Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 30. 15:25 Pénz

Rafináltan lépett tőzsdére egy magyar informatikai cég

Fordított felvásárlás – így hívják azt a trükköt, amikor egy cég nem a normális úton lép tőzsdére, hanem belebújik egy már a tőzsdén forgó üres cég részvényének házába. Nagyjából mint ahogy a fenti képen látható remeterák elfoglalja a csigaházat. Ezzel a cég megspórolja azt a rengeteg kiadást, ami a tőzsére lépéssel jár: díjakat és a bonyolult szabályoknak való megfelelést lehet vele kikerülni. Ez a magyar tőzsde esetében több százmillió forintra rúghat.

Pontosan így gondolkodtak a Delta Holdings Zrt. nevű informatikai cégnél, akik, mint a mai bejelentésből kiderült, az utóbbi években óriási spekulatív hullám által felkapott Est Média Nyrt. üres házába bújtak bele. Az Est Média közleményének címe ugyan az volt, hogy “az Est Média tájékoztatója a Delta Systems Kft. megvásárlásáról” (a Delta Systems a Deltagroup Holdings egyik leányvállalata), de a hír valójában nem ez, hanem az, hogy ezt részvénykibocsátásból finanszírozza az Est Média, a részvényeket pedig a Deltagroup Holdings veszi meg –

így aztán a Delta az Est Média 125 millió forintnyi részvényének a tulajdonosává válik, fő leányvállalata pedig hipp-hopp a tőzsére került.

 

A részvényeket 2,3 milliárd forint készpénzért veszi meg a Delta, a teljes üzlet értéke 28,6 milliárd forint, azaz lényegében ennyiért számítja be a Delta saját leánycégét. Az üzlet decemberben zárulhat, amennyiben számos feltétel teljesül, például az Est Média közgyűlése elfogadja az ajánlatot.

A Delta-csoport egyébként három cégből áll, a tőzsdére kerülő Delta Systemsen kívül (tavalyi féléves árbevétel: 7,7 milliárd forint) van egy Delta Informatika (4,4 milliárdos árbevétel) és egy Delta Services (3,3 milliárdos árbevétel). A csoport nyereségesen működik, ám egyik tagnak sincsen kiugróan nagy nyeresége, árbevétel arányosan 0,5-2 százalék körüli volt a profitráta az utóbbi években.

A Delta Systems tevékenységét nézve főként informatikai közbeszerzésekben utazik. Egyedül vagy konzorciumban 2015 óta 59 darab közbeszerzésen volt nyertes a Bisnode rendszere szerint. Egyedül 6,4 milliárd forint, csoportban 322 milliárd forintnyi állami munkát nyertek el (utóbbi kategóriában jellemzően nagyon sok konzorciumi partnerrel közösen nyertek el keretszerződéseket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság informatikai tenderein). A vállalat 2016-ban és 2017-ben is elnyert félmilliárd forintnyi uniós támogatást a GINOP programból kapacitásbővítésre. A cég története a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, még Lézer Elektronik Kisszövetkezet néven indultak. A cég magyar magánszemélyek tulajdonában van.

Nem ez az első ilyen eset a magyar tőzsdén az utóbbi időben, az AutoWallis is az Alterán keresztül, az Akko Invest pedig a Plotinuson keresztül érkezett, illetve érkezik meg a Budapesti Értéktőzsére. Ebből gyakorlatilag egy kisebb iparág alakult ki a tőzsdén forgó minicégek nélkül, hiszen kiürítve gyakorlatilag bármelyiket el lehetett adni jó áron, hogy egy tőzsdén kívüli cég beléköltözhessen.

Az Est Média körül pláne teljes volt az őrület az utóbbi években. Valahogyan szárnyra kelt a pletyka 2017 második felétől kezdve, hogy Andy Vajna, az év elején meghalt kaszinótulajdonos és kormánybiztos üzleti érdekeltségeit fogja összefoglalni a vállalat (ahogyan Mészáros Lőrincét az Opus-Konzum), ezért a gyakorlatilag üres, legfeljebb adósságokat tartalmazó cég értéke több milliárd forintra emelkedett. Ezt csak tovább szította, amikor Vajna valóban tulajdonos lett egy cégén keresztül.

Vajna halála után 140 forintról néhány hét alatt 80 forint alá esett a részvény árfolyama, a cég nagytulajdonosa, Balázs Csaba azonban nem adta fel

(“Ez az életfeladatom, egy sajnálatos haláleset nem futamít meg!”, mondta),

és tovább kereste a befektetőt. Végül július közepén – tehát bőven a mostani bejelentés előtt – újra tempósan emelkedni kezdett a papír. A bejelentés után 170 forintig emelkedett a részvény.

Pénz delta systems felvásárlás tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Forster Péter
2020. augusztus 5. 10:20 Pénz

Geopolitikai játszma része, hogy amerikai kézbe kényszerítik a TikTokot

Ha a Texas Instruments nem telepíthet mobil átjátszókat Shanghaiban, akkor a Huawei se tegye ezt New Jersey-ben. Ha a Facebook nem elérhető Kínában, akkor a TikTok se legyen elérhető az USA-ban.

Avatar
2020. augusztus 4. 12:11 Pénz

Szárnyaló billiók

Meddig emelkedhetnek még a technológia sztárcégek? Érdemes felkészülni, hogy nem mindig a várt irányból jönnek a változások.

Pap Iván Avatar
2020. augusztus 3. 19:10 Pénz, Támogatói tartalom

ESG befektetés: trendi, hasznos és kifizetődő?

A környezetvédelmi, társadalmi és etikus vállalatirányítási szempontokat figyelembe vevő befektetések állománya több mint háromszorosára nőtt 2012 óta.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.