Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi egyike azoknak a dúsgazdag szaúdi üzletembereknek, akiket Mohamed bin Szalmán utasítására vettek őrizetbe tavaly a koronaherceg korrupcióellenes hadjárata keretében. Egy ideje azt sem lehetett tudni, hogy életben van-e, de a Bloombergnek most egy névtelenséget kérő forrás megerősítette, hogy él, és korrupció, illetve megvesztegetés miatt bíróság elé állítják.

Az ügy egyik különlegessége, hogy az üzletember még gazdagabb lett azóta, hogy körülbelül 400 nappal ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől. Ez meglehetősen szokatlan, a tulajdonos eltűnése ugyanis általában nem tesz jót az általa birtokolt vállalatok értékének.

Ebben az esetben azonban nem ez történt. Legfontosabb befektetése, a Svédország legnagyobb olajipari vállalatának számító Preem eladásai a 400 nap alatt 30 százalékkal nőttek. A szintén általa birtokolt stockholmi irodapark értéke ugyancsak nőtt.

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyonát folyamatosan nyomon követő Bloomberg Billionaires Index szerint 

az említett időszakban az üzletember vagyona körülbelül 6 százalékkal nőtt, és jelenleg 8,3 milliárd dollár.

Al Amúdi szóvivője annyit közölt, hogy az üzletember egészséges, és kapcsolatban van a rokonaival. Azt vitatta, hogy vádat emeltek volna ellene.

Az üzletember helyzete jellemző a szaúd-arábiai állapotokra, amióta lényegében Szalmán király fia irányítja az országot. Olyan, országa számára eddig lényegében csak kudarcot hozó intézkedések fűződnek a koronaherceg nevéhez, mint a jemeni háború elindítása, Katar blokád alá vonása, és Dzsamál Hasogdzsi újságíró megöletése.*Utóbbi esetében Szaúd-Arábia természetesen tagadja a koronaherceg érintettségét, de például az amerikai szenátus vizsgálata egyértelműen megállapította a felelősségét.

Mohamed al Amúdi a kettővel korábbi király, az 1982 és 2005 között uralkodó Fahd idején alapozta meg a vagyonát egy kormányzati szerződéssel. Ma már azonban érdekeltségeinek csak a töredéke található az országban, a Bloomberg szerint 223 millió dollárnyi. Vagyonának nagy részét 5,1 milliárd dollárral az említett Preem teszi ki, amelynek egyetlen részvényese. A közelmúltig a vállalat elnöke is volt egyben, de a napi működésbe korábban sem szólt bele, így hiánya egyelőre nem okozott gondot.

A Preem birtokolja Skandinávia olajfinomítói kapacitásának harmadát, és több száz benzinkutat üzemeltet Svédországban. Az említett irodapark és egy építőipari cég mellett az országban al Amúdi többek között birtokol még egy 835 millió dollárt érő kőolajkutató vállalatot is.

Az etiópiai származású üzletember a legnagyobb magánbefektetőnek számít szülőhazájában, ahol termőföldeket, kávéültetvényeket, aranybányákat, szállodákat és olajcéget is birtokol több mint egymilliárd dollár értékben. Az etióp miniszterelnök többször is elmondta, hogy személyes közbenjárással igyekszik elérni al Amúdi szabadon bocsátását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaibólBin Szalmán nagy reformernek állítja be magát, de a módszerei finoman szólva nem egészen tiszták.

Pénz Világ dollármilliárdos Mohamed al Amúdi Mohamed bin Szalmán Preem Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. május 19. 07:23 Pénz

Az ember, aki felvásárolta az összes hagymát, és ezzel vagyonokat keresett

A piaci manipuláció legmagasabb foka, amikor bekerítik a piacot. Az ötvenes években ez valakinek sikerült.

Avatar
2019. május 17. 10:16 Pénz

Kedvezőbbre gyúrhatják a lakáshitel-elengedés feltételeit

Több ezer szülő követeli, hogy ők is nagyobb összeget kaphassanak a jelzáloghiteleik csökkentéséhez.

Kasnyik Márton
2019. május 16. 17:08 Pénz

Nem biztos, hogy megvan a Virpay ügyfeleinek pénze az MNB szerint

Az NGM is támogatta 80 millióval az ország első Bitcoin-automatáját is üzemeltető céget.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Az MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.