Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 6. 10:24 Pénz

Szereted a háziállatokat? Pénzt is lehet velük keresni

Nemcsak a magyarok, az amerikaiak is odavannak a háziállataikért, tavaly kevés híján 70 milliárd dollárt (19 600 milliárd forint, a magyar GDP nagyjából fele) költöttek el rájuk. Az utóbbi tíz évben bő kétharmadával nőtt ez az összeg, így nem csoda, hogy a befektetési szolgáltatók fantáziáját is megmozgatta.

A Bethesda nevű cég ma indít útjára egy olyan tőzsdén kereskedett befektetési alapot (ETF), amely egy olyan indexet követ, amelyben a forgalmukat legalább felerészben háziállatokkal kapcsolatos tevékenységből szerző vállalatok részvényei szerepelnek. (Vagyis az ETF-et megvásárló befektetők közvetve ugyanolyan részvények birtokába kerülnek, mintha saját maguk vennék meg őket.)

A kilátások nem csak a már említett számok miatt kedvezők.

Az amerikai háztartások 68 százalékában van valamilyen háziállat, ami jóval több a gyermekek 41 százalékos arányánál.

A kibocsátást szervező cég szerint ráadásul olyan szektorról van szó, amely ellenálló a válságokkal szemben.

A Bloomberg cikke szerint a PAWZ (amelynek kiejtése angolul a mancsok szóéval egyezik meg) 5 ezrelékes alapkezelői díjat számol fel, amely jóval kedvezőbb a júniusban indított PETZC 9 ezrelékes díjánál. Igaz, az utóbbi egy aktívan kezelt alap, azaz a menedzserei saját maguk válogatják össze a befektetésre érdemes részvényeket, nem pedig csak lemásolják egy index összetételét. Ez utóbbi mindenesetre nem váltott ki túl nagy érdeklődést, csak 1,2 millió dollár tőkét tudott vonzani.

Állateledel-gyártásban egyébként Magyarország jól áll, igaz, kifejezetten ebbe a tevékenységbe kisbefektetőként nem lehet beszállni. A Nestlé Vas megyei, büki gyára ugyan az egyik legnagyobbnak számít Európában, de a világ egyik leghatalmasabb élelmiszeripari cégének a része. Kifejezetten a büki forgalom nem ismert, a legutóbbi bővítés után annyit mondtak el, hogy 920-an dolgoznak az üzemben.

Létszámban nem sokkal marad el ettől a Mars Csongrád megyei, bokrosi gyára, ahol 830-an dolgoznak. Az üzem az amerikai családi tulajdonban lévő Mars konszern része. Idehaza piacvezetőnek a Partner in Pet Food számít, amelynek Sopronhorpácson van gyára, ahol saját márkás tápok készülnek. A cég magyar alapítású, de már négy másik európai országban is van gyára, összesen kilenc. A vállalat idén cserélt gazdát, a brit székhelyű Cinven befektetési társaság vette meg.

Pénz ETF háziállatok Mars nestlé tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2019. június 17. 10:45 Pénz

Itt a nagy lehetőség, Mészáros Lőrinc tulajdonostársa lehetsz az MKB Bankban

Bevezették a tőzsdére az MKB Bank részvényeit, már csak az a kérdés, mennyitől akarnak megválni a jelenlegi tulajdonosok, főleg Mészáros Lőrinc és Szíjj László.

Váczi István
2019. június 13. 14:46 Pénz

Sehol sem lesz elég pénze a nyugdíjasoknak, ha ez így megy tovább

A fejlett országokban sehol sem takarítanak meg annyi pénzt az emberek, amennyi a tisztes megélhetéshez kellene nyugdíjas korukban – állapítja meg a Világgazdasági Fórum friss tanulmánya.

Avatar
2019. június 13. 09:25 Pénz

Tudjuk vajon, hogy mi a pénz valódi értéke?

Egyszerűnek tűnő tanács, hogy fektessünk felértékelődés előtt álló eszközökbe, de a sikeres végrehajtásához rengeteg időre és elmélyülésre van szükség.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 17. 06:50 Vállalat

Szinte munkások nélkül kaszálnak tízmilliárdokat a kormány kedvenc építői

Összeszedtünk néhány adatot, amelyek elég jól megmutatják, hogy lényegében „üzletszerzési jutalékot” szednek az állami tendereken rendszeresen arató cégek.

Hajdu Miklós
2019. június 16. 16:57 Adat

Most jön a neheze, ha Magyarország is tenni akar a klímakatasztrófa ellen

Bár az üvegházhatású gázok kibocsátását összességében sikerült visszafogni hazánkban és az EU-ban is, vannak olyan ágazatok, amelyek egyre jobban szennyezik a levegőt.

Fabók Bálint
2019. június 14. 06:41 Élet, Közélet

Visszaélések ellen hirdetett harcot a kormány, leszámolás lett belőle

Hiába ígérte a kormány, hogy a nem csaló színházak nem járnak rosszul a tao-rendszer megszüntetésével, durván bezuhant a legtöbb független színház állami támogatása.