Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 2. 10:13 Pénz

Régi adósságait törlesztette a kormány

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Három évvel ezelőtt történelmi tettet hajtott végre a kormány azzal, hogy belépett a kínai kötvénypiacra. Közép-európai ország ugyanis azelőtt még sosem bocsátott ki renminbiben denominált kötvényeket, de még a nagyobb gazdaságok is ritkán élnek ezzel a lehetőséggel. A magyar kormányt részben az motiválta a jüankötvény kibocsátásakor, hogy a renminbi térnyerése esetén a kötvénypiac is élénkülni fog, és idővel akár az amerikai vagy az európai kötvénypiac versenytársa is lehet. Ezért jól jöhet, ha megismerik a magyar kötvényt a keleti befektetők is, és kialakul egy potenciális befektetői kör.

2016. április 25-én aztán 2,5-szeres túljegyzés mellett 1 milliárd jüan értékben adtunk el a devizakötvényből 6,25 százalékos kamat mellett. Az értékesítésből befolyt összeget aztán szokás szerint az Államadósság Kezelő Központ euróra váltotta át a devizamozgásokból fakadó kockázatok mérséklése érdekében. Így a múlt héten visszafizetendő összeg 44,06 milliárd forintot tett ki.

Idén egyébként ez volt a harmadik és egyben utolsó devizakötvény-lejárat. Január első napjaiban 260 milliárd forintot fizetett vissza a magyar állam, amely egy nyolc éve kibocsátott, eredetileg egymilliárd eurós devizakötvény elő nem törlesztett része volt. Március végén pedig 116 milliárd forintot fizetett ki, egy 2014 márciusában kibocsátott, eredetileg egymilliárd dolláros kötvény még meglévő állománya után.

Összesen tehát 420 milliárd forintnyi devizaadósságtól szabadult meg idén Magyarország.

Jövőre az ideihez hasonlóan három devizakötvény-lejárat lesz esedékes. Januárban egy 10 éves futamidejű dollárkötvény jár le 1,7 milliárd dollár értékben, februárban 860 millió eurót kell visszafizetni egy 15 éves futamidejű kötvény lejáratakor, majd júliusban egy újabb egymilliárdos jüankötvény törlesztése válik esedékessé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb csontvázat talált az Eurostat a magyar államadósság szekrényébenSzázhúsz milliárd forinttal nagyobb lehet a magyar államadósság, mint amit a magyar állam gondolt róla.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz államadósság devizakötvény törlesztés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.