Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 12. 09:10 Pénz

Sonkában fizeti adósságát egy kínai vállalat

Kínában mindent visz a disznóhús, az ENSZ adatbázisa szerint évente átlagosan 38 kilogrammot esznek belőle a kínaiak, háromszor annyit, szárnyas húsokból. Ennek ellenére mostanában bajban a kínai disznószektor, az árak már tavasszal összezuhantak, majd szeptemberben felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, ami miatt tömegesen fordulnak el a minőséggel kapcsolatos hírekre különösen érzékenyen reagáló kínaiak a disznóhústól.

Ezért nem érhette teljes meglepetésként az egyik közepes méretű kínai disznóhús-termelő, a Chuying Agro-Pastoral Group hitelezőit, hogy a vállalatnak gondja lett a törlesztő fizetésével. A cég szeptember-októberben 40 százalékkal kevesebb élő és feldolgozott disznót tudott eladni, mint augusztusban.

Az már annál különösebb, hogy a cég azt javasolta, hogy inkább sonkában fizetné a múlt héten esedékes 500 millió jüanra – nagyjából 20 milliárd forintra – rúgó adósságára eső törlesztőt. Mindezt egy adósság-átütemezési és vállalatátalakítása terv keretében, amire a hitelezők rábólintottak. A tranzakció részét képező sonkák és sonka-ajándékcsomagok egyébként jó minőségűek, talán ennek is köszönhetően emelkedett a Chuying részvényárfolyama tíz százalékkal a bejelentések után.

Az eset rámutat arra, hogy évek óta komoly gondok vannak a kínai vállalatoknál. A barterben rendezett adósságfizetés eddig nem volt norma a világ hamarosan legnagyobb gazdaságában, de az a tény, hogy a vállalatok adósságállománya tavaly a GDP 167 százalékát tette ki, és hogy globálisan a kötvénypiac szerint bajba jutott vállalatok negyede kínai, nem ígér túl sok jót jövőre nézve.

Pénz adósság disznóhús Kína Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2019. május 17. 10:16 Pénz

Kedvezőbbre gyúrhatják a lakáshitel-elengedés feltételeit

Több ezer szülő követeli, hogy ők is nagyobb összeget kaphassanak a jelzáloghiteleik csökkentéséhez.

Kasnyik Márton
2019. május 16. 17:08 Pénz

Nem biztos, hogy megvan a Virpay ügyfeleinek pénze az MNB szerint

Az NGM is támogatta 80 millióval az ország első Bitcoin-automatáját is üzemeltető céget.

Jandó Zoltán
2019. május 14. 12:40 Pénz, Vállalat

Irigylésre méltó feltételekkel veszi az üzemanyagot a BKV

Valamivel több mint 33 milliárd forint értékben vásárolhat üzemanyagot a következő években a budapesti tömegközlekedési cég a Moltól.

Fontos

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.

Váczi István
2019. május 14. 06:54 Közélet

Az oktatásban káoszt hozott, ideje kipróbálni a közlekedésben

Pár éve még 24 Volán-vállalat volt, hamarosan csak egy marad. Közben meg kellene nyitni az ágazatot a magáncégek előtt, de ez valószínűleg csak minimális szinten történik meg.