Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 6. 10:24 Pénz

Szereted a háziállatokat? Pénzt is lehet velük keresni

Nemcsak a magyarok, az amerikaiak is odavannak a háziállataikért, tavaly kevés híján 70 milliárd dollárt (19 600 milliárd forint, a magyar GDP nagyjából fele) költöttek el rájuk. Az utóbbi tíz évben bő kétharmadával nőtt ez az összeg, így nem csoda, hogy a befektetési szolgáltatók fantáziáját is megmozgatta.

A Bethesda nevű cég ma indít útjára egy olyan tőzsdén kereskedett befektetési alapot (ETF), amely egy olyan indexet követ, amelyben a forgalmukat legalább felerészben háziállatokkal kapcsolatos tevékenységből szerző vállalatok részvényei szerepelnek. (Vagyis az ETF-et megvásárló befektetők közvetve ugyanolyan részvények birtokába kerülnek, mintha saját maguk vennék meg őket.)

A kilátások nem csak a már említett számok miatt kedvezők.

Az amerikai háztartások 68 százalékában van valamilyen háziállat, ami jóval több a gyermekek 41 százalékos arányánál.

A kibocsátást szervező cég szerint ráadásul olyan szektorról van szó, amely ellenálló a válságokkal szemben.

A Bloomberg cikke szerint a PAWZ (amelynek kiejtése angolul a mancsok szóéval egyezik meg) 5 ezrelékes alapkezelői díjat számol fel, amely jóval kedvezőbb a júniusban indított PETZC 9 ezrelékes díjánál. Igaz, az utóbbi egy aktívan kezelt alap, azaz a menedzserei saját maguk válogatják össze a befektetésre érdemes részvényeket, nem pedig csak lemásolják egy index összetételét. Ez utóbbi mindenesetre nem váltott ki túl nagy érdeklődést, csak 1,2 millió dollár tőkét tudott vonzani.

Állateledel-gyártásban egyébként Magyarország jól áll, igaz, kifejezetten ebbe a tevékenységbe kisbefektetőként nem lehet beszállni. A Nestlé Vas megyei, büki gyára ugyan az egyik legnagyobbnak számít Európában, de a világ egyik leghatalmasabb élelmiszeripari cégének a része. Kifejezetten a büki forgalom nem ismert, a legutóbbi bővítés után annyit mondtak el, hogy 920-an dolgoznak az üzemben.

Létszámban nem sokkal marad el ettől a Mars Csongrád megyei, bokrosi gyára, ahol 830-an dolgoznak. Az üzem az amerikai családi tulajdonban lévő Mars konszern része. Idehaza piacvezetőnek a Partner in Pet Food számít, amelynek Sopronhorpácson van gyára, ahol saját márkás tápok készülnek. A cég magyar alapítású, de már négy másik európai országban is van gyára, összesen kilenc. A vállalat idén cserélt gazdát, a brit székhelyű Cinven befektetési társaság vette meg.

Pénz ETF háziállatok Mars nestlé tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. január 15. 14:25 Pénz

Mészáros Lőrinc köre Matolcsyék nélkül fogja a tőzsdére vinni az MKB-t

Szemerey Tamás MKB-tulajdonrészének feladására kényszerült. Így legalább négyötöd részben a Mészáros-kör érdekeltségébe kerül a bank.

Bucsky Péter
2019. január 14. 06:54 Pénz

Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok

Eddig sosem látott adatokat szereztünk arról, hogy mennyit keres a Németországban dolgozó százezer magyar.

Jandó Zoltán
2019. január 13. 17:39 Élet, Pénz

Külföldön ötször annyiból pihen az átlag magyar, mint belföldön

Egyre több magyar utazik külföldre, a hazai nyaralásokra viszont nem jut több, mint a korábbi években. A gyógyfürdők egyre kevésbé vonzóak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.