Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 17. 10:16 Pénz

Kedvezőbbre gyúrhatják a lakáshitel-elengedés feltételeit

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Az Mfor.hu értesülése szerint felvetődött a családvédelmi akcióterv egyik elemének módosítása, mivel a nagycsaládosok jelzáloghitel-csökkentési programja miatt nagy a felzúdulás az érintettek körében. Arról van szó, hogy a három vagy több gyermeket nevelő szülők között diszkriminál az akcióterv részeként elfogadott jogszabály aszerint, hogy a családok mikor adták be a kérelmüket a jelzáloghitelük államilag támogatott csökkentésére. A laphoz eljutott, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) irodavezetője által aláírt levél szerint az ügyben jelentős számban hozzájuk fordulók miatt a tárcán belül kezdeményezték a július 1-jén hatályba lépő rendelkezés felülvizsgálatát.

Ez úgy szól, hogy csak azon, sorban a harmadik vagy a következő, 2017. december 31-ét követően született gyermek után biztosít 4 millió forintot az állam a jelzáloghitel mérséklésére, akiknek a szülei 2019. július 1-től nyújtják be az igényüket. Akik viszont hamarabb, tehát például tavaly nyáron kérték ezt a támogatást, csak a jelenleg még hatályos jogszabályok szerinti 1 millió forintot igényelhetik.

A döntés több ezer olyan családot érint kedvezőtlenül, akik már éltek a lehetősséggel vagy elindították a támogatás megszerzéséhez szükséges eljárást. Petíciót fogalmaztak meg, a kormányhoz, valamint a jogegyenlőség felett őrködő intézményekhez fordultak. Mégpedig azzal a panasszal, hogy őket hátrányosan különbözteti meg a jogszabály, és 

nekik is járna a 4 millió forint, pontosabban a 3 milliós különbözet (1 milliót ugyanis már megkaptak).

Időközben egy parlamenti képviselő kérdést is intézett az illetékes tárcához. Szóval az ügy elérte a politika ingerküszöbét. A nyomást érzékelték az EMMI-ben is, ezért döntöttek úgy, hogy megvizsgálják a kérdéses jogszabályt. Ez abból az Mfor.hu-hoz eljutott levélből derül ki, amit a minisztérium irodavezetője jegyez. Az egyik érintett szülőt tájékoztatja ebben arról, hogy július 1-ig felülvizsgálják a rendeletet. Mint írta:

„Őszintén megértem a levelében leírtakat. A tárcánkhoz e témában beérkező nagyszámú megkeresés miatt szakfőosztályainknál kezdeményeztük a 337/2017.(XI.14.) Korm. rendelet 2019. július 1-jétől hatályba lépő rendelkezéseinek felülvizsgálatát.”

Ami, ha a panaszos családok akaratának megfelelően változtat a tárca, azt jelentené, hogy azok is megkaphatnák a 4 millió forint támogatást, akiknek a gyermeke tavaly vagy idén született, de már beadták az igénylésüket. Ez érdemi fordulat lenne azok után, hogy az előző cikkben idézett hivatali levél szerint erre akkor még nem látott lehetőséget az irodavezető.

A mostani szabályok szerint a harmadik gyermektől 1 millió forint segítséget kaphatnak a nagycsaládosok a jelzáloghitel-terhük csökkentésére. Az új szabályok szerint már a második gyermektől járna a támogatás, a harmadik, vagy a sorban következő után pedig már 4 milliót biztosít az állam. (Vagyis ahol megszületik a harmadik vagy a negyedik, ötödik és így tovább, az után a gyermek után jár ennyi, de a következő utód után már megint csak 1 milliót lehet kérelmezni.)

Ám míg az új feltételek alapján a második gyermekre járó 1 milliót csak az idén június után születőkre lehet igénybe venni, a harmadiktól – de csak egy gyerekre – érvényes 4 milliót a tavaly év eleje óta megszületett utódokra terjesztette ki a kormány. Így azok járnának jobban, akik az azóta eltelt időben nem éltek a lehetőséggel. Vagy mert nem tudtak róla, vagy mert kivártak. Ezt is sérelmezték egyébként a panaszos szülők, szerintük lehettek jól értesültek, akik a jobb feltételek reményében nem adták eddig be a kérelmüket. Ezt azonban határozottan cáfolták kormányzati körökben, mondván, hogy az akciótervről csak idén született döntés.

A szülők továbbra is bizonytalanok, hogy mire számíthatnak. Mint egyikük írta, az idézett levél dodonaian fogalmaz, többféleképpen lehet értelmezni. A felülvizsgálat nem feltétlenül eredményezi a jogszabályok módosítását, ahogy azt a kezdeményezők szeretnék. Mindenesetre olyan hírek is vannak, hogy

a kormányhivatalokban igyekeznek rábeszélni a kérelmüket most beadókat, hogy várjanak júliusig, amikortól 4 millió forintot kaphatnak.

Ide kapcsolódó hír, hogy Gulyás Gergely miniszter tegnap bejelentette: a családvédelmi akcióterv erre az évre tervezett intézkedései közül öt az eredeti terveknek megfelelően hatályba fog lépni július elsején. Mint mondta, a kormány szóbeli garanciát kapott arra, hogy az Európai Bizottság nem fog eljárást indítani a babaváró hitel miatt. Az unió részéről egyébként a kezdetektől fogva cáfolták, hogy ilyen lépésre készülnének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz családtámogatás jelzáloghitel nagycsaládosok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.