Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi egyike azoknak a dúsgazdag szaúdi üzletembereknek, akiket Mohamed bin Szalmán utasítására vettek őrizetbe tavaly a koronaherceg korrupcióellenes hadjárata keretében. Egy ideje azt sem lehetett tudni, hogy életben van-e, de a Bloombergnek most egy névtelenséget kérő forrás megerősítette, hogy él, és korrupció, illetve megvesztegetés miatt bíróság elé állítják.

Az ügy egyik különlegessége, hogy az üzletember még gazdagabb lett azóta, hogy körülbelül 400 nappal ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől. Ez meglehetősen szokatlan, a tulajdonos eltűnése ugyanis általában nem tesz jót az általa birtokolt vállalatok értékének.

Ebben az esetben azonban nem ez történt. Legfontosabb befektetése, a Svédország legnagyobb olajipari vállalatának számító Preem eladásai a 400 nap alatt 30 százalékkal nőttek. A szintén általa birtokolt stockholmi irodapark értéke ugyancsak nőtt.

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyonát folyamatosan nyomon követő Bloomberg Billionaires Index szerint 

az említett időszakban az üzletember vagyona körülbelül 6 százalékkal nőtt, és jelenleg 8,3 milliárd dollár.

Al Amúdi szóvivője annyit közölt, hogy az üzletember egészséges, és kapcsolatban van a rokonaival. Azt vitatta, hogy vádat emeltek volna ellene.

Az üzletember helyzete jellemző a szaúd-arábiai állapotokra, amióta lényegében Szalmán király fia irányítja az országot. Olyan, országa számára eddig lényegében csak kudarcot hozó intézkedések fűződnek a koronaherceg nevéhez, mint a jemeni háború elindítása, Katar blokád alá vonása, és Dzsamál Hasogdzsi újságíró megöletése.*Utóbbi esetében Szaúd-Arábia természetesen tagadja a koronaherceg érintettségét, de például az amerikai szenátus vizsgálata egyértelműen megállapította a felelősségét.

Mohamed al Amúdi a kettővel korábbi király, az 1982 és 2005 között uralkodó Fahd idején alapozta meg a vagyonát egy kormányzati szerződéssel. Ma már azonban érdekeltségeinek csak a töredéke található az országban, a Bloomberg szerint 223 millió dollárnyi. Vagyonának nagy részét 5,1 milliárd dollárral az említett Preem teszi ki, amelynek egyetlen részvényese. A közelmúltig a vállalat elnöke is volt egyben, de a napi működésbe korábban sem szólt bele, így hiánya egyelőre nem okozott gondot.

A Preem birtokolja Skandinávia olajfinomítói kapacitásának harmadát, és több száz benzinkutat üzemeltet Svédországban. Az említett irodapark és egy építőipari cég mellett az országban al Amúdi többek között birtokol még egy 835 millió dollárt érő kőolajkutató vállalatot is.

Az etiópiai származású üzletember a legnagyobb magánbefektetőnek számít szülőhazájában, ahol termőföldeket, kávéültetvényeket, aranybányákat, szállodákat és olajcéget is birtokol több mint egymilliárd dollár értékben. Az etióp miniszterelnök többször is elmondta, hogy személyes közbenjárással igyekszik elérni al Amúdi szabadon bocsátását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaibólBin Szalmán nagy reformernek állítja be magát, de a módszerei finoman szólva nem egészen tiszták.

Pénz Világ dollármilliárdos Mohamed al Amúdi Mohamed bin Szalmán Preem Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

2019. február 21. 15:40 Pénz

A politikusok miatt szenvedhetnek az amerikai tőzsde eddigi sztárjai

Az előző amerikai elnökválasztási kampány mélybe küldte a biotechnológiai gyógyszercégek árfolyamát, a következő az Amazonhoz hasonló tech cégeket intézheti el.

Váczi István
2019. február 21. 13:09 Pénz

Nőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzéből

A bruttó átlagkereset 329,9 ezer, a nettó 219,4 ezer forint volt tavaly, a magyarok több mint felének azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze.

Wiedemann Tamás
2019. február 20. 17:39 Pénz

Hétfőtől kevesebbet buksz, ha kölcsönadsz az államnak

A tartósan 3 százalék körüli infláció miatt az Államadósság Kezelő Központ kénytelen volt emelni néhány állampapír kamatát.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.