Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 12. 09:10 Pénz

Sonkában fizeti adósságát egy kínai vállalat

Kínában mindent visz a disznóhús, az ENSZ adatbázisa szerint évente átlagosan 38 kilogrammot esznek belőle a kínaiak, háromszor annyit, szárnyas húsokból. Ennek ellenére mostanában bajban a kínai disznószektor, az árak már tavasszal összezuhantak, majd szeptemberben felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, ami miatt tömegesen fordulnak el a minőséggel kapcsolatos hírekre különösen érzékenyen reagáló kínaiak a disznóhústól.

Ezért nem érhette teljes meglepetésként az egyik közepes méretű kínai disznóhús-termelő, a Chuying Agro-Pastoral Group hitelezőit, hogy a vállalatnak gondja lett a törlesztő fizetésével. A cég szeptember-októberben 40 százalékkal kevesebb élő és feldolgozott disznót tudott eladni, mint augusztusban.

Az már annál különösebb, hogy a cég azt javasolta, hogy inkább sonkában fizetné a múlt héten esedékes 500 millió jüanra – nagyjából 20 milliárd forintra – rúgó adósságára eső törlesztőt. Mindezt egy adósság-átütemezési és vállalatátalakítása terv keretében, amire a hitelezők rábólintottak. A tranzakció részét képező sonkák és sonka-ajándékcsomagok egyébként jó minőségűek, talán ennek is köszönhetően emelkedett a Chuying részvényárfolyama tíz százalékkal a bejelentések után.

Az eset rámutat arra, hogy évek óta komoly gondok vannak a kínai vállalatoknál. A barterben rendezett adósságfizetés eddig nem volt norma a világ hamarosan legnagyobb gazdaságában, de az a tény, hogy a vállalatok adósságállománya tavaly a GDP 167 százalékát tette ki, és hogy globálisan a kötvénypiac szerint bajba jutott vállalatok negyede kínai, nem ígér túl sok jót jövőre nézve.

Pénz adósság disznóhús Kína Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2018. december 14. 13:14 Pénz

Rád is jut 25 millió forint a világ adósságából

A világ adósságállománya tavaly elérte a 184 ezer milliárd dollárt, ami új rekord. A világ minden lakójára 86 ezer dollár tartozás jutott 2017 végén.

Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi szaúdi üzletembert tavaly novemberben vették őrizetbe, vagyona azóta 6 százalékkal, 8,3 milliárd dollárra nőtt.

Wiedemann Tamás
2018. december 13. 08:58 Élet, Pénz

Még mindig több mint 12 milliárd márka maradt a németek párnacihájában

Évente közel százmillió márka kerül elő, de nem kell aggódni, Németországban nincs határideje a márka átváltásának.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.