Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. április 30. 10:14 Pénz

A tehetős nyugdíjasok megadóztatásáról kezdődött vita Németországban

A cikk eredetileg a privatbankar.hu-n jelent meg.

A múlt héten vita alakult ki Németországban a nyugdíjak adóztatásával kapcsolatban, miután közzétették, hogy az ország 4,4 millió nyugdíjasa – a nyugdíjasoknak csak egy része – 33 milliárd eurónyi jövedelemadót fizet ki évente. A Die Welt szerint a személyi jövedelemadó bevételeinek majdnem tizede a nyugdíjasoktól érkezett, ugyanakkor a teljes szövetségi költségvetés 27,5 százaléka ment a nyugdíjkasszába. Konkrétan 356 milliárd euróból 97 milliárd euró folyik ebbe az alapba – derült ki egy képviselői kérdésre a Szövetségi Pénzügyminisztérium által adott válaszból.

A lap szerint 2005 óta fokozatosan egyre több nyugdíjas esik az adóköteles kategóriába. Igaz, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak egyre több, nyugdíj-előtakarékosságra fordított összeget írhattak le az adójukból kedvezmények formájában.

Ugyanakkor az említett 4,4 millió, adózásra kötelezett nyugdíjas közül csak 600 ezer olyan volt, akinek kizárólag nyugdíjból származott a jövedelme. A többieknek más bevételei is voltak, például ingatlan bérbeadásából. A nyugdíjasok teljes létszáma az országban egyébként közel 21 millió fő, nagy részük tehát nem adózik.

Gazdagodnak vagy kivéreztetik őket?

A német sajtó egy része alaposan felháborodott, hogy a nyugdíjasokat mennyire megadóztatják. A vérmesebbek egyenesen a nyugdíjasok megkopasztásáról, kivéreztetéséről beszéltek. A baloldalinak számító Der Spiegel viszont másként közelítette meg a kérdést, és ugyanezt a hírt először Németország nyugdíjasai egyre gazdagabbak lesznek címmel jelentette meg. (Később ezt egy semlegesebb verzióra cserélték.)

Az állami, a lakossági kötelező televíziós díjakból finanszírozott Tagesschau.de rámutatott, hogy a felháborodást keltett adatok valójában 2014-esek, a statisztika valamiért ennyire lassan követi az eseményeket. Abban az évben még csak 260 milliárd euró folyt be személyi jövedelemadóból, ez azóta emelkedett. A nyugdíjasoktól származó adóbevétel mindenesetre szerintük is évről évre nagyobb volt.

Negyedmillió forintig adómentes

Azok a nyugdíjasok, akiknek más jövedelmük is volt 2014-ben a nyugdíjon felül, 5430 euró (mintegy 1,75 millió forint) adót fizettek átlagosan éves szinten. Akik viszont csak a nyugdíjból éltek, és mégis adót fizettek, azoknak átlagosan mindössze 136 eurót (44 ezert forintot) kellett kiperkálniuk. „Valójában azoknak a nyugdíjasoknak, akik az adózás alá esnek, tőkejövedelmek, ingatlanbérleti díjak vagy üzemi nyugdíjak (Betriebsrente) után kell fizetniük” – írja a Tagesschau.

Az adómentes sáv teteje a németeknél egyébként 2018-ban 9000, 2019-ben 9168 euró (2,95 millió forint) évente. (Mintegy 246 ezer forint havonta.) Ez házaspároknál pontosan a duplája, 18 336 euró. Ez azért fontos, mert sok nő jóval kevesebb nyugdíjat kap, mint a férfiak, főleg Nyugat-Németországban. Ott ugyanis a korábbi évtizedekben szokás volt, hogy számos nő nem vagy keveset dolgozott, inkább gyereket nevelt.

Nyugdíjemelés miatt többen adóznak

Már eldőlt, hogy július 1-től Nyugat-Németországban 3,18, keleten 3,91 százalékkal emelkedik majd a nyugdíjak összege. Emiatt a Szövetségi Pénzügyminisztérium szerint 48 ezer újabb nyugdíjas – vagy inkább egyéb jövedelmei mellett nyugdíjat is kapó polgár – esik majd az adóköteles sávba.

A nyugdíjkérdés egyébként nagyon fontos a német politikusok számára, mert ma már minden harmadik választópolgár 60 év feletti az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem fogjuk viszontlátni egyéni nyugdíjszámlánkon a magánpénztári befizetéstAz államnál nyilvántartott egyéni számla nem alkalmas a pénz elszámolására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adó ingatlan bérbeadása németország nyugdíj tőkejövedelem Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.