Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. március 19. 10:09 Pénz

Nem várt mellékhatása lehet a 10 milliós ingyen hitelnek

A cikk eredetileg a privátbankár.hu-n jelent meg.

Az eurózónában régóta zéró az alapkamat, de sokáig nem számított senki arra, hogy ez akár 10 éves távon is fennmaradhat. Először 2016-ban kezdett ilyesmit árazni a piac, akkor a német 10 éves kötvények hozama a negatív tartományba csúszott, vagyis aki ilyen feltételekkel vásárolt, évente 1-2 tizedszázalékot veszített a megvett kötvényen. Ez az abszurd állapot aztán megszűnt, a hozam visszakapaszkodott 0,2-0,3 százalék közé, sőt tavaly év elején 0,8-ig is felszaladt.

A többi fejlett eurózónás kötvény is hasonló utat járt be, de a németnél magasabb hozamok mellett. Tavaly aztán újra hozamcsökkenés indult, amely év végén felgyorsult és azóta is tart. A német kötvény hozama immár egy ezrelék alatt van, ha a folyamat tovább zajlik, akár ismét a negatív tartományba is süllyedhet, ugyanakkor most a finn, a holland, a belga, az osztrák és a francia hozamok is igen alacsonyak, fél százalék alattiak.

Ami most külön érdekesség, hogy olyan országok kötvényeinek hozama is gyorsan esik, amelyeket korábban óvatosan kezeltek a befektetők. Erre az egyik legjobb példa a portugál kötvény, ami a 2011-es, Portugália kimentéséhez vezető válság idején 16 százalék fölött tetőzött, majd 2015 elején 2 százalék alá került, de onnan két éve újra 4 százalékig emelkedett. Most mindössze 1,26 százalék a hozama.

A görög állampapírhozam is 25 éve nem látott mélységbe került, miközben a válság tetőpontján 40 százalék fölött is járt, majd a 2015-ös második dráma idején, amikor a bankok még a kifizetést is korlátozták, 15 százalék fölé emelkedett, most azonban mindössze 3,74 százalék, nem sokkal magasabb, mit a miénk. Ez ugyan még a legmagasabb érték az eurózónában, de mégis arra utal, hogy a 3-4 éve még reménytelennek tekintett ország iránt is nagyjából helyreállt a bizalom.

Szembe megyünk

A folyamat összességében azt jelzi, hogy a befektetők egyre kevésbé számítanak a magasabb hozamokra, vagyis arra gondolnak, hogy a rendkívül laza monetáris politika fennmaradhat akár hosszabb távon is. Az Európai Központi Bank állandóan csak halasztja az első lehetséges kamatemelés időpontját, egyre inkább elfogadja a piac, hogy belátható időn belül nem lesz monetáris normalizálódás.

A meglepő az, hogy a magyar 10 éves hozam eközben nem csökken,

pontosabban egy darabig együtt csökkent a trenddel, de két hete hirtelen megugrott: 2,8 százalék körüli értékről 3,30-ra emelkedett. Ezt elég nehéz megmagyarázni, pláne, hogy a többi régiós kötvénynél nem volt ilyen heves változás. A vártnál magasabb hazai inflációs adat kissé később jött ki, ez önmagában ugyancsak nem magyarázza a folyamatot.

Főnyeremény a bankoknak

Egyetlen olyan esemény történt időközben, ami lecsökkenthette a hosszabb lejáratú intézményi állampapírok keresletét (így megnövelte hozamát), mégpedig az, hogy a bankok számára rövidesen sokkal jobb lehetőség adódik. A Magyar Közlönyben megjelent feltételek szerint az úgynevezett babaváró támogatás, avagy asszonyhitel kamata az 5 éves állampapírhozamhoz fog igazodni, adott felárral, így a mostani szintek mellett 5 százalék körül lenne a hozam.

Az állam kezességet vállal a hitelekre a bankok felé, vagyis számukra pont olyan lesz, mint ha állampapírt vennének.

Miután a babaváró hitelt 20 éves lejárattal tervezik, ez a bankoknak 20 évre 5 százalékon való kihelyezést jelent, vagyis ezt akár egyfajta 20 éves referenciahozamnak is tekinthetik. Ha viszont a 20 éves hozam 5 százalék, akkor a 10 éves túl alacsony lenne 3 alatt, a 3,30 viszont arányos lehet, legalábbis a bankok úgy gondolhatják, hogy ennél alacsonyabb szinten nem éri meg a befektetés.

Eltérő érdekek

Elvileg maga a kötvényhozam banki spekuláció vagy állami beavatkozás tárgya is lehetne, miután a babaváró hitel kapcsán a két oldalnak eltérő az érdeke. A bankok nyilván örülnének, ha magasabb lenne az 5 éves államkötvényhozam, hisz akkor magasabb kamatot kapnak a hitelre, az állam ugyanezen okból alacsonyabb kötvényhozamban érdekelt. Az 5 éves papír hozamában azonban nem látszik lényeges elmozdulás: 2,20-2,27 százalék között mozgott az elmúlt időben. Ez arra utal, hogy manipulációról szó sincs (ennek úgyis csak a tömeges hitelezés idején lenne értelme), így inkább az új, kvázi 20 éves hozamhoz, vagyis a babaváró hitelhez való igazodásról lehet szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem volt elég csok-baba, ezért kell a 10 milliós ingyenhitelA csok bevezetésének évében nőtt a termékenységi ráta, azóta viszont stagnál. Lépnie kellett a kormánynak, ha komolyan gondolja a népességfogyás megállítását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz államadósság asszonyhitel babaváró hitel hozamok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.