Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 13. 14:46 Pénz

Sehol sem lesz elég pénze a nyugdíjasoknak, ha ez így megy tovább

A fejlett országokban nem takarítanak meg annyi pénzt az emberek, amennyi a tisztes megélhetéshez kellene nyugdíjas korukban – állapítja meg a Világgazdasági Fórum friss tanulmánya.

A dokumentum készítői azzal kalkuláltak, hogy mindenkinek a nyugdíjba vonulás előtti jövedelme 70 százalékára van szüksége, és nem vették figyelembe a nyugdíjon felüli extra kormányzati juttatásokat. Ha valakinek a nyugdíja nem éri el ezt a 70 százalékot, akkor leginkább csak a saját felhalmozott megtakarításaira számíthat.

A probléma ezzel az, hogy ehhez a szinthez képest ezek nem tartanak ki a várható élettartam végéig. A legkisebb különbség az Egyesült Államokban figyelhető meg – de még ott is nagyjából 10 év -, a legnagyobb pedig Japánban. Az utóbbinak nem az az oka, hogy a japánok keveset takarítanak meg, hanem az, hogy egyrészt a biztonságos, cserébe alacsony hozamú befektetéseket preferálják, másrészt pedig sokáig élnek.

 

„A rés olyan méretes, hogy a kormányoknak, a munkaadóknak és az egyéneknek egyaránt cselekedniük kell. Ha semmi sem változik, akkor az időseknek vagy el kell halasztaniuk a nyugdíjba vonulást, vagy kevesebbel kell beérniük”

fogalmazott a Bloombergnek Han Yik, a Világgazdasági Fórum intézményi befektetési vezetője.

A tanulmány szerint 2050-re már a 400 ezer milliárd dollárt is meghaladhatja a nyugdíj-megtakarításokból hiányzó összeg a világon, miközben 2015-ben 70 ezer milliárd dollár volt. Az Egyesült Államokban lesz a legnagyobb lyuk 137 ezer milliárddal, majd Kína (119 ezer milliárd) és India (85 ezer milliárd) következik.

Magyarországra nem tér ki a jelentés, de eléggé közismert, hogy a kedvezőtlen demográfia miatt gondok lesznek a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával, legkésőbb pár évtized múlva. Félő azonban, hogy ennél hamarabb. A problémát most még nagyrészt elfedi a nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedése és a növekvő foglalkoztatás, de ezek a kedvező hatások valószínűleg már nem tartanak túl sokáig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal több lesz a szegény nyugdíjas a kormány előrejelzése alapjánA bérek és nyugdíjak közötti szakadék egyre mélyülni fog a következő években. A következmény a legidősebb társadalmi réteg egyre nagyobb mértékű elszegényedése lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz nyugdíj nyugdíjrendszer öngondoskodás szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.