Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 6. 10:24 Pénz

Szereted a háziállatokat? Pénzt is lehet velük keresni

Nemcsak a magyarok, az amerikaiak is odavannak a háziállataikért, tavaly kevés híján 70 milliárd dollárt (19 600 milliárd forint, a magyar GDP nagyjából fele) költöttek el rájuk. Az utóbbi tíz évben bő kétharmadával nőtt ez az összeg, így nem csoda, hogy a befektetési szolgáltatók fantáziáját is megmozgatta.

A Bethesda nevű cég ma indít útjára egy olyan tőzsdén kereskedett befektetési alapot (ETF), amely egy olyan indexet követ, amelyben a forgalmukat legalább felerészben háziállatokkal kapcsolatos tevékenységből szerző vállalatok részvényei szerepelnek. (Vagyis az ETF-et megvásárló befektetők közvetve ugyanolyan részvények birtokába kerülnek, mintha saját maguk vennék meg őket.)

A kilátások nem csak a már említett számok miatt kedvezők.

Az amerikai háztartások 68 százalékában van valamilyen háziállat, ami jóval több a gyermekek 41 százalékos arányánál.

A kibocsátást szervező cég szerint ráadásul olyan szektorról van szó, amely ellenálló a válságokkal szemben.

A Bloomberg cikke szerint a PAWZ (amelynek kiejtése angolul a mancsok szóéval egyezik meg) 5 ezrelékes alapkezelői díjat számol fel, amely jóval kedvezőbb a júniusban indított PETZC 9 ezrelékes díjánál. Igaz, az utóbbi egy aktívan kezelt alap, azaz a menedzserei saját maguk válogatják össze a befektetésre érdemes részvényeket, nem pedig csak lemásolják egy index összetételét. Ez utóbbi mindenesetre nem váltott ki túl nagy érdeklődést, csak 1,2 millió dollár tőkét tudott vonzani.

Állateledel-gyártásban egyébként Magyarország jól áll, igaz, kifejezetten ebbe a tevékenységbe kisbefektetőként nem lehet beszállni. A Nestlé Vas megyei, büki gyára ugyan az egyik legnagyobbnak számít Európában, de a világ egyik leghatalmasabb élelmiszeripari cégének a része. Kifejezetten a büki forgalom nem ismert, a legutóbbi bővítés után annyit mondtak el, hogy 920-an dolgoznak az üzemben.

Létszámban nem sokkal marad el ettől a Mars Csongrád megyei, bokrosi gyára, ahol 830-an dolgoznak. Az üzem az amerikai családi tulajdonban lévő Mars konszern része. Idehaza piacvezetőnek a Partner in Pet Food számít, amelynek Sopronhorpácson van gyára, ahol saját márkás tápok készülnek. A cég magyar alapítású, de már négy másik európai országban is van gyára, összesen kilenc. A vállalat idén cserélt gazdát, a brit székhelyű Cinven befektetési társaság vette meg.

Pénz ETF háziállatok Mars nestlé tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Piac

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Őrizetbe vették Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport vezérét, aki évi közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett, mégis milliárdokat titkolt el.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 12:20 Pénz, Piac

Utoljára nyomtatják ki a katalógust, amin egy generáció nőtt fel Magyarországon

Magyarországon egy generáció nőtt fel az Otto-magazinokkal. Kelet-Európában az álmodozás szimbóluma volt, de az ágyat is ki lehetett támasztani vele.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.