szereplő cégek részvényeinek árfolyamát, ezen keresztül pedig a teljes világgazdaságot magával húzhatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDe hát ez őrület, mikor jön a zuhanás?Senki nem hisz benne őszintén, mégis egyre gyorsabban emelkednek a tőzsdék a világon mindenhol. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ buborék tőzsde usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.