Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 17. 11:28 Pénz

Több mint százmilliárdot kaszált egy egyetemi professzor egy befektetésén

Meglehetősen ritkának számít, hogy valaki egyszerre elismert tudós és vagyonokat kereső befektető, de Timothy Springernek sikerült ez a bravúr. A Harvard Medical School orvos professzora korábbi tevékenységének köszönhetően már tehetősnek számított, amikor 5 millió dollárt fektetett a Moderna nevű társaságba. A személyre szabott rák elleni oltások kifejlesztésén és piacra vitelén dolgozó cég nemrég lépett tőzsdére a biotechnológiai iparág egyik legnagyobb részvénykibocsátása keretében. Ez olyan jól sikerült, hogy Springer 17,3 millió részvénye – amellyel ő a Moderna negyedik legnagyobb tulajdonosa – körülbelül 400 millió dollárt (mintegy 114 milliárd forint) ért.

Igaz, az első kereskedési napon közel 20 százalékot estek a részvények, így Springer részesedésének értéke is 320 millióra csökkent. Ez valószínűleg nem realizált veszteség, mert a tőzsdére lépéskor a társaságok nagytulajdonosai általában vállalnak egy bizonyos hosszúságú – például egyéves – moratóriumot, amíg nem adnak el a részvényeikből.

Springer 1999 óta számít az egyik leggazdagabb amerikai tudósnak, amikor 100 millió dollárra tett szert első vállalkozása, a gyógyszerfejlesztő LeukoSite eladásából. A pénz egy részét azóta rendre kezdő biotechnológiai vállalkozásokba fekteti. A Modernát alapító harvardi kollégája, Derrick Rossi – miután saját próbálkozásai sikertelenek maradtak – azzal kereste meg, hogy segítsen tőkét szerezni. Springer ezt meg is tette, emellett pedig saját maga is tett pénzt a vállalkozásba.

Más befektetéseinek sorsa szintén jól alakult, Springer a Bloombergnek azt mondta, hogy becslése szerint 

2008 decemberétől idén novemberig évente átlagosan 57 százalékos hozamot sikerült elérnie.

Hatalmas vagyona ellenére a professzor nem szállt el, továbbra is kerékpárral jár munkába, farmert hord, baráti körét pedig tudósok alkotják. Igaz, Boston egyik felkapott negyedében él, ahol fölös energiáit kertészkedéssel köti le. „Nincs nyaralónk, mert ha nyáron elutaznánk, nem tudnánk betakarítani a zöldségeket” – mondta a több, általa segített vállalat igazgatótanácsában vagy tudományos tanácsadó testületében is szerepet vállaló szakember.

Pénz biotechnológia rák elleni oltás részvénykibocsátás vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2019. június 24. 10:11 Pénz

A bitcoinnak is szárnyakat adott a Facebook-pénz

A félig már elfelejtett bitcoin feltámadt, és a Facebook Librára irányuló érdeklődésnek köszönhetően 11 ezer dollár fölé emelkedett az árfolyama.

Torontáli Zoltán
2019. június 21. 12:36 Adat, Pénz

Az uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenysége

A magyar államadósságnak már 22 százaléka van a lakosságnál, és ez nagyon magas érték

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.