Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 19. 10:06 Pénz

Talán mégsem veszett el 40 milliárd forintnyi bitcoin

A hónap elején több magyar portál is beszámolt arról, hogy miután váratlanul meghalt a kanadai Quadriga kriptodeviza-tőzsde alapítója, nem tudnak az ügyfelek hozzáférni a 143 millió (amerikai) dollárt érő állományukhoz, mert csak Gerry Cotten ismerte a jelszót.

A napokban viszont a Bloomberg arról számolt be, hogy az üzletember öt évvel ezelőtt egy podcastban részletesen elmagyarázta, miképpen őrzi a titkot, így mégis lehet esély a forintban 40 milliárdos érték visszaszerzésére. Az akkoriban Vancouverben élő Cotten a True Bromance Podcastban először azt fejtegette, hogy a bitcoin eléréséhez szükséges jelszó elvesztése/elfelejtése olyan, mintha az ember elégetné a bankjegyeit, mert enélkül képtelenség hozzáférni az értékhez.

Ezt követően arról beszélt, hogy a kriptodevizát érdemes az internethez nem csatlakozó úgynevezett hideg tárcában (cold wallet) tartani, 

az ehhez tartozó jelszót pedig egyszerűen felírni egy papírra és egy banki széfben tárolni.

A Quadrigánál akkoriban, 2014 februárjában így is jártak el. Ebben az esetben ugyanis legfeljebb csak attól kell tartani, hogy onnan eltűnik a papír.

Ez persze nem garantálja, hogy Cotten az azóta eltelt időben nem változtatta meg a módszert, de legalább reményt ad a Quadriga mintegy 100 ezer ügyfelének. A cég lehúzta a rolót, jelenleg csődvédelem alatt áll, az Ernst&Young segítségével próbálják újjászervezni a működését.

Gerry Cotten egy laptopról működtette a Quadrigát, indiai utazása során vesztette életét tavaly decemberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTökéletes időben játszott a bitcoin összeomlására, most bezsebelte a profitotMark Dow egy éve a bitcoin árfolyamesésére fogadó ügyletet kötött, most betakarította a profitot, miután a kriptodeviza körülbelül 80 százalékot zuhant.

Pénz bitcoin csőd Gerry Cotten Quadriga Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2020. február 13. 11:22 Pénz

A dráguló gyümölcs és hús állíthatja meg a forint zuhanását

Ha egy euró forintban kifejezett értéke nem is, de a gyümölcsök és a húsok ára lépésre kényszerítheti az MNB-t.

Debreczeni Anna
2020. február 12. 17:58 Pénz

Jön a tavasz, lassan kizöldülnek a befektetések is

Egyre sürgetőbb az egységes szabályozás megalkotása a fenntarthatónak titulált befektetéseknél, különben csak zöldre festünk.

Avatar
2020. február 4. 18:11 Pénz

Hány vállalat kapja el a koronavírust?

Ami a betegnek a vírus, az a vállalatoknak a magas eladósodottság. Nem jó, ha a kettő találkozik.

Fontos

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.

Fabók Bálint
2020. február 21. 06:53 Vállalat

Bolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a Lidl

Ha nincs elég forgalom, egyszerűen hazaküldenek valakit. A magyar bevásárlást teljesen felforgató diszkontok egészen máshogyan működnek, mint a hagyományos áruházak, a dolgozóikkal beszéltünk a különbségekről.