Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 17. 10:16 Pénz

Kedvezőbbre gyúrhatják a lakáshitel-elengedés feltételeit

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Az Mfor.hu értesülése szerint felvetődött a családvédelmi akcióterv egyik elemének módosítása, mivel a nagycsaládosok jelzáloghitel-csökkentési programja miatt nagy a felzúdulás az érintettek körében. Arról van szó, hogy a három vagy több gyermeket nevelő szülők között diszkriminál az akcióterv részeként elfogadott jogszabály aszerint, hogy a családok mikor adták be a kérelmüket a jelzáloghitelük államilag támogatott csökkentésére. A laphoz eljutott, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) irodavezetője által aláírt levél szerint az ügyben jelentős számban hozzájuk fordulók miatt a tárcán belül kezdeményezték a július 1-jén hatályba lépő rendelkezés felülvizsgálatát.

Ez úgy szól, hogy csak azon, sorban a harmadik vagy a következő, 2017. december 31-ét követően született gyermek után biztosít 4 millió forintot az állam a jelzáloghitel mérséklésére, akiknek a szülei 2019. július 1-től nyújtják be az igényüket. Akik viszont hamarabb, tehát például tavaly nyáron kérték ezt a támogatást, csak a jelenleg még hatályos jogszabályok szerinti 1 millió forintot igényelhetik.

A döntés több ezer olyan családot érint kedvezőtlenül, akik már éltek a lehetősséggel vagy elindították a támogatás megszerzéséhez szükséges eljárást. Petíciót fogalmaztak meg, a kormányhoz, valamint a jogegyenlőség felett őrködő intézményekhez fordultak. Mégpedig azzal a panasszal, hogy őket hátrányosan különbözteti meg a jogszabály, és 

nekik is járna a 4 millió forint, pontosabban a 3 milliós különbözet (1 milliót ugyanis már megkaptak).

Időközben egy parlamenti képviselő kérdést is intézett az illetékes tárcához. Szóval az ügy elérte a politika ingerküszöbét. A nyomást érzékelték az EMMI-ben is, ezért döntöttek úgy, hogy megvizsgálják a kérdéses jogszabályt. Ez abból az Mfor.hu-hoz eljutott levélből derül ki, amit a minisztérium irodavezetője jegyez. Az egyik érintett szülőt tájékoztatja ebben arról, hogy július 1-ig felülvizsgálják a rendeletet. Mint írta:

„Őszintén megértem a levelében leírtakat. A tárcánkhoz e témában beérkező nagyszámú megkeresés miatt szakfőosztályainknál kezdeményeztük a 337/2017.(XI.14.) Korm. rendelet 2019. július 1-jétől hatályba lépő rendelkezéseinek felülvizsgálatát.”

Ami, ha a panaszos családok akaratának megfelelően változtat a tárca, azt jelentené, hogy azok is megkaphatnák a 4 millió forint támogatást, akiknek a gyermeke tavaly vagy idén született, de már beadták az igénylésüket. Ez érdemi fordulat lenne azok után, hogy az előző cikkben idézett hivatali levél szerint erre akkor még nem látott lehetőséget az irodavezető.

A mostani szabályok szerint a harmadik gyermektől 1 millió forint segítséget kaphatnak a nagycsaládosok a jelzáloghitel-terhük csökkentésére. Az új szabályok szerint már a második gyermektől járna a támogatás, a harmadik, vagy a sorban következő után pedig már 4 milliót biztosít az állam. (Vagyis ahol megszületik a harmadik vagy a negyedik, ötödik és így tovább, az után a gyermek után jár ennyi, de a következő utód után már megint csak 1 milliót lehet kérelmezni.)

Ám míg az új feltételek alapján a második gyermekre járó 1 milliót csak az idén június után születőkre lehet igénybe venni, a harmadiktól – de csak egy gyerekre – érvényes 4 milliót a tavaly év eleje óta megszületett utódokra terjesztette ki a kormány. Így azok járnának jobban, akik az azóta eltelt időben nem éltek a lehetőséggel. Vagy mert nem tudtak róla, vagy mert kivártak. Ezt is sérelmezték egyébként a panaszos szülők, szerintük lehettek jól értesültek, akik a jobb feltételek reményében nem adták eddig be a kérelmüket. Ezt azonban határozottan cáfolták kormányzati körökben, mondván, hogy az akciótervről csak idén született döntés.

A szülők továbbra is bizonytalanok, hogy mire számíthatnak. Mint egyikük írta, az idézett levél dodonaian fogalmaz, többféleképpen lehet értelmezni. A felülvizsgálat nem feltétlenül eredményezi a jogszabályok módosítását, ahogy azt a kezdeményezők szeretnék. Mindenesetre olyan hírek is vannak, hogy

a kormányhivatalokban igyekeznek rábeszélni a kérelmüket most beadókat, hogy várjanak júliusig, amikortól 4 millió forintot kaphatnak.

Ide kapcsolódó hír, hogy Gulyás Gergely miniszter tegnap bejelentette: a családvédelmi akcióterv erre az évre tervezett intézkedései közül öt az eredeti terveknek megfelelően hatályba fog lépni július elsején. Mint mondta, a kormány szóbeli garanciát kapott arra, hogy az Európai Bizottság nem fog eljárást indítani a babaváró hitel miatt. Az unió részéről egyébként a kezdetektől fogva cáfolták, hogy ilyen lépésre készülnének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz családtámogatás jelzáloghitel nagycsaládosok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.