Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 19. 10:06 Pénz

Talán mégsem veszett el 40 milliárd forintnyi bitcoin

A hónap elején több magyar portál is beszámolt arról, hogy miután váratlanul meghalt a kanadai Quadriga kriptodeviza-tőzsde alapítója, nem tudnak az ügyfelek hozzáférni a 143 millió (amerikai) dollárt érő állományukhoz, mert csak Gerry Cotten ismerte a jelszót.

A napokban viszont a Bloomberg arról számolt be, hogy az üzletember öt évvel ezelőtt egy podcastban részletesen elmagyarázta, miképpen őrzi a titkot, így mégis lehet esély a forintban 40 milliárdos érték visszaszerzésére. Az akkoriban Vancouverben élő Cotten a True Bromance Podcastban először azt fejtegette, hogy a bitcoin eléréséhez szükséges jelszó elvesztése/elfelejtése olyan, mintha az ember elégetné a bankjegyeit, mert enélkül képtelenség hozzáférni az értékhez.

Ezt követően arról beszélt, hogy a kriptodevizát érdemes az internethez nem csatlakozó úgynevezett hideg tárcában (cold wallet) tartani, 

az ehhez tartozó jelszót pedig egyszerűen felírni egy papírra és egy banki széfben tárolni.

A Quadrigánál akkoriban, 2014 februárjában így is jártak el. Ebben az esetben ugyanis legfeljebb csak attól kell tartani, hogy onnan eltűnik a papír.

Ez persze nem garantálja, hogy Cotten az azóta eltelt időben nem változtatta meg a módszert, de legalább reményt ad a Quadriga mintegy 100 ezer ügyfelének. A cég lehúzta a rolót, jelenleg csődvédelem alatt áll, az Ernst&Young segítségével próbálják újjászervezni a működését.

Gerry Cotten egy laptopról működtette a Quadrigát, indiai utazása során vesztette életét tavaly decemberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTökéletes időben játszott a bitcoin összeomlására, most bezsebelte a profitotMark Dow egy éve a bitcoin árfolyamesésére fogadó ügyletet kötött, most betakarította a profitot, miután a kriptodeviza körülbelül 80 százalékot zuhant.

Pénz bitcoin csőd Gerry Cotten Quadriga Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. augusztus 15. 12:51 Pénz

Ha 15 ezer milliárd dollár nem tévedhet, akkor nyakunkon a recesszió

Az utóbbi tízből tíz alkalommal pontos volt ez a jelzés.

Debreczeni Anna
2019. augusztus 12. 06:51 Pénz

Hihetetlen pénzeket húz le egy ravasz pénzváltógépes cég

Kiemelkedő profitrátával dolgozik a kék-sárga pénzváltóiról ismert Euronet. A szabályozás laza, ennek megfelelően a trükkök is elég durvák.

Avatar
2019. augusztus 9. 15:27 Pénz

Három gyerek, hét ülés – melyik autót érdemes választani?

Nagyon komoly érdeklődés van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, egy hónap alatt 8 ezernél több támogatási igénylést adtak le az érintettek.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. augusztus 24. 07:23 Világ

Példátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetés

Lassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.