Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi egyike azoknak a dúsgazdag szaúdi üzletembereknek, akiket Mohamed bin Szalmán utasítására vettek őrizetbe tavaly a koronaherceg korrupcióellenes hadjárata keretében. Egy ideje azt sem lehetett tudni, hogy életben van-e, de a Bloombergnek most egy névtelenséget kérő forrás megerősítette, hogy él, és korrupció, illetve megvesztegetés miatt bíróság elé állítják.

Az ügy egyik különlegessége, hogy az üzletember még gazdagabb lett azóta, hogy körülbelül 400 nappal ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől. Ez meglehetősen szokatlan, a tulajdonos eltűnése ugyanis általában nem tesz jót az általa birtokolt vállalatok értékének.

Ebben az esetben azonban nem ez történt. Legfontosabb befektetése, a Svédország legnagyobb olajipari vállalatának számító Preem eladásai a 400 nap alatt 30 százalékkal nőttek. A szintén általa birtokolt stockholmi irodapark értéke ugyancsak nőtt.

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyonát folyamatosan nyomon követő Bloomberg Billionaires Index szerint 

az említett időszakban az üzletember vagyona körülbelül 6 százalékkal nőtt, és jelenleg 8,3 milliárd dollár.

Al Amúdi szóvivője annyit közölt, hogy az üzletember egészséges, és kapcsolatban van a rokonaival. Azt vitatta, hogy vádat emeltek volna ellene.

Az üzletember helyzete jellemző a szaúd-arábiai állapotokra, amióta lényegében Szalmán király fia irányítja az országot. Olyan, országa számára eddig lényegében csak kudarcot hozó intézkedések fűződnek a koronaherceg nevéhez, mint a jemeni háború elindítása, Katar blokád alá vonása, és Dzsamál Hasogdzsi újságíró megöletése.*Utóbbi esetében Szaúd-Arábia természetesen tagadja a koronaherceg érintettségét, de például az amerikai szenátus vizsgálata egyértelműen megállapította a felelősségét.

Mohamed al Amúdi a kettővel korábbi király, az 1982 és 2005 között uralkodó Fahd idején alapozta meg a vagyonát egy kormányzati szerződéssel. Ma már azonban érdekeltségeinek csak a töredéke található az országban, a Bloomberg szerint 223 millió dollárnyi. Vagyonának nagy részét 5,1 milliárd dollárral az említett Preem teszi ki, amelynek egyetlen részvényese. A közelmúltig a vállalat elnöke is volt egyben, de a napi működésbe korábban sem szólt bele, így hiánya egyelőre nem okozott gondot.

A Preem birtokolja Skandinávia olajfinomítói kapacitásának harmadát, és több száz benzinkutat üzemeltet Svédországban. Az említett irodapark és egy építőipari cég mellett az országban al Amúdi többek között birtokol még egy 835 millió dollárt érő kőolajkutató vállalatot is.

Az etiópiai származású üzletember a legnagyobb magánbefektetőnek számít szülőhazájában, ahol termőföldeket, kávéültetvényeket, aranybányákat, szállodákat és olajcéget is birtokol több mint egymilliárd dollár értékben. Az etióp miniszterelnök többször is elmondta, hogy személyes közbenjárással igyekszik elérni al Amúdi szabadon bocsátását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaibólBin Szalmán nagy reformernek állítja be magát, de a módszerei finoman szólva nem egészen tiszták.

Pénz Világ dollármilliárdos Mohamed al Amúdi Mohamed bin Szalmán Preem Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2020. február 13. 11:22 Pénz

A dráguló gyümölcs és hús állíthatja meg a forint zuhanását

Ha egy euró forintban kifejezett értéke nem is, de a gyümölcsök és a húsok ára lépésre kényszerítheti az MNB-t.

Debreczeni Anna
2020. február 12. 17:58 Pénz

Jön a tavasz, lassan kizöldülnek a befektetések is

Egyre sürgetőbb az egységes szabályozás megalkotása a fenntarthatónak titulált befektetéseknél, különben csak zöldre festünk.

Avatar
2020. február 4. 18:11 Pénz

Hány vállalat kapja el a koronavírust?

Ami a betegnek a vírus, az a vállalatoknak a magas eladósodottság. Nem jó, ha a kettő találkozik.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. február 20. 14:05 Közélet

Egy Puskás stadionnyi pénzt költhet propagandára az állam

Bár a kommunikáción korábban sem spórolt a kormányzat, most az eddigiekhez képest is egészen elképesztő összegben kötött szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

Torontáli Zoltán
2020. február 20. 07:01 Adat, Világ

Megdöbbensz, ha megnézed, ki mennyit nyer az uniós költségvetésen

Fejenként évi félmillió forint lehet a magyar állampolgárokra jutó előny a következő hét évben. De mennyit nyernek a csehek és a szlovákok, esetleg az írek vagy a görögök? Sok ez vagy kevés?

Hajdu Miklós
2020. február 19. 15:25 Közélet

Hiába szorult vissza a hétköznapi korrupció, mégsem lett tisztességesebb az ország

Magyarországon ma már nem a feketemunka, a számla nélküli vásárlások vagy a forgalmiba dugott ötezresek miatt tartják nagy problémának a korrupciót, hanem azért, mert maga az állam van nyakig benne a csalásokban.