Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 27. 16:34 Pénz

Újra beleszerettek az aranyba a befektetők

Befektetői szempontból évek óta meglehetősen unalmas volt az arany, az utóbbi egy hétben azonban felpörögtek az események. Míg korábban az árfolyam ideiglenes emelkedése rendszeresen elakadt unciánként 1350 dollár körül, most sikerült kitörnie, és némi visszaesés után is megmaradt 1400 dollár fölött.

 

A fordulatot az hozta meg, hogy az amerikai jegybank elnöke múlt hét szerdán nyitottnak mutatkozott a kamatcsökkentésre, ami gyakran az infláció növekedésével jár együtt, ez ellen az arany pedig hagyományos fedezékként szolgál. Emellett csökkenő kamatkörnyezetben vonzóbb befektetésnek számít, hiszen csökken az abból fakadó hátránya, hogy nem kamatozik.

Az aranyba fektető pénzügyi alapokba júniusban mintegy 5 milliárd dollár áramlott. Idén pedig már 86 tonna aranyat vásároltak fel ezek a befektetési alapok. A régi ékszerek adásvételével foglalkozó House of Kahn Estate Jewelers elnöke azt mondta a Bloombergnek, hogy múlt hét óta közel 50 százalékkal emelkedett a forgalmuk.

„Az emberek kijönnek a lövészárokból” – fogalmazott a hasonló tevékenységgel foglalkozó New York-i Emire Gold vezérigazgatója, Gene Furman. Hozzátette, Cartier, Rolex, Tiffany és Van Cleef márkájú ékszereket visznek be hozzájuk egyre nagyobb számban, hogy pénzzé tegyék őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.