Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 16. 17:08 Pénz

Nem biztos, hogy megvan a Virpay ügyfeleinek pénze az MNB szerint

Felügyeleti biztost rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank a VirPay Kft.-hez, derült ki a pénzügyi felügyelet egy mai határozatából. A cégnek megtiltották, hogy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen, mivel nem szabályszerűen tartotta nyilván az ügyfélpénzeket. Ezért aztán azt sem lehet tudni, állítja az MNB, hogy megvan-e a cég ügyfeleinek a pénze.

A jegybank ezért célvizsgálatot kezdett a cégnél, amely egyébként két-három éve kapott engedélyt az MNB-től különféle pénzügyi és tőkepiaci tevékenységekre. Ugyanakkor a mostani felügyeleti lépés sem a semmiből jön, hiszen tavaly nyáron már kapott egy 13 millió forintos bírságot a cég különféle hiányosságok miatt.

A Virpay alapvetően egy netbank volt, azt ígérte ügyfeleinek, hogy fizikailag létező bankoktól függetlenül lehet majd náluk számlát vezetni és mindenféle fizetéseket intézni, de a honlapjuk szerint közvetítettek is pénzügyi szolgáltatásokat. A Virpay a beszámolói szerint ugyan nyereségesen működött, a legutóbbi lezárt évben már a félmilliárdot súrolta a bevétel, de ennek háromnegyedét autópályamatrica-értékesítésből szerezték.

Az ügyfelek a cég mérlege szerint kétmilliárd forint körül tarthattak pénzt a Virpay-nél,

azt viszont nehéz megmondani, hogy ez az összeg hány ügyfél között oszlott meg.

Egy másik cég a Virpay egyetlen bankfiókjában, egy mosonmagyaróvári volt takarékszövetkezeti épületben nyitotta meg Magyarország első vidéki bitcoin ATM-jét. A vállalkozás egyébként 92 millió forint nyereséget ért el árfolyamnyereségen a 2017-es évben, amit talán nem merő spekuláció az akkori elképesztő bitcoin-áremelkedésnek tulajdonítani.

A céget a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatta 80 millió forinttal, cserébe vállalta 2016 végén, hogy ezer bankkártya-elfogadó terminált létesít kereskedőknél. A cég elkönyvelte ezt a támogatást, ám arról nincs hír, hogy valóban létesítettek-e ennyi terminált. (Ugyanebben a programban jutott 240 millió forint a közelmúltban bezárt Növekedési Hitel Banknak.) A cég honlapján hirdeti, hogy a politikai kapcsolódásairól ismert Hunguard Kft. tanúsította az informatikai rendszerét.

Ha tényleg gondok vannak a céggel, akkor fontos lehet, hogy milyen vagyontárgyak vannak a cég tulajdonosai mögött. A cég mögött egy mosonmagyaróvári befektetői kör áll. A VirPay tulajdonosa ugyan Vizi Tamás, akiről a Forbes is írt cikket két és fél éve, de ez a cikk is megemlíti, hogy Saller Róbert is része volt a céget indító üzleti körnek. Ezt megerősíti, hogy a virpay.eu domaint a La Rosa Kft. jegyezte be, aminek Saller az egyik tulajdonosa – igaz, a vállalkozás nagy részét egy az USA belföldi offshore-jába, Delaware-be bejegyezett cég birtokolja. Sallernek a szintén mosonmagyaróvári Galambos Zsolttal közösen komolyabb befektetései vannak, köztük egy Liszt Ferenc reptér melletti négycsillagos hotel.

Ugyanez a mosonmagyaróvári kör egyébként érintett volt egy fogászati machinációkkal kapcsolatos OLAF-feljelentésben is, erről az ügyről a 24.hu írt tavaly részletesen. A cikk szerint az OLAF kiszállt többek között a Virpay Kft.-hez és a vecsési szállodához is, mivel ezek a cégek is részt vettek az EU által támogatott projekt eszközeit felülárazó és így a támogatásokat megcsapoló kereskedési láncban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin felügyeleti biztos mnb virpay Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.