Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 17. 11:28 Pénz

Több mint százmilliárdot kaszált egy egyetemi professzor egy befektetésén

Meglehetősen ritkának számít, hogy valaki egyszerre elismert tudós és vagyonokat kereső befektető, de Timothy Springernek sikerült ez a bravúr. A Harvard Medical School orvos professzora korábbi tevékenységének köszönhetően már tehetősnek számított, amikor 5 millió dollárt fektetett a Moderna nevű társaságba. A személyre szabott rák elleni oltások kifejlesztésén és piacra vitelén dolgozó cég nemrég lépett tőzsdére a biotechnológiai iparág egyik legnagyobb részvénykibocsátása keretében. Ez olyan jól sikerült, hogy Springer 17,3 millió részvénye – amellyel ő a Moderna negyedik legnagyobb tulajdonosa – körülbelül 400 millió dollárt (mintegy 114 milliárd forint) ért.

Igaz, az első kereskedési napon közel 20 százalékot estek a részvények, így Springer részesedésének értéke is 320 millióra csökkent. Ez valószínűleg nem realizált veszteség, mert a tőzsdére lépéskor a társaságok nagytulajdonosai általában vállalnak egy bizonyos hosszúságú – például egyéves – moratóriumot, amíg nem adnak el a részvényeikből.

Springer 1999 óta számít az egyik leggazdagabb amerikai tudósnak, amikor 100 millió dollárra tett szert első vállalkozása, a gyógyszerfejlesztő LeukoSite eladásából. A pénz egy részét azóta rendre kezdő biotechnológiai vállalkozásokba fekteti. A Modernát alapító harvardi kollégája, Derrick Rossi – miután saját próbálkozásai sikertelenek maradtak – azzal kereste meg, hogy segítsen tőkét szerezni. Springer ezt meg is tette, emellett pedig saját maga is tett pénzt a vállalkozásba.

Más befektetéseinek sorsa szintén jól alakult, Springer a Bloombergnek azt mondta, hogy becslése szerint 

2008 decemberétől idén novemberig évente átlagosan 57 százalékos hozamot sikerült elérnie.

Hatalmas vagyona ellenére a professzor nem szállt el, továbbra is kerékpárral jár munkába, farmert hord, baráti körét pedig tudósok alkotják. Igaz, Boston egyik felkapott negyedében él, ahol fölös energiáit kertészkedéssel köti le. „Nincs nyaralónk, mert ha nyáron elutaznánk, nem tudnánk betakarítani a zöldségeket” – mondta a több, általa segített vállalat igazgatótanácsában vagy tudományos tanácsadó testületében is szerepet vállaló szakember.

Pénz biotechnológia rák elleni oltás részvénykibocsátás vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2019. március 13. 13:25 Pénz

Bezárhat Matolcsy unokatestvérének bankja, közel húszmilliárd ragadhat bent

Úgy tűnik, lehúzzák a rolót a Növekedési Hitel Banknál. Matolcsy Ádám cégei tökéletes időzítéssel váltottak bankot, a Valton nem volt ilyen szerencsés.

Avatar
2019. március 6. 09:51 Pénz

Ki fog itt még részvényt venni?

Az osztalékadó eltörlésével hozná meg az MNB a lakosság részvényvásárlási kedvét, de ha jobban megnézzük a számokat, kiderül, hogy ez nem számít túl sokat.

Wiedemann Tamás
2019. március 5. 16:34 Pénz, Vállalat

A konyhástól a mérnökig mindenki kap másfél millió forint bónuszt a német Volkswagennél

Magasabb a jutalom, mint az elmúlt három évben, de alacsonyabb, mint a dízelbotrányt megelőző évben, amikor 2,3 milliót kaptak a munkások.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.