Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 17. 11:28 Pénz

Több mint százmilliárdot kaszált egy egyetemi professzor egy befektetésén

Meglehetősen ritkának számít, hogy valaki egyszerre elismert tudós és vagyonokat kereső befektető, de Timothy Springernek sikerült ez a bravúr. A Harvard Medical School orvos professzora korábbi tevékenységének köszönhetően már tehetősnek számított, amikor 5 millió dollárt fektetett a Moderna nevű társaságba. A személyre szabott rák elleni oltások kifejlesztésén és piacra vitelén dolgozó cég nemrég lépett tőzsdére a biotechnológiai iparág egyik legnagyobb részvénykibocsátása keretében. Ez olyan jól sikerült, hogy Springer 17,3 millió részvénye – amellyel ő a Moderna negyedik legnagyobb tulajdonosa – körülbelül 400 millió dollárt (mintegy 114 milliárd forint) ért.

Igaz, az első kereskedési napon közel 20 százalékot estek a részvények, így Springer részesedésének értéke is 320 millióra csökkent. Ez valószínűleg nem realizált veszteség, mert a tőzsdére lépéskor a társaságok nagytulajdonosai általában vállalnak egy bizonyos hosszúságú – például egyéves – moratóriumot, amíg nem adnak el a részvényeikből.

Springer 1999 óta számít az egyik leggazdagabb amerikai tudósnak, amikor 100 millió dollárra tett szert első vállalkozása, a gyógyszerfejlesztő LeukoSite eladásából. A pénz egy részét azóta rendre kezdő biotechnológiai vállalkozásokba fekteti. A Modernát alapító harvardi kollégája, Derrick Rossi – miután saját próbálkozásai sikertelenek maradtak – azzal kereste meg, hogy segítsen tőkét szerezni. Springer ezt meg is tette, emellett pedig saját maga is tett pénzt a vállalkozásba.

Más befektetéseinek sorsa szintén jól alakult, Springer a Bloombergnek azt mondta, hogy becslése szerint 

2008 decemberétől idén novemberig évente átlagosan 57 százalékos hozamot sikerült elérnie.

Hatalmas vagyona ellenére a professzor nem szállt el, továbbra is kerékpárral jár munkába, farmert hord, baráti körét pedig tudósok alkotják. Igaz, Boston egyik felkapott negyedében él, ahol fölös energiáit kertészkedéssel köti le. „Nincs nyaralónk, mert ha nyáron elutaznánk, nem tudnánk betakarítani a zöldségeket” – mondta a több, általa segített vállalat igazgatótanácsában vagy tudományos tanácsadó testületében is szerepet vállaló szakember.

Pénz biotechnológia rák elleni oltás részvénykibocsátás vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. január 15. 14:25 Pénz

Mészáros Lőrinc köre Matolcsyék nélkül fogja a tőzsdére vinni az MKB-t

Szemerey Tamás MKB-tulajdonrészének feladására kényszerült. Így legalább négyötöd részben a Mészáros-kör érdekeltségébe kerül a bank.

Bucsky Péter
2019. január 14. 06:54 Pénz

Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok

Eddig sosem látott adatokat szereztünk arról, hogy mennyit keres a Németországban dolgozó százezer magyar.

Jandó Zoltán
2019. január 13. 17:39 Élet, Pénz

Külföldön ötször annyiból pihen az átlag magyar, mint belföldön

Egyre több magyar utazik külföldre, a hazai nyaralásokra viszont nem jut több, mint a korábbi években. A gyógyfürdők egyre kevésbé vonzóak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.