Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 30. 15:25 Pénz

Rafináltan lépett tőzsdére egy magyar informatikai cég

Fordított felvásárlás – így hívják azt a trükköt, amikor egy cég nem a normális úton lép tőzsdére, hanem belebújik egy már a tőzsdén forgó üres cég részvényének házába. Nagyjából mint ahogy a fenti képen látható remeterák elfoglalja a csigaházat. Ezzel a cég megspórolja azt a rengeteg kiadást, ami a tőzsére lépéssel jár: díjakat és a bonyolult szabályoknak való megfelelést lehet vele kikerülni. Ez a magyar tőzsde esetében több százmillió forintra rúghat.

Pontosan így gondolkodtak a Delta Holdings Zrt. nevű informatikai cégnél, akik, mint a mai bejelentésből kiderült, az utóbbi években óriási spekulatív hullám által felkapott Est Média Nyrt. üres házába bújtak bele. Az Est Média közleményének címe ugyan az volt, hogy “az Est Média tájékoztatója a Delta Systems Kft. megvásárlásáról” (a Delta Systems a Deltagroup Holdings egyik leányvállalata), de a hír valójában nem ez, hanem az, hogy ezt részvénykibocsátásból finanszírozza az Est Média, a részvényeket pedig a Deltagroup Holdings veszi meg –

így aztán a Delta az Est Média 125 millió forintnyi részvényének a tulajdonosává válik, fő leányvállalata pedig hipp-hopp a tőzsére került.

 

A részvényeket 2,3 milliárd forint készpénzért veszi meg a Delta, a teljes üzlet értéke 28,6 milliárd forint, azaz lényegében ennyiért számítja be a Delta saját leánycégét. Az üzlet decemberben zárulhat, amennyiben számos feltétel teljesül, például az Est Média közgyűlése elfogadja az ajánlatot.

A Delta-csoport egyébként három cégből áll, a tőzsdére kerülő Delta Systemsen kívül (tavalyi féléves árbevétel: 7,7 milliárd forint) van egy Delta Informatika (4,4 milliárdos árbevétel) és egy Delta Services (3,3 milliárdos árbevétel). A csoport nyereségesen működik, ám egyik tagnak sincsen kiugróan nagy nyeresége, árbevétel arányosan 0,5-2 százalék körüli volt a profitráta az utóbbi években.

A Delta Systems tevékenységét nézve főként informatikai közbeszerzésekben utazik. Egyedül vagy konzorciumban 2015 óta 59 darab közbeszerzésen volt nyertes a Bisnode rendszere szerint. Egyedül 6,4 milliárd forint, csoportban 322 milliárd forintnyi állami munkát nyertek el (utóbbi kategóriában jellemzően nagyon sok konzorciumi partnerrel közösen nyertek el keretszerződéseket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság informatikai tenderein). A vállalat 2016-ban és 2017-ben is elnyert félmilliárd forintnyi uniós támogatást a GINOP programból kapacitásbővítésre. A cég története a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, még Lézer Elektronik Kisszövetkezet néven indultak. A cég magyar magánszemélyek tulajdonában van.

Nem ez az első ilyen eset a magyar tőzsdén az utóbbi időben, az AutoWallis is az Alterán keresztül, az Akko Invest pedig a Plotinuson keresztül érkezett, illetve érkezik meg a Budapesti Értéktőzsére. Ebből gyakorlatilag egy kisebb iparág alakult ki a tőzsdén forgó minicégek nélkül, hiszen kiürítve gyakorlatilag bármelyiket el lehetett adni jó áron, hogy egy tőzsdén kívüli cég beléköltözhessen.

Az Est Média körül pláne teljes volt az őrület az utóbbi években. Valahogyan szárnyra kelt a pletyka 2017 második felétől kezdve, hogy Andy Vajna, az év elején meghalt kaszinótulajdonos és kormánybiztos üzleti érdekeltségeit fogja összefoglalni a vállalat (ahogyan Mészáros Lőrincét az Opus-Konzum), ezért a gyakorlatilag üres, legfeljebb adósságokat tartalmazó cég értéke több milliárd forintra emelkedett. Ezt csak tovább szította, amikor Vajna valóban tulajdonos lett egy cégén keresztül.

Vajna halála után 140 forintról néhány hét alatt 80 forint alá esett a részvény árfolyama, a cég nagytulajdonosa, Balázs Csaba azonban nem adta fel

(“Ez az életfeladatom, egy sajnálatos haláleset nem futamít meg!”, mondta),

és tovább kereste a befektetőt. Végül július közepén – tehát bőven a mostani bejelentés előtt – újra tempósan emelkedni kezdett a papír. A bejelentés után 170 forintig emelkedett a részvény.

Pénz delta systems felvásárlás tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bógyi Attila
2019. december 6. 14:06 Pénz

Gőzgép, Napóleon, klímaváltozás – 250 éves a jelzáloglevél

Heteken belül egységesebb alapokra helyezi az EU a banki jelzáloglevél kibocsátást. A zöld kötvények is egyre népszerűbbek lehetnek.

Avatar
2019. december 1. 16:48 Pénz

A sztársportolók a legrosszabb megtakarítók

A legjobb sportolók rengeteg pénzt keresnek. Akkor miért mennek csődbe ilyen sokan?

Avatar
2019. november 18. 09:52 Pénz

Jövőre lecsapnak a csaló KATÁ-sokra

Nagyjából 360 ezren KATÁ-znak, közülük azoknak kell aggódniuk, akiknél ez valójában munkaviszonyt leplez.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 9. 16:32 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, mennyire értékeli a piac a NER-cégeket

Sokkal több pénzt toltak volna a befektetők a piaci vállalatokba, mint a NER-cégeibe az MNB kötvényprogramjában.

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.