Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 12. 09:10 Pénz

Sonkában fizeti adósságát egy kínai vállalat

Kínában mindent visz a disznóhús, az ENSZ adatbázisa szerint évente átlagosan 38 kilogrammot esznek belőle a kínaiak, háromszor annyit, szárnyas húsokból. Ennek ellenére mostanában bajban a kínai disznószektor, az árak már tavasszal összezuhantak, majd szeptemberben felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, ami miatt tömegesen fordulnak el a minőséggel kapcsolatos hírekre különösen érzékenyen reagáló kínaiak a disznóhústól.

Ezért nem érhette teljes meglepetésként az egyik közepes méretű kínai disznóhús-termelő, a Chuying Agro-Pastoral Group hitelezőit, hogy a vállalatnak gondja lett a törlesztő fizetésével. A cég szeptember-októberben 40 százalékkal kevesebb élő és feldolgozott disznót tudott eladni, mint augusztusban.

Az már annál különösebb, hogy a cég azt javasolta, hogy inkább sonkában fizetné a múlt héten esedékes 500 millió jüanra – nagyjából 20 milliárd forintra – rúgó adósságára eső törlesztőt. Mindezt egy adósság-átütemezési és vállalatátalakítása terv keretében, amire a hitelezők rábólintottak. A tranzakció részét képező sonkák és sonka-ajándékcsomagok egyébként jó minőségűek, talán ennek is köszönhetően emelkedett a Chuying részvényárfolyama tíz százalékkal a bejelentések után.

Az eset rámutat arra, hogy évek óta komoly gondok vannak a kínai vállalatoknál. A barterben rendezett adósságfizetés eddig nem volt norma a világ hamarosan legnagyobb gazdaságában, de az a tény, hogy a vállalatok adósságállománya tavaly a GDP 167 százalékát tette ki, és hogy globálisan a kötvénypiac szerint bajba jutott vállalatok negyede kínai, nem ígér túl sok jót jövőre nézve.

Pénz adósság disznóhús Kína Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2019. február 15. 11:11 Pénz

Németország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miért

Továbbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

Jandó Zoltán
2019. február 8. 17:04 Pénz

Blöff volt, hogy kevesebb közpénzt emésztenek majd fel a csapatsportok

A korábban jelzett 50 helyett 125 milliárdnyi adóforinthoz juthatnak a sportszervezetek. A ma bejelentett összeg még a szakmabelieket is meglepte.

Jandó Zoltán
2019. február 7. 06:52 Élet, Pénz

Feladtad az idei fogadalmad? Egy egész ágazat örül neki

Fitnesztermek építenek arra, hogy az év elején közel másfélszeresére ugrik a vendégek száma, az újonnan érkezők többsége azonban néhány héten belül feladja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.