Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 5. 17:14 Élet, Pénz

Jól hangzik a korai nyugdíj, de van vele néhány probléma

Idehaza is van apostola, de az Egyesült Államokban valóságos mozgalomnak számít a radikális spórolás, amelynek az a célja, hogy az ember felhagyhasson az anyagi kényszerből végzett munkával, vagy ahogy sokan mondják, nyugdíjba mehessen. (Valójában nincs szó nyugdíjról, hiszen az életkorhoz, illetve szolgálati időhöz kötött.)

Magyarországon ennek a gondolatnak a talán legismertebb képviselője a 30as nyugdíjas „márkanevű” Takács Szabolcs, aki 12 év munkaviszony után, 34 évesen „vonult nyugdíjba”, azóta saját elmondása szerint csak olyan munkákat vállal, amelyeket ingyen is szívesen elvégezne. Megtakarításának 60 százalékát részvényekben tartja, nagyrészt olyan osztalékfizető papírokban, amelyeket válságállónak tart. Ráadásul nagy részüket a 2008-as válság idején, nyomott áron vásárolta.

Ezekkel valóban van rá esély, hogy életformája megváltoztatása nélkül ki tudjon húzni egy előbb-utóbb biztosan bekövetkező válságot, bár azt ő maga is elismerte, hogy negatív gazdasági környezetben csökkenhet az osztalékból, illetve az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel.

Ennél komolyabb veszélyeket tartogat, ha valaki olyan modellt alakít ki a korai nyugdíj érdekében, amely részben a részvények állandó értéknövekedésére alapoz. Mert hiába adódhat hosszú távon 8-12 százalékos plusz, ha olyan években is meg kell élni, amikor akár 30 vagy 50 százalékkal csökken a részvényportfólió értéke – hívja fel a figyelmet a Bloomberg véleménycikkének szerzője.

A mozgalom amerikai hívei úgy számolnak, hogy ha 35-40 éves korukig félreteszik a – kellően magas – fizetésük felét, és részvényeket vesznek belőle, akkor ezt követően már egyáltalán nem kell dolgozniuk.

Ehhez ugyanakkor nemcsak kedvező tőkepiaci környezet, hanem kellően fegyelmezett költési szokások is kellenek.

Ezért aztán igencsak eltérnek arról a vélemények, hogy mekkora az a félretett összeg, amely mellett kényelmesnek mondható az élet hátralévő része.

Egy dologban ugyanakkor egyet szoktak érteni a mozgalom hívei és kritikusai: szükség van arra, hogy a jelenleginél többen és többet gondolkodjanak a megtakarítás és befektetés fontosságán, lehetőségein. Ez igaz az Egyesült Államokra, ahol részben a meglehetősen alacsony megtakarítási ráta okolható például a nagy amerikai külkereskedelmi hiányért, még akkor is, ha Donald Trump elnök ezt inkább a külföld manipulációjának tudja be.

De idehaza is lényeges a téma, hiszen az emelkedő jövedelmeknek köszönhetően a korábbinál több ember számára merülhet fel egyáltalán a megtakarítás lehetősége. Ezzel okosan élni még akkor is fontos, ha átlagos jövedelem mellett esély sincs 35 évesen nyugdíjba menni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy rossz befektetés az egész társadalomnak fáj, nem csak azoknak, akik elrontottákAz alacsony pénzügyi kultúra nem csak az egyéneknek, hanem az egész társadalomnak károkat okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz korai nyugdíj megtakarítás tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.