Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 20. 10:11 Pénz

Soros emberei nem tudnak pénzt keresni azzal, ami őt gazdaggá tette

Soros György azzal alapozta meg vagyonát, hogy makrogazdasági trendek alapján keresett befektetési célpontokat egyebek mellett a deviza-, a kötvény- és a nyersanyagpiacon. Ennek része volt legismertebb húzása is, amikor főstratégájával, Stan Druckenmillerrel közösen 1992-ben az angol font esésére játszó ügyletet kötöttek, és ezzel egymilliárd dolláros nyereségre tettek szert.

Ez a stratégia azonban egyre kevésbé működik, ezért jelentősen át kellett alakítani a 25 milliárd dollárt kezelő Soros befektetési alap működését az elmúlt egy évben. Maga Soros György már évek óta nem vesz részt a befektetési döntésekben, ezért 2017 elejétől Dawn Fitzpatrik felel. Ő fokozatosan jelentős összegeket vont el a makrostratégia alapján dolgozó megbízott alapkezelőktől, és ezeket a belsős befektetési szakemberekhez csoportosította át – írja a Bloomberg belső információkra hivatkozva.

A makrogazdasági alapú és ingatlanbefektetéseket kezelő Adam Fisher tavaly még 3 milliárd dollár fölött rendelkezhetett, ma már ez csak körülbelül félmilliárd. A nála lévő összeg akkor nőhet a jövőben, ha javulnak a külső körülmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoros Györgyék szerint egyelőre nem lesz válságValószínűleg az olajárak további növekedésére számít a magyar származású dollármilliárdos.

A makrostratégia nehézségeiről a Sorossal 1988 és 2000 között együtt dolgozó Druckenmiller a napokban egy tévéinterjúban azt mondta: „30 éven keresztül évi 30 százalékot kerestem, ennek ma már a közelében sem járok”. Ezzel nincs egyedül, az elmúlt években makroalapok sorát kellett átalakítani, miután a veszteségek, gyenge hozamok miatt csalódott befektetők kivonták a pénzüket. Igaz, vannak azért olyanok is, akiknek a mostani, kiszámíthatatlan pénzpiaci körülmények között is sikerül kétszámjegyű hozamot elérni.

Soros befektetési alapjánál a makro megközelítéssel dolgozó alapkezelők idén 4-5 százalékos mínuszban vannak, de az alap egésze enyhe pluszban áll. Az előbbi csapatból két embert elbocsátottak.

A 88 éves Soros György – akit tegnap a Financial Times brit üzleti lap az év emberének választott a szabadságjogok és a liberális demokrácia melletti kiállása miatt – alapjánál jelentős átalakítások zajlanak, mióta tavaly év végén vagyonának jelentős részét a Nyílt Társadalom Alapítványnak adományozta. A befektetések időtávját, kockázati jellegét és szerkezetét ugyanis ahhoz kellett igazítani, hogy többségüket már nem Soros és családja birtokolja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoros György alapítványainak adományozza a vagyona háromnegyedétGondoskodni szeretne róla, hogy alapítványai a halála után is működjenek. A magyar GDP hetedére rúgó vagyontömegről van szó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetések makro stratégia Nyílt Társadalom Alapítvány soros györgy Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.