Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi egyike azoknak a dúsgazdag szaúdi üzletembereknek, akiket Mohamed bin Szalmán utasítására vettek őrizetbe tavaly a koronaherceg korrupcióellenes hadjárata keretében. Egy ideje azt sem lehetett tudni, hogy életben van-e, de a Bloombergnek most egy névtelenséget kérő forrás megerősítette, hogy él, és korrupció, illetve megvesztegetés miatt bíróság elé állítják.

Az ügy egyik különlegessége, hogy az üzletember még gazdagabb lett azóta, hogy körülbelül 400 nappal ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől. Ez meglehetősen szokatlan, a tulajdonos eltűnése ugyanis általában nem tesz jót az általa birtokolt vállalatok értékének.

Ebben az esetben azonban nem ez történt. Legfontosabb befektetése, a Svédország legnagyobb olajipari vállalatának számító Preem eladásai a 400 nap alatt 30 százalékkal nőttek. A szintén általa birtokolt stockholmi irodapark értéke ugyancsak nőtt.

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyonát folyamatosan nyomon követő Bloomberg Billionaires Index szerint 

az említett időszakban az üzletember vagyona körülbelül 6 százalékkal nőtt, és jelenleg 8,3 milliárd dollár.

Al Amúdi szóvivője annyit közölt, hogy az üzletember egészséges, és kapcsolatban van a rokonaival. Azt vitatta, hogy vádat emeltek volna ellene.

Az üzletember helyzete jellemző a szaúd-arábiai állapotokra, amióta lényegében Szalmán király fia irányítja az országot. Olyan, országa számára eddig lényegében csak kudarcot hozó intézkedések fűződnek a koronaherceg nevéhez, mint a jemeni háború elindítása, Katar blokád alá vonása, és Dzsamál Hasogdzsi újságíró megöletése.*Utóbbi esetében Szaúd-Arábia természetesen tagadja a koronaherceg érintettségét, de például az amerikai szenátus vizsgálata egyértelműen megállapította a felelősségét.

Mohamed al Amúdi a kettővel korábbi király, az 1982 és 2005 között uralkodó Fahd idején alapozta meg a vagyonát egy kormányzati szerződéssel. Ma már azonban érdekeltségeinek csak a töredéke található az országban, a Bloomberg szerint 223 millió dollárnyi. Vagyonának nagy részét 5,1 milliárd dollárral az említett Preem teszi ki, amelynek egyetlen részvényese. A közelmúltig a vállalat elnöke is volt egyben, de a napi működésbe korábban sem szólt bele, így hiánya egyelőre nem okozott gondot.

A Preem birtokolja Skandinávia olajfinomítói kapacitásának harmadát, és több száz benzinkutat üzemeltet Svédországban. Az említett irodapark és egy építőipari cég mellett az országban al Amúdi többek között birtokol még egy 835 millió dollárt érő kőolajkutató vállalatot is.

Az etiópiai származású üzletember a legnagyobb magánbefektetőnek számít szülőhazájában, ahol termőföldeket, kávéültetvényeket, aranybányákat, szállodákat és olajcéget is birtokol több mint egymilliárd dollár értékben. Az etióp miniszterelnök többször is elmondta, hogy személyes közbenjárással igyekszik elérni al Amúdi szabadon bocsátását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaibólBin Szalmán nagy reformernek állítja be magát, de a módszerei finoman szólva nem egészen tiszták.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ dollármilliárdos Mohamed al Amúdi Mohamed bin Szalmán Preem Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.