Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi egyike azoknak a dúsgazdag szaúdi üzletembereknek, akiket Mohamed bin Szalmán utasítására vettek őrizetbe tavaly a koronaherceg korrupcióellenes hadjárata keretében. Egy ideje azt sem lehetett tudni, hogy életben van-e, de a Bloombergnek most egy névtelenséget kérő forrás megerősítette, hogy él, és korrupció, illetve megvesztegetés miatt bíróság elé állítják.

Az ügy egyik különlegessége, hogy az üzletember még gazdagabb lett azóta, hogy körülbelül 400 nappal ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől. Ez meglehetősen szokatlan, a tulajdonos eltűnése ugyanis általában nem tesz jót az általa birtokolt vállalatok értékének.

Ebben az esetben azonban nem ez történt. Legfontosabb befektetése, a Svédország legnagyobb olajipari vállalatának számító Preem eladásai a 400 nap alatt 30 százalékkal nőttek. A szintén általa birtokolt stockholmi irodapark értéke ugyancsak nőtt.

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyonát folyamatosan nyomon követő Bloomberg Billionaires Index szerint 

az említett időszakban az üzletember vagyona körülbelül 6 százalékkal nőtt, és jelenleg 8,3 milliárd dollár.

Al Amúdi szóvivője annyit közölt, hogy az üzletember egészséges, és kapcsolatban van a rokonaival. Azt vitatta, hogy vádat emeltek volna ellene.

Az üzletember helyzete jellemző a szaúd-arábiai állapotokra, amióta lényegében Szalmán király fia irányítja az országot. Olyan, országa számára eddig lényegében csak kudarcot hozó intézkedések fűződnek a koronaherceg nevéhez, mint a jemeni háború elindítása, Katar blokád alá vonása, és Dzsamál Hasogdzsi újságíró megöletése.*Utóbbi esetében Szaúd-Arábia természetesen tagadja a koronaherceg érintettségét, de például az amerikai szenátus vizsgálata egyértelműen megállapította a felelősségét.

Mohamed al Amúdi a kettővel korábbi király, az 1982 és 2005 között uralkodó Fahd idején alapozta meg a vagyonát egy kormányzati szerződéssel. Ma már azonban érdekeltségeinek csak a töredéke található az országban, a Bloomberg szerint 223 millió dollárnyi. Vagyonának nagy részét 5,1 milliárd dollárral az említett Preem teszi ki, amelynek egyetlen részvényese. A közelmúltig a vállalat elnöke is volt egyben, de a napi működésbe korábban sem szólt bele, így hiánya egyelőre nem okozott gondot.

A Preem birtokolja Skandinávia olajfinomítói kapacitásának harmadát, és több száz benzinkutat üzemeltet Svédországban. Az említett irodapark és egy építőipari cég mellett az országban al Amúdi többek között birtokol még egy 835 millió dollárt érő kőolajkutató vállalatot is.

Az etiópiai származású üzletember a legnagyobb magánbefektetőnek számít szülőhazájában, ahol termőföldeket, kávéültetvényeket, aranybányákat, szállodákat és olajcéget is birtokol több mint egymilliárd dollár értékben. Az etióp miniszterelnök többször is elmondta, hogy személyes közbenjárással igyekszik elérni al Amúdi szabadon bocsátását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaibólBin Szalmán nagy reformernek állítja be magát, de a módszerei finoman szólva nem egészen tiszták.

Pénz Világ dollármilliárdos Mohamed al Amúdi Mohamed bin Szalmán Preem Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. szeptember 13. 15:11 Pénz

Ha a béremelkedést akarják eltüntetni, jöhet a 444 forintos euró

Ha a jegybank célja a gyenge forinttal a versenyképesség javítása, akkor nem kell megállniuk 333 forintnál.

Stubnya Bence
2019. szeptember 13. 13:11 Pénz, Világ

Újraindítják a pénznyomdát Európában, kérdés, hogy ez mire lesz elég

Nagy fordulatot jelentett be az európai pénzpolitikában Mario Draghi szerdán, azonban ő is tisztában van vele, hogy német költségvetési élénkítés nélkül tehetetlen az európai jegybank.

Avatar
2019. szeptember 11. 10:28 Pénz

Megfeledkezett az egyszülős családokról a kormány, látszik is az eredménye

Még odébb van Orbán célja, hogy a gyermeket vállalók jobban éljenek, mint a gyermektelen párok, az egyedülálló szülők helyzete pedig különösen rossz.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. szeptember 14. 08:08 Vállalat

Az állam és a mobilhasználók is milliárdokat bukhatnak a tegnapi döntés miatt

Mindenki arra számított, hogy a Digi frekvenciát szerez magának és szétrobbantja a magyar mobilpiacot, erre egyszerűen kivágták őket a frekvenciatenderről.

Stubnya Bence
2019. szeptember 12. 06:51 Élet, Világ

Alig használják több ezer tudós klímaváltozás elleni kedvenc fegyverét

A világ károsanyag-kibocsátásának 15 százalékát adóztatják jelenleg, és csak az országok töredékében olyan mértékben, amivel el lehetne érni a párizsi klímacélokat. A közgazdászok imádják a szén-dioxid-adót, a világ nem annyira. De miért?

Hajdu Miklós
2019. szeptember 11. 16:26 Vállalat

Az első dominó lehet az Electrolux 800 fős leépítése

Nem meglepő az adatok tükrében, hogy az Electrolux a létszámleépítés mellett döntött. Ha a közeljövőben több hasonló bejelentést hallunk majd, sajnos akkor sem lesz okunk csodálkozni.