Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 30. 09:57 Pénz

Az autósokon kívül Matolcsyék is örülhetnek az olcsóbb benzinnek

Miközben pár hónapja jó néhány elemző a 100 dolláros olajár visszatérését jósolta, azóta az árak az ellentétes irányba mozogtak, a Brent típus 85 dollárról 60 körülre esett vissza. A nagy olajkitermelő államok ennek természetesen nem örülnek, míg az importálók számára ez gazdaságélénkítő hatással jár. Donald Trump amerikai elnök megfogalmazásában: ez olyan, mint egy adócsökkentés.

Az olcsóbb olajnak köszönhetően csökkentek a hazai üzemanyagárak is, az így megmaradó pénzt pedig másra tudják elkölteni az emberek, ami a karácsonyi időszak előtt különösen jól jön. Ezzel a hatással szintén számolnak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, ahol a lassuló gazdasági növekedésnek adhat támaszt az olcsóbb üzemanyag – jegyzi meg a Bloomberg elemzése.

A kevesebbe kerülő olaj különösen jól jön a kereskedelmi mérleghiánnyal küzdő országoknak, például Dél-Afrikának és Törökországnak. Magyarország ugyan nem tartozik ebbe a táborba, de az utóbbi legalább egy évben fokozatosan csökkent a kereskedelmi mérleg többlete. Mivel ez hosszabb távon a forint árfolyamát is megingathatja, így ebből a szempontból is jól jön az olcsóbb olaj.

Még ennél is fontosabb a Magyar Nemzeti Bank számára, hogy az üzemanyagárak visszaesése visszafogja az inflációt, amely az utóbbi hónapokban már folyamatosan a jegybank 3 százalékos célszintje fölött volt (de még a 4 százalékos tűréshatáron belül).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlenül érzed úgy, hogy egyre kevesebbet ér a pénzed, hat éve nem volt ekkora drágulásFélelmetes paradicsom-, hagyma-, krumpli- és káposztadrágulás söpört végig az országon.

Ennek nyomán egyre több elemző vetette fel, hogy már ideje lenne változtatni az MNB kamatpolitikáján, miközben a jegybank arra hivatkozott, hogy az infláció jelentős részben átmeneti hatások – például a mostani árzuhanás előtt sokáig folyamatosan dráguló üzemanyagok – miatt emelkedett. A kritikus hangok most egy időre elhalkulhatnak.

Az más kérdés, hogy mennyire lesz tartós a mostani olajár. Oroszországnak, Szaúd-Arábiának és a többi nagy olajexportőrnek nem kedvező a mostani árszint, Donald Trump azonban folyamatosan nyomás alatt tartja a szaúdiakat, hogy ne próbálják a termelés visszafogásával felhajtani az árakat. A Dzsamál Hasogdzsi újságíró megölésével magát több mint kellemetlen helyzetbe manőverező szaúdi vezetés pedig nem engedheti meg, hogy elengedje a füle mellett legfőbb szövetségese kérését.

Az ár előre jelzése azonban nehéz – a 100 dolláros jóslatok besülése is mutatja –, mindenesetre középtávon leginkább az fogja meghatározni az árat, hogy folytatódik-e a világ nagy részén a gazdasági növekedés lassulása. Ebben az esetben ugyanis az igények sem nőnek majd annyira, mint ahogyan azt akár egy negyedévvel ezelőtt gondolták volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól járhatnak a magyar lakáshitelesek a rosszabb gazdasági kilátásokkalHa a lassuló növekedés miatt elhalasztja a kamatemelést az Európai Központi Bank, akkor az MNB is hasonlóan járhat el, és tovább maradnak olcsók a lakáshitelek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz benzin gázolaj infláció mnb olajár Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.