Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. március 13. 13:25 Pénz

Bezárhat Matolcsy unokatestvérének bankja, közel húszmilliárd ragadhat bent

(A Mfor.hu cikke.)

Március 18-án lejár az NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseinek kétszer is meghosszabbított, tovább már nem húzható korlátozásának határideje. Az mfor.hu értesülései szerint az MNB arról tájékoztatta az OBA-t, hogy készüljenek a betétesek kártalanítására.

Nagyjából 30 milliárd forint vár a sorsára az NHB Növekedési Hitelbankban. Ennyi kifizetése nem lehetséges tavaly december 18. óta. Akkor rendelte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. által 98,47 százalékban*És a korábbi főtulajdonos, a libanoni Fransa Holding S.A.L. által 1,53 százalékban. tulajdonolt hitelintézet csak 7 millió forintig teljesíthet kifizetéseket egy ügyfél betétszámlájáról, új pénzeket nem fogadhat be, és a bankot 2019. április 18-áig két felügyeleti biztos irányítja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bedőlés határára került Matolcsy György unokatestvérének bankjaSzemerey Tamás bankja nem feltétlenül piaci alapon hitelezett, ennek most súlyos következményei lettek.

Az NHB likviditásának jegybanki vizsgálata során ugyanis kiderült, a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató (likviditásfedezeti követelmény, Liquidity Coverage Requirement) értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt. Ugyanakkor az intézkedés nem érintette az NHB befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Azóta az MNB kétszer is meghosszabbította, 30-30 nappal a korlátozást, legutóbb március 18-áig. További prolongálásra viszont a hitelintézeti törvény már nem ad lehetőséget. Így az MNB-nek döntenie kell, hogy feloldja-e a kifizetések korlátozását, egyúttal megengedi-e új betétek nyitását, valamint visszarendeli-e a felügyeleti biztosokat, vagy kezdeményezi az NHB felszámolását. Ez utóbbira a törvény szerint akkor kerülhet sor, ha az MNB megállapítja, hogy felügyeleti intézkedéssel, illetve felügyeleti biztos kirendelésével sem biztosítható az NHB prudens működése. A felszámolási eljárás célja – kicsit leegyszerűsítve –, hogy a bank megszüntetése előtt a betétesek visszakapják a pénzüket.

Az mfor.hu értesülései szerint

az MNB az NHB felszámolását fogja kezdeményezni a március 18-ai határidő lejártát követően, már értesítették is az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA), hogy készüljön fel az ügyfelek kártalanítására.

Árulkodó jel, hogy az NHB január 25-i hatállyal mind a kilenc vidéki fiókját bezárta, az erről hozott döntéseket a cégbíróság február 28-án jegyezte be – derül ki a Szemerey-féle bank hivatalos irataiból.

A szabályok szerint az OBA kártalanítása automatikus. Akkor indul, amikor az MNB visszavonja a működési engedélyt, vagy amikor a bíróság elrendeli a felszámolást. A kettő közül az a döntő, amelyik hamarabb történik. Lapunk úgy tudja, hogy a mintegy 30 milliárd forintnyi befagyott – vagyis 7 milliós kifizetési korlátozás alá eső – pénzből csak 10-12 milliárd lehet jogosult az OBA kártalanítására. Egy betétes maximum 100 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon közel 31,6 millió forintot) kaphat. Kivételes esetben a kifizetés felső határa 50 ezer euróval (azaz 15,8 millió forinttal) megfejelődhet, ám kérdés, hogy ez az eset rendkívülinek minősül-e.

Az NHB betétesei így együttesen 18-20 milliárdot bukhatnak. Az OBA 2017 végén 31,5 milliárdos vagyonnal rendelkezett. Szerettük volna megtudni, hogy most mennyi van a betétbiztosítási alapban, de kérdésünket elhárították, mondván, a pontos összeg majd az éves beszámolóból kiderül. Vagyis legkorábban 2020 tavaszán. Pedig az OBA-t összeadó hazai kereskedelmi bankok is bizonyára szeretnék tudni, kell-e még beleadniuk az amúgy kis súlyú, a bankrendszer mérlegfőösszegének mindössze 0,2 százalékát adó NHB betéteseinek kártalanítására.

