Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. április 11. 12:54 Pénz

Mészáros Lőrinc lánya és a vagyonminiszter lakása is felkerült egy NAV-listára

Közzétette a NAV azoknak a magánszemélyeknek, gazdasági  társaságoknak és egyéb szervezeteknek a listáját, amelyek legalább két éve nem tettek eleget áfa-bevallási kötelezettségüknek. A lista döbbenetesen hosszú, az adóhatóság 2026 oldalon keresztül sorolja azt a közel 27 ezer adózót, illetve adataikat, akik mulasztottak.

Ennek megfelelően teljes képet nagyon nehéz lenne adni a kimutatásról, néhány érdekességet azonban érdemes lehet kiemelni. Szép számmal szerepelnek ugyanis a listán ismertebb cégek, illetve vállalkozók és érdekeltségeik is. Ilyen például Mészáros Lőrinc lánya, Homlok-Mészáros Ágnes, de feltűnik a dokumentumban a Sólyom Air neve, a labdarúgó élvonalból száműzött egykori pécsi és kaposvári csapatokat fenntartó cégek, és az újpesti focicsapatot korábban üzemeltető, de néhány éve csúnya botrányba keveredő vállalat is.

Akadnak a dokumentumban társaságok annak a Balogh Sándorhoz köthető vállalatbirodalomnak a tagjaiból is, akinek részben a jelenlegi vagyonminiszter, Bártfai-Mager lakásán működő az államot százmilliókkal megkárosító céghálójáról tavaly írtunk. Konkrétan a miniszter tulajdonában álló ingatlan is feltűnik a listán, akárcsak az a társasház, amelynek kapucsengőjéről a cikkünk megjelenését követően vágták le a Bártfai-Mager nevet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltüntetett névtábla és szokatlan kölcsön bonyolítja az új miniszter titkátA Bártfai-Mager Andrea által felügyelt takarékszektor egyik főszereplőjével kötött nagy összegű hitelszerződést az új miniszter fiának a cége.

 

Ahogy a NAV-listáknál az lenni szokott, ebben a kimutatásban is vannak visszatérő címek. Nem egy olyan akad, amely legalább háromszázszor szerepel a dokumentumban, sőt olyan cím is van, amelynek az ötszáz említést is sikerült elérnie. Ez – a dokumentum felépítése miatt – nem jelenti törvényszerűen azt, hogy pont ennyi mulasztó vállalkozás van ezekre a helyekre bejelentve, de az biztos minden esetben több száz jogszabálysértő vállalkozást tartanak nyilván ezeken a címeken.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk21 apró iroda és lakás, ahol sok tízmilliárdnyi közpénz tűnt elA legnagyobb adótartozást felhalmozó cégek negyede, közel 400 vállalat mindössze 21 címre van bejelentve. Van ahol 38 ilyen vállalkozás "működik". Miért nem tesznek semmit?

 

Persze a gyakran néhány tíz négyzetméteres irodákban nem működik ennyi cég, az érintett vállalkozások egy úgynevezett székhelyszolgáltatóhoz vannak bejelentve. Az iparág visszásságairól korábban kétrészes cikksorozatot írtunk bemutatva, hogyan próbálják kihasználni az adócsalók egy olyan iparág szolgáltatásait, amelyre egyébként piaci alapon tényleg van kereslet.

 

Az áfa-bevallást elmulasztók adatait egyébként 2017 óta kell közzétennie a NAV-nak. Ha valaki felkerül a listára, az még nem jár automatikus következményekkel, de a késés mulasztási bírsággal járhat, ha pedig az adózó a NAV felszólítására sem tesz eleget kötelezettségének, akkor törölhetik az adóhatósági nyilvántartásból.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően Homlok-Mészáros Ágnes kommunikációs képviselőjén keresztül az alábbi reakciót juttatta el lapunkhoz:

“Homlok-Mészáros Ágnes a G7 gazdasági portál cikkéből értesült, hogy neve szerepel a NAV „ÁFA bevallást több mint két egymást követő bevallási időszakon keresztül be nem nyújtó adózók” listáján. A cikk állításait a megbízásából eljáró, adó- és áfa bevallását készítő könyvelőirodával azonnali hatállyal ellenőriztette. A belső vizsgálat feltárta, hogy egyéni vállalkozóként Homlok-Mészáros Ágnes minden gazdasági évben a tényeknek és az adójogi jogszabályoknak megfelelően, illetve a törvény által előírt határidőben benyújtotta adóbevallásait, azonban technikai hibából adódóan a NAV által a 2017-es gazdasági évre utólagosan előírt negyedéves 0-s bevallásokat az iroda nem juttatta el az adóhatósághoz. Adófizetési mulasztással a bizonylatok utólagos benyújtásának elmaradása nem járt, a hiányzó dokumentumok pótlása folyamatban van.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Bártfai-Mager Andrea Mészáros Lőrinc NAV NAV-lista székhelyszolgáltatók Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.