Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. április 17. 09:52 Pénz

Nem fogjuk viszontlátni egyéni nyugdíjszámlánkon a magánpénztári befizetést

A cikk az Mfor.hu-n jelent meg először.

Újra és újra előkerül a téma, hogy mi lesz az Orbán-kormány kilenc évvel ezelőtti ígéretével, amely szerint a magánnyugdíjpénztárakból visszaszármazott megtakarítások átkerülnek a volt tagok állami rendszerben vezetett számláira. Vagyis végső soron ezzel kiegészül a nyugdíjuk, amikor annak folyósítására a nyugdíjba vonuláskor sor kerül.

A tömeges, 2,8 millió egykori pénztártagot megmozgató ígéret hatására lényegében elvérzett a magánpénztári rendszer, alig maradt talpon néhány pénztár. A visszalépések – pontosabban a visszaléptetések, mert a pénztárban maradásról kellett nyilatkozatot tenni, aki nem nyilatkozott, annak a megtakarítása automatikusan átkerült az állami kasszába – egyik legfőbb motivációja az addig felhalmozott, nem egy esetben több milliós megtakarítás egyéni számlához kötése volt. A másik pedig az a fenyegetés, hogy aki nem lép vissza, annak a továbbiakban nem keletkezik jogosultsága nyugdíjra az állami ellátórendszerben.

Mint kiderült, az ígéretből nem lett semmi, a fenyegetést pedig nem tudta valóra váltani a kormány a jogi buktatók miatt.

A reményt azonban továbbra is táplálja az érintett mintegy 2,8 millió ember, hogy az átvitt pénzük egyszer majd megjelenik a számláikon. Abba kapaszkodnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank rendre közli az átvitt magánpénztári vagyon mértékét. Erre azonban – mint a jegybankban mondják – az uniós statisztikai előírások miatt van szükség: akkor számolják el az adott tagra jutó összeget, amikor nyugdíjba vonul. De a vagyon már nem áll rendelkezésre, az elment adósságcsökkentésre, vállalati tulajdonrészek növelésére.

Most a kormányzat felől jött egy újabb egyértelmű jelzés, hogy nem érdemes reménykedni: egy parlamenti képviselői kérdésre adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára közölte az alábbiakat:

„A társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magánnyugdíjpénztári egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető.”

Rétvári arra utal, hogy vannak egyéni számlák, de azok csak arra szolgálnak, hogy a nyugdíj kiszámításához segítséget adjanak. A járandóságot a szolgálati idő és a kereset függvényében határozzák meg. A számla tehát a jogszerzésről ad tájékoztatást.

Pénzt azonban ide nem lehet feltölteni, leegyszerűsítve a dolgot. De az államtitkár szerint emiatt nem éri veszteség a visszalépőket: azzal kompenzálja őket a rendszer, hogy a teljes összegű járulékalapot figyelembe veszik majd a nyugdíjba vonuláskor. A magánpénztári időszak alatt ugyanis csak 75 százalékot fizettek a tagok az állami kasszába, a többi a pénztárakba ment. Rétváriék szerint az a rész is az államot illette volna, nem arról volt szó, hogy a szabadon felhasználható keresetéből fizette volna a tagdíjat a pénztártag. Így tulajdonképpen jogosan vette vissza az állam ezt az összeget – vonható le a tanulság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet szán a kormány nyugdíjra, mégse lesz nagyobb emelésJelentősen emelkednek 2020-ban és 2021-ben a nyugdíjbiztosítási alap kiadásai, de valószínűleg nem azért, mert inflációt meghaladó emelésre készül a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz magánnyugdíjpénztár Magyar Nemzeti Bank megtakarítás nyugdíjszámla Rétvári Bence Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.