A banknak egyébként nem volt sok ügyfele, de – a céginformációs rendszerben is ellenőrizhető módon –

Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is vezetett ott számlát. Mégsem lehet számukra nagy érvágás az NHB bezárása, mivel még az MNB december 18-ai fellépése előtt kevesebb mint két héttel a Gránit Banknál nyitottak új számlákat.

Ahogy azt január közepi megkeresésünkre az egyik érintett cég, a Balaton Bútor Belsőépítészeti, Bútorgyártó és Kereskedelmi Tanácsadó Kft. indokolta, mert „szükségük volt egy újabb bankszámlára és a piaci felmérés után a Gránit Banktól kaptak olyan kedvező feltételű ajánlatot, ami a legmegfelelőbb volt a számukra”.

Rosszul járhatott azonban a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., mivel úgy tudjuk, több milliárdja volt az NHB-számláján a kifizetési korlátozás bevezetésekor. Az őrző-védő cég személye azért érdekes, mert az utóbbi időben több értékes kormányzati megrendelést kapott. 1,4 milliárd forintért őrizték a 2017-es budapesti vizes vébét, a Target Group Facility Management Zrt.-vel konzorciumban 465 milliót kapnak a Liget védelméért, 1,7 milliárdért pedig a stadionok biztonságát garantálják. Továbbá a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 26 milliárdos keretszerződésén – aminek győzteseit 2017 novemberében hirdették ki – Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégével, a Civil Biztonsági Zrt.-vel, a hozzájuk köthető Hunex Teammel és a PFM Biztonsági Kft.-vel osztoznak. Az biztos, hogy 2017 vége óta volt számlájuk az NHB-ban. Az mfor.hu megkérdezte a Valton-Secet, de még nem kaptunk választ, amint ezt megtörténik, azt természetesen közöljük.

Az mfor.hu szerint egy másik jelentős kárvallott a jegybanki alapítványok tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. (KEDO) lehet, amelynek ugyancsak több milliárdja ragadhatott bent az NHB-ban. Megkeresésünkre azonban az alapítványok vagyonát kezelő társaságnál azt válaszolták: ezek az értesülések helytállóak. Nem biztos, hogy az NHB-val történtekkel függ össze, de a cégpapírok szerint a várhatóan idén nyárra, mintegy 12 milliárd forintos beruházás keretében elkészülő kecskeméti Neumann János Egyetem építését koordináló KEDO – Matolcsy Ádám cégeihez hasonlóan – szintén az MNB fellépése előtt tizenkét nappal nyitott számlát a Gránit Banknál, noha az MKB Banknál is rendelkezik számlával.

Pénz bank nhb növekedési hitel bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. augusztus 15. 12:51 Pénz

Ha 15 ezer milliárd dollár nem tévedhet, akkor nyakunkon a recesszió

Az utóbbi tízből tíz alkalommal pontos volt ez a jelzés.

Debreczeni Anna
2019. augusztus 12. 06:51 Pénz

Hihetetlen pénzeket húz le egy ravasz pénzváltógépes cég

Kiemelkedő profitrátával dolgozik a kék-sárga pénzváltóiról ismert Euronet. A szabályozás laza, ennek megfelelően a trükkök is elég durvák.

Avatar
2019. augusztus 9. 15:27 Pénz

Három gyerek, hét ülés – melyik autót érdemes választani?

Nagyon komoly érdeklődés van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, egy hónap alatt 8 ezernél több támogatási igénylést adtak le az érintettek.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. augusztus 24. 07:23 Világ

Példátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetés

Lassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.