Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 17. 11:28 Pénz

Több mint százmilliárdot kaszált egy egyetemi professzor egy befektetésén

Meglehetősen ritkának számít, hogy valaki egyszerre elismert tudós és vagyonokat kereső befektető, de Timothy Springernek sikerült ez a bravúr. A Harvard Medical School orvos professzora korábbi tevékenységének köszönhetően már tehetősnek számított, amikor 5 millió dollárt fektetett a Moderna nevű társaságba. A személyre szabott rák elleni oltások kifejlesztésén és piacra vitelén dolgozó cég nemrég lépett tőzsdére a biotechnológiai iparág egyik legnagyobb részvénykibocsátása keretében. Ez olyan jól sikerült, hogy Springer 17,3 millió részvénye – amellyel ő a Moderna negyedik legnagyobb tulajdonosa – körülbelül 400 millió dollárt (mintegy 114 milliárd forint) ért.

Igaz, az első kereskedési napon közel 20 százalékot estek a részvények, így Springer részesedésének értéke is 320 millióra csökkent. Ez valószínűleg nem realizált veszteség, mert a tőzsdére lépéskor a társaságok nagytulajdonosai általában vállalnak egy bizonyos hosszúságú – például egyéves – moratóriumot, amíg nem adnak el a részvényeikből.

Springer 1999 óta számít az egyik leggazdagabb amerikai tudósnak, amikor 100 millió dollárra tett szert első vállalkozása, a gyógyszerfejlesztő LeukoSite eladásából. A pénz egy részét azóta rendre kezdő biotechnológiai vállalkozásokba fekteti. A Modernát alapító harvardi kollégája, Derrick Rossi – miután saját próbálkozásai sikertelenek maradtak – azzal kereste meg, hogy segítsen tőkét szerezni. Springer ezt meg is tette, emellett pedig saját maga is tett pénzt a vállalkozásba.

Más befektetéseinek sorsa szintén jól alakult, Springer a Bloombergnek azt mondta, hogy becslése szerint 

2008 decemberétől idén novemberig évente átlagosan 57 százalékos hozamot sikerült elérnie.

Hatalmas vagyona ellenére a professzor nem szállt el, továbbra is kerékpárral jár munkába, farmert hord, baráti körét pedig tudósok alkotják. Igaz, Boston egyik felkapott negyedében él, ahol fölös energiáit kertészkedéssel köti le. „Nincs nyaralónk, mert ha nyáron elutaznánk, nem tudnánk betakarítani a zöldségeket” – mondta a több, általa segített vállalat igazgatótanácsában vagy tudományos tanácsadó testületében is szerepet vállaló szakember.

Pénz biotechnológia rák elleni oltás részvénykibocsátás vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2021. január 22. 10:54 Pénz

Ha buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiak

A bitcoin tíz év alatt három nagy összeomlási ciklust is túlélt.

Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás.

Váczi István
2021. január 7. 10:24 Pénz

Az előző válság 13 ezer milliárd dolláros adósságát kell törleszteni idén

A hét legnagyobb fejlett gazdaságnak plusz négy nagy feltörekvőnek mennyi államadósságot kell visszafizetnie, mint bármikor az utóbbi tíz évben.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 22. 15:37 Világ

Brit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvencei

A brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Bucsky Péter
2021. január 22. 06:54 Közélet

Van-e értelme ellenőrizni a magyar közbeszerzéseket?

A legalaposabb kontroll is hiábavaló, ha valahol már nincs tényleges verseny a piaci szereplők között.