Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 16. 17:08 Pénz

Nem biztos, hogy megvan a Virpay ügyfeleinek pénze az MNB szerint

Felügyeleti biztost rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank a VirPay Kft.-hez, derült ki a pénzügyi felügyelet egy mai határozatából. A cégnek megtiltották, hogy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen, mivel nem szabályszerűen tartotta nyilván az ügyfélpénzeket. Ezért aztán azt sem lehet tudni, állítja az MNB, hogy megvan-e a cég ügyfeleinek a pénze.

A jegybank ezért célvizsgálatot kezdett a cégnél, amely egyébként két-három éve kapott engedélyt az MNB-től különféle pénzügyi és tőkepiaci tevékenységekre. Ugyanakkor a mostani felügyeleti lépés sem a semmiből jön, hiszen tavaly nyáron már kapott egy 13 millió forintos bírságot a cég különféle hiányosságok miatt.

A Virpay alapvetően egy netbank volt, azt ígérte ügyfeleinek, hogy fizikailag létező bankoktól függetlenül lehet majd náluk számlát vezetni és mindenféle fizetéseket intézni, de a honlapjuk szerint közvetítettek is pénzügyi szolgáltatásokat. A Virpay a beszámolói szerint ugyan nyereségesen működött, a legutóbbi lezárt évben már a félmilliárdot súrolta a bevétel, de ennek háromnegyedét autópályamatrica-értékesítésből szerezték.

Az ügyfelek a cég mérlege szerint kétmilliárd forint körül tarthattak pénzt a Virpay-nél,

azt viszont nehéz megmondani, hogy ez az összeg hány ügyfél között oszlott meg.

Egy másik cég a Virpay egyetlen bankfiókjában, egy mosonmagyaróvári volt takarékszövetkezeti épületben nyitotta meg Magyarország első vidéki bitcoin ATM-jét. A vállalkozás egyébként 92 millió forint nyereséget ért el árfolyamnyereségen a 2017-es évben, amit talán nem merő spekuláció az akkori elképesztő bitcoin-áremelkedésnek tulajdonítani.

A céget a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatta 80 millió forinttal, cserébe vállalta 2016 végén, hogy ezer bankkártya-elfogadó terminált létesít kereskedőknél. A cég elkönyvelte ezt a támogatást, ám arról nincs hír, hogy valóban létesítettek-e ennyi terminált. (Ugyanebben a programban jutott 240 millió forint a közelmúltban bezárt Növekedési Hitel Banknak.) A cég honlapján hirdeti, hogy a politikai kapcsolódásairól ismert Hunguard Kft. tanúsította az informatikai rendszerét.

Ha tényleg gondok vannak a céggel, akkor fontos lehet, hogy milyen vagyontárgyak vannak a cég tulajdonosai mögött. A cég mögött egy mosonmagyaróvári befektetői kör áll. A VirPay tulajdonosa ugyan Vizi Tamás, akiről a Forbes is írt cikket két és fél éve, de ez a cikk is megemlíti, hogy Saller Róbert is része volt a céget indító üzleti körnek. Ezt megerősíti, hogy a virpay.eu domaint a La Rosa Kft. jegyezte be, aminek Saller az egyik tulajdonosa – igaz, a vállalkozás nagy részét egy az USA belföldi offshore-jába, Delaware-be bejegyezett cég birtokolja. Sallernek a szintén mosonmagyaróvári Galambos Zsolttal közösen komolyabb befektetései vannak, köztük egy Liszt Ferenc reptér melletti négycsillagos hotel.

Ugyanez a mosonmagyaróvári kör egyébként érintett volt egy fogászati machinációkkal kapcsolatos OLAF-feljelentésben is, erről az ügyről a 24.hu írt tavaly részletesen. A cikk szerint az OLAF kiszállt többek között a Virpay Kft.-hez és a vecsési szállodához is, mivel ezek a cégek is részt vettek az EU által támogatott projekt eszközeit felülárazó és így a támogatásokat megcsapoló kereskedési láncban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin felügyeleti biztos mnb virpay Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.