Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 6. 10:24 Pénz

Szereted a háziállatokat? Pénzt is lehet velük keresni

Nemcsak a magyarok, az amerikaiak is odavannak a háziállataikért, tavaly kevés híján 70 milliárd dollárt (19 600 milliárd forint, a magyar GDP nagyjából fele) költöttek el rájuk. Az utóbbi tíz évben bő kétharmadával nőtt ez az összeg, így nem csoda, hogy a befektetési szolgáltatók fantáziáját is megmozgatta.

A Bethesda nevű cég ma indít útjára egy olyan tőzsdén kereskedett befektetési alapot (ETF), amely egy olyan indexet követ, amelyben a forgalmukat legalább felerészben háziállatokkal kapcsolatos tevékenységből szerző vállalatok részvényei szerepelnek. (Vagyis az ETF-et megvásárló befektetők közvetve ugyanolyan részvények birtokába kerülnek, mintha saját maguk vennék meg őket.)

A kilátások nem csak a már említett számok miatt kedvezők.

Az amerikai háztartások 68 százalékában van valamilyen háziállat, ami jóval több a gyermekek 41 százalékos arányánál.

A kibocsátást szervező cég szerint ráadásul olyan szektorról van szó, amely ellenálló a válságokkal szemben.

A Bloomberg cikke szerint a PAWZ (amelynek kiejtése angolul a mancsok szóéval egyezik meg) 5 ezrelékes alapkezelői díjat számol fel, amely jóval kedvezőbb a júniusban indított PETZC 9 ezrelékes díjánál. Igaz, az utóbbi egy aktívan kezelt alap, azaz a menedzserei saját maguk válogatják össze a befektetésre érdemes részvényeket, nem pedig csak lemásolják egy index összetételét. Ez utóbbi mindenesetre nem váltott ki túl nagy érdeklődést, csak 1,2 millió dollár tőkét tudott vonzani.

Állateledel-gyártásban egyébként Magyarország jól áll, igaz, kifejezetten ebbe a tevékenységbe kisbefektetőként nem lehet beszállni. A Nestlé Vas megyei, büki gyára ugyan az egyik legnagyobbnak számít Európában, de a világ egyik leghatalmasabb élelmiszeripari cégének a része. Kifejezetten a büki forgalom nem ismert, a legutóbbi bővítés után annyit mondtak el, hogy 920-an dolgoznak az üzemben.

Létszámban nem sokkal marad el ettől a Mars Csongrád megyei, bokrosi gyára, ahol 830-an dolgoznak. Az üzem az amerikai családi tulajdonban lévő Mars konszern része. Idehaza piacvezetőnek a Partner in Pet Food számít, amelynek Sopronhorpácson van gyára, ahol saját márkás tápok készülnek. A cég magyar alapítású, de már négy másik európai országban is van gyára, összesen kilenc. A vállalat idén cserélt gazdát, a brit székhelyű Cinven befektetési társaság vette meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz ETF háziállatok Mars nestlé tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